Nože - vaše nejlepší kuchyňská zbraň a nejdůležitější kuchyňský nástroj!

Bez nožů není kuchyně. A dobré nože jsou pro každého kuchaře velmi důležité - bez ohledu na to, zda jste domácím kuchařem nebo mistrem v Michellinské restauraci. (O výběru správného nože pro vaši kuchyni si můžete přečíst více v našem kompletním průvodci o nožích zde.)

Jaké nože potřebujete?

Vysoce kvalitní nože mohou být velmi drahé, ale investice do vašeho nože je dobrá strategie, protože nože od spolehlivých značek jako Zwilling, Forged, Wusthof nebo WMF jsou velmi odolné (nemusíte tedy každých pár let kupovat nové nože. ) a pohodlné na používání.

Dobrou zprávou je, že pro základní kuchyňské úkony potřebujete pouze tři druhy nožů:

  1. Kuchařský nůž - velký nůž pro různé druhy kulinářských úkolů
  2. Nůž na ovoce a zeleninu - malý, šikovný nůž na drobné úkoly a ingredience
  3. Nůž na pečivo - nůž s vroubkovanou čepelí

Jaké druhy nožů si můžete pořídit do kuchyně?

V Kulině najdete velké množství špičkových kuchyňských nožů pro různé suroviny a různé účely. Máme nože, které opravdu dobře fungují na maso - vykosťovací nože, filetovací nože, nože Santoku, řeznické nože a sekáčky. Nabízíme také spoustu nožů na loupání nebo krájení zeleniny. Máme také některé speciální nože - na krájení lososa, šunky, na steaky, sýry, pečivo nebo nože pro labužníky.

Můžete si také zakoupit sadu nožů, které se vám budou hodit pro všechny druhy kulinářských úkolů, nebo přímo sadu nožů na sýry. Je to také skvělý tip na dárek na svatbu nebo narozeniny nějakého milovníka vaření. Pokud milujete maso nebo hledáte skvělý dárek pro svého manžela, otce nebo přítele, který miluje grilování a maso, můžete také přemýšlet o sadě nožů na steaky  s elegantním pouzdrem pro bezpečné uložení. 

Jak se o své nože starat a jak je skladovat?

Pokud chcete, aby vám nože vydržely celý život, nezapomeňte:

  1. ihned po použití je umyjte v ruce a osušte hadříkem (nože nedávejte do myčky, zvláště ty s dřevěnou rukojetí),
  2. vždy používejte  krájecí desky  a ujistěte se, že jsou vyrobeny z materiálu, který nože netupí
  3. skladujte své nože samostatně, v  bloku nebo na speciálním stojanu
  4. bruste své nože pravidelně a pomocí správných nástrojů - viz naše brousky a ocílky na nože