Dny kávy


Pákový kávovar La Pavoni stříbrný
☕ Tradiční příprava kávy
Proč připravovat kávu tradičně, když stačí vložit kapsli nebo nasypat zrnka a zmáčknout knoflík? I o vinylu nebo papírových knihách se říkalo, že jsou mrtvé. A jak to dopadlo? Cédéčka nahradil stream, ale vinyl, vázané knihy i tradiční přístroje na přípravu kávy pořád žijí. Proč? Protože mají duši, svou atmosféru a čas se s nimi na chvíli zastaví. Takže ať už jste staromilec, hipster nebo cvičíte techniky mindfullness, na pomalý šálek kávy si najdete čas rádi.


Pákový kávovar La Pavoni zlatý
La Pavoni - pravé espresso ve znaku orla
Kdo vyrobil první kávovar na espresso? Kdo jiný než Italové! V roce 1905 spatřil světlo světa ikonický manuální kávovar La Pavoni. Dnes jsou jednoduše šperkem domácnosti svého vlastníka. Ale žádnou "fajnovkou". Z větší části jsou vyrobeny z mosazi, a tak jsou krásné i odolné. I přístroje z 50-tých let jsou stále funkční, stačí drobná údržba. Skvělá investice do užitného umění.

KitchenAid překapávací kávovar
KitchenAid - americká klasika
Kávovar na překapávanou kávu známe snad z každého amerického filmu. Bezedná konvička je neodmyslitelnou součástí správného dineru a vyřeší se u ní vše od vraždy po zlomené srdce. Proč ji mít doma? Pro přípravu kávy ve velkém - ať už jste potřebujete doping na home office nebo jste kávová rodina. A pro jemnou, přitom však silnou chuť přirozeně louhované kávy z filtru.


Alessi Moka konvička
Alessi - stylové moka kávovary
Moka konvička funguje podobně jako tlakový hrnec. Rychle a zběsile připraví šálek, který není tak silný jako espresso, ale je výraznější než překapávaná káva. Extrakce probíhá rychle a vroucí vodou, nevýhodou je tak "připálená" chuť u většiny přístrojů. Ne tak ale u konviček značky Alessi. Její tvůrci promýšlí nejen design, ale i funkci. Její moka konvičky automaticky zastaví filtrování kávy ve správnou chvíli a pomáhají tak eliminovat hořkou pachuť a zachovat plné a zaoblené aroma.


French Press Leopold Vienna zlatý
French Press - kávou ke zdraví
Nejjednodušší přístroj k přípravě kávy je ke kávě zároveň nejšetrnější. Tedy pokud dodržíte 3 základní pravidla - hrubé mletí, zalití horkou, nikoli však vroucí vodou a slití veškerého množství najednou, aby se zastavila extrakce. Pak si můžete vychutnat bohatou chuť kávy, ve které nejsou zničené cenné oleje a antioxidanty.


Eva Solo Pour over kávovar
Pro pravé puristy
Myslíte to s čistotou kávy opravdu vážně? Pro všechny hipstery a milovníky "hygge" radosti ze života vyvinula dánská značka Eva Solo originální "vychytávku". Kávu pouze přelejete přes nerezový filtr, necháte 5 minut stát, a pak uzavřete korkovou zátkou. Pro dokonalý, maximálně šetrný šálek vaší kávy.


Elektrický mlýnek na kávu Smeg
Mlýnky na kávu
Víte, že kávové zrno obsahuje až 800 různých prchavých aromat a chutí? A že 15 minut po namletí až 60 % aromat vyprchá? Pokud si kávu chcete opravdu vychutnat, je důležité ji připravit vždy z čerstvě namletých zrn. Ano, v duchu vědomého bytí a vychutnání každého okamžiku bychom měli zapojit ruční pohon a kávu namlít v tradičním ručním mlýnku. A nebo pokocháme oko pohledem na stylového krasavce, který to rád udělá za nás.