Grilování - nákupní rádce

Nemáte gril nebo zvažujete nákup nového? Nevíte jaký vybrat, když na trhu existuje tak velké množství různých typů? Poradíme, jak se zorientovat. Ať už plánujete grilovat na zahradě, balkóně, terase či uvnitř doma, u nás najdete vše potřebné pro úspěch vaší grilovací akce. S námi se vám bude grilovat lépe…

 

Výběr vhodného grilu znamená rozmyslet se především jaké palivo chci či mohu používat, jak velký gril potřebuji, v jaké cenové hladině a případně jaký styl grilování preferuji.

Zeptejte se sami sebe

  • Proč vlastně chci gril? Pořizujete ho pro občasné grilování s rodinou nebo se chcete stát profíkem? Chcete grilovat v bytě nebo na zahradě? Je potřeba se důkladně zamyslet, jaký účel má gril ve vaší domácnosti splňovat.
  • Jak často budu gril používat? Chcete grilovat pravidelně nebo jenom příležitostně? Je to velmi důležité, abyste při pořizování grilu zohlednili i zátěž, jaká na něj bude kladena. Určitě se nevyplatí kupovat gril za 50 000 Kč, jestliže víte, že jej použijete jednou za rok.
  • Kolik chci maximálně zaplatit? Stanovte si limit, kolik chcete do grilu investovat, a za jaké konkrétní funkce a výbavu jste ochotni si připlatit.
  • Pro kolik lidí budu většinou grilovat? Důležitá je i samotná grilovací plocha. Jestliže pořádáte rádi zahradní párty s mnoha hosty, určitě nebudete kupovat stejný gril jako např. manželský pár, který připravuje jídlo jen pro sebe.
  • Bude gril umístěný stabilně nebo s ním chci i cestovat? Grilujete jen na balkónu či terase nebo je gril vaším oblíbeným společníkem na cestách a výletech? Pokud má být mobilní, měli byste myslet především na možnost rozložení a složení, hmotnost, a zároveň určitou bytelnost. 

Dále se zamyslete nad tím, jestli

  • Preferujete určitý druh paliva? Různá paliva jsou různě drahá, jinak se s nimi pracuje atp. Necítili byste se komfortně při manipulaci s plynem? Líbí se vám romantika dřevěného uhlí nebo naopak preferujete čistší přípravu bez hrozby poletujícího popela? Pokud přemýšlíte nad elektrickým grilem - máte v dostatečné blízkosti elektrickou zásuvku?
  • Jak bohaté zkušenosti s grilováním mám? Pokud jste spíš sváteční grilař, nevyplatí se vám investovat do vyšších modelů. Zvažte své možnosti a pořiďte si gril, který zvládnete a skutečně budete používat.
  • Jak budu gril skladovat mimo sezónu? Pokud ho chcete nechávat venku, jen nějakým způsobem zazimovat, musí se určitě jednat o jiný typ než takový, který je potřeba schovat do tepla a sucha.
  • Mám nějaké zvláštní přání ohledně vzhledu? Jestliže se má stát gril součástí vaší domácnosti či zahrady, musí se vám tam také hodit.

 

Grily rozdělujeme primárně podle zdroje tepla (tedy typu „paliva“). Nejširší výběr máte, pokud hledáte zahradní gril a máte dostatečný prostor. Můžete volit mezi klasickým grilem na dřevěné uhlí, grilem plynovým a pokud máte na zahradě přípojku, tak i grilem elektrickým. Na balkón či terasu jsou naopak ideální menší grily a nedoporučují se klasické grily na dřevěné uhlí. Vhodný je tedy elektrický gril, které lze použít jako venkovní i jako vnitřní stolní.

Elektrický gril

Elektrické grily

Jednoduše zapojíte do zásuvky a grilujete. Na terase, na balkóně, ale i doma. Bez kouře a ekologicky.

Vybrat elektrický gril

Gril na dřevěné uhlí

Grily na dřevěné uhlí

Ta pravá atmosféra grilování s rozžhavenými uhlíky a nezaměnitelnou chutí masa i ryb vonících kouřem.

Vybrat gril na uhlí

Plynový gril

Plynové grily

Rychlé rozpálení, vysoký výkon a snadná obsluha i čištění. Nabízí vysoký komfort i pro méně zkušené uživatele.

Vybrat plynový gril

Ohniště

Grilování a odpočinek u otevřeného ohně. Stylové ohniště je krásný doplněk zahrady, které zpříjemní i chladnější večery.

Vybrat ohniště

 

Elektrický gril

Elektrické grily

Vše co potřebujete je elektrická zásuvka. Obsluha je rychlá, bezpečná a nejméně náročná na úklid. Vybírat můžete z malých kompaktních grilů, které snadno použijete i uvnitř, ale i z větších modelů pro početnější společnost. Při přípravě nevzniká popel ani kouř, grilování tak může být zdravější. Elektrické grily zanechávají také nejnižší ekologickou stopu. Nevýhodou je ale celkový požitek z grilování a absence typické chuti grilovaného masa.

Vybrat elektrický gril

 

Výhody a nevýhody

Výhody

  • Ekologický a hygienický provoz – kde není oheň, nejsou ani zplodiny a odpad. Vyhnete se kouři, začouzeným mřížkám a zuhelnatěným zbytkům jídla
  • Jednoduchá manipulace – desky jsou rozehřáté ve všech místech stejně. To znamená, že nemusíte řešit, jestli máte maso nad ohněm nebo někde jinde. Je to i podstatně bezpečnější varianta pro méně šikovné kuchaře.
  • Regulace teploty – většina elektrických grilů nepřetržitě hlásí aktuální teplotu, kterou si můžete nastavit přesně tak, jak potřebujete a reakce na změny bývá velmi rychlá.

Nevýhody

  • Fixace na zdroj elektřiny – bez elektřiny se jednoduše neobejdete. Zásuvku je vhodné mít v blízkosti nebo použít prodlužovací kabel. Gril si nemůžete vzít sebou na cesty do přírody.
  • Vyšší cena – Pořizovací cena i cena elektřiny jsou vyšší než u grilů na uhlí.

 

Grily na dřevěné uhlí

Grilovací klasika, na kterou nedá řada fajnšmekrů dopustit. Rozpálení grilu je pomalejší než u toho elektrického či plynového a příprava jídla i údržba jsou nejnáročnější. Ale výsledná chuť stojí mnohým za tu námahu navíc. Vybírat můžete i z menších typů, které snadno postavíte na stůl i toho nejmenšího balkónu nebo sbalíte s sebou do auta na piknik.

Vybrat gril na uhlí

Gril na uhlí

 

Výhody a nevýhody

Výhody

  • Chuť a atmosféra – mnozí tvrdí, že typickou kouřovou chuť grilovaného masa vykouzlíte jen na uhlí.
  • Snadná údržba – grily se většinou sestávají z ohniště a vyndavacího roštu, což nám umožní obě části pohodlně vyčistit a umýt.
  • Nižší cena – pořizovací cena malého grilu na uhlí je příznivá. Uhlí ale spotřebujete poměrně dost. Pokud grilujete často, vyplatí se vám pořízení dražšího grilu na jiné palivo.

Nevýhody

  • Dlouhá příprava - se zapalováním uhlí či briket mívají někteří uživatelé problém. I po zapálení pak nějaký čas trvá, než se gril vyhřeje na potřebnou teplotu. Milovníci grilování na uhlí však často považují tento proces za příjemný rituál, který ke grilování jednoduše patří.
  • Poletující popel a zplodiny – grilování na uhlí není čistá záležitost. Je nutno počítat s kouřem, při větru i s rozfoukaným popelem a přirozeně i s pachem. Nic z toho většinou nevadí účastníkům, ale obvykle pouze sousedům.

 

Plynový gril

Plynové grily

Velmi komfortní příprava s rychlým a jednoduchým rozpálením a vysokým výkonem. Fungují na plynu z propan-butanové lahve, která se dá pořídit na téměř každé benzínové pumpě. Snadno se udržují a čistí. Při grilování nevzniká kouř ani popel a plynové grily mají často i odvod tuku, který zabraňuje jeho skapávání.

Vybrat plynový gril

 

Výhody a nevýhody

Výhody

  • Rychlá příprava – rychlé rozžhavení významně zkracuje dobu přípravy. Toto je výhoda nejen kvůli úspoře času, ale také kvůli bezpečnosti. Pokud necháváte gril nahřívat, pravděpodobně u něj celou dobu nestojíte a nesledujete ho.
  • Snadná manipulace – právě jednoduché ovládání dělá z plynových grilů aktuální favority v oblíbenosti.

Nevýhody

  • Dostupnost paliva – dřevěné uhlí zakoupíte i v samoobsluze, zatímco pro propanbutanové láhve musíte na čerpací stanici. Mají také omezenou životnost, kterou je potřeba sledovat. Přesluhující láhev je nutno vrátit na pumpě, není možno ji jen tak vyhodit do popelnice.
  • Manipulace s propanbutanem – vzhledem k tomu, že to je vysoce hořlavý plyn, musíte při jeho uchovávání dbát zvýšené opatrnosti.
  • Vyšší cena - pořizovací cena je však úměrná výkonu, takže pokud budete gril skutečně využívat, tak se vám investice určitě vyplatí.

 

Ohniště

Ohniště

Hledáte efektní dekoraci vaší terasy nebo zahrady, která se může stát srdcem vašich letních večerů venku? Přesně tím může být ohniště. Krásný kousek, ve kterém bezpečně plápolá oheň a poslouží i na přípravu masa. Ohniště Remundi jsou grily, které nabízejí možnost sedět kolem "stolu", uprostřed kterého plápolá oheň. Naopak ohniště Eva Solo nebo Höfats jsou designovými prvky s otevřeným ohněm, které lze dle typu použít s grilovací mřížkou i jako gril.

Vybrat ohniště

 

Keramické grily Big Green Egg

Trendem posledních let se u nás stalo „zelené vajíčko“ Big Green Egg. Jde o špičkový keramický kamado gril vycházející z japonské tradiční přípravy jídla staré 3000 let, jehož prvotřídní keramický materiál byl vyvinut technologiemi NASA. V USA je tento gril pojmem již od roku 1974. Gril je prodáván s doživotní zárukou. Je maximálně bezpečný a umožňuje kromě klasického grilování masa či zeleniny také vaření, pečení, dušení a uzení.

Vybrat Big Green Egg

Big green egg

 

Grilování je zábava a poměrně i věda. Nestačí jen položit kus masa na rošt a čekat, co se bude dít. Pokud máte dosáhnout kvalitního výsledku, je třeba grilování věnovat čas, péči a myslet i na dobré vybavení. Co jsou základy, které je potřeba ke grilu pořídit?

dřevěné uhlí

Palivo

Dřevěné uhlí, štěpky nebo bioethanol, to vše ke svému grilu můžete na Kulině přikoupit.

Vybrat palivo

Teploměr na maso

Teploměr na maso

Kdy je hotovo? Můžete to zjistit i na svém mobilu. S bezdrátovým teploměrem na maso je grilování hračka i pro úplného začátečníka.

Vybrat teploměr

Grilovací zástěra

Grilovací zástěra

Bez zástěry není mistra grilu. Grilování není čistá záležitost a nikdo nestojí o umaštěnou nebo propálenou košili, zvlášť pokud máte hosty.

Vybrat zástěru

Wok pánev

Steakové nože

Hotovo? S chutí do toho! A aby to šlo jako po másle, je nejlepší nabídnout hostům steakové příbory. Nože se zoubky a ostré vidličky jsou určeny právě pro stolování u grilu.

Vybrat příbory