Profesionálové vám řeknou, že nepřilnavá pánev je určena pro přípravu míchaných vajec a jemných surovin jako ryb, u kterých se chceme vyhnout přichycení. Pravdou je, že jsou nepřilnavé pánve ve většině domácností oblíbené pro svou nenáročnost a snadné čištění. Jejich nevýhodou je však kratší doba životnosti ve srovnání např. s ocelovými nebo litinovými pánvemi. Jak jejich životnost prodloužit?
Péče o nepřilnavé pánve a kdy se s nimi rozloučit?
Pánve s nepřilnavou vrstvou usnadňují vaření a čištění, ale vyžadují správnou péči. Naučte se s nimi zacházet tak, aby vám vydržely co nejdéle a zůstaly zdravotně nezávadné.

Nejlepší nepřilnavé pánve podle hodnocení zákazníků

U nepřilnavých pánví je vhodné si připlatit a zvolit pánev od kvalitního ověřeného výrobce. Máte tak jistotu, že nepřilnavá vrstva neobsahuje zdraví škodlivé látky jako PFOA, olovo či kadmium.
Kvalitní povrch se také nepoškrábe tak snadno, jako je tomu u levnějších pánví. Stále však platí, že pokud k poškrábání dojde, je čas na výměnu pánve za novou. Mechanickým poškozením se mohou uvolňovat části povrchu a ty v jídle mít nechceme.
Naštěstí však existují snadné postupy, jak zajistit, aby pánev vydržela ve skvělém a nezávadném stavu co nejdéle.
4 ZÁSADY, JAK PRODLOUŽIT ŽIVOTNOST PÁNVE S NEPŘILNAVOU VRSTVOU
1. Používání vhodných nástrojů
Pokud byste si z tohoto článku měli odnést jednu jedinou věc, bylo by to tohle: Vyhněte se kovovým nástrojům. Obracečky, kleště, vidličky, špachtle – vše kovové ukliďte zpět do šuplíku. Abyste zabránili poškrábání nepřilnavé vrstvy, vybírat musíte z jiných materiálů:

Dřevěné náčiní
Dřevo je skvělým materiálem pro vaření na pánvi s nepřilnavou vrstvou. Je dostatečně pevné, aby se s jeho pomocí dobře manipulovalo i s těžšími a tužšími ingrediencemi, ale zároveň jemné k povrchu pánve.
Jen pamatujte na to, že dřevo není příliš odolné vůči vysokým teplotám, proto dřevěné nástroje ve chvílích, kdy je nepoužíváte, odložte do bezpečí mimo pánev a tepelný zdroj.

Silikonové náčiní
Silikon je zdravotně nezávadný materiál, který si rychle vydobyl své čestné místo v našich kuchyních. Je odolný vůči vysokým teplotám a také měkký, takže se skvěle hodí například na otáčení vajec a jiných jemných ingrediencí, a zároveň nijak nepoškodí povrch pánve.

Nylonové náčiní
Při vaření na nepřilnavém povrchu jsou oblíbenou a bezpečnou volbou také kuchyňské nástroje z nylonu. Mezi jejich hlavní výhody patří, že jsou lehké a seženete je v mnoha různých variantách. Nylon je pevnější než silikon, ale jeho teplotní odolnost je o něco horší. Pokud jej vystavíte vysoké teplotě na delší dobu, může se roztavit. Tady stejně jako u dřeva platí, že byste náčiní z nylonu neměli nechávat položené na zdroji tepla.
Mimořádně odolné nepřilnavé pánve z titanu
2. Správné postupy při vaření
Při samotné přípravě jídel na nepřilnavé pánvi je pro její delší životnost důležité držet se pár jednoduchých pravidel:
- Nikdy nezahřívejte prázdnou pánev. Ujistěte se že než zapnete sporák, na studené pánvi je buď tuk a nebo některé z ingrediencí. To zajistí, že pánev dosáhne požadované teploty, aniž by byla ohrožena nepřilnavá vrstva.
- Vyhněte se používání olejů ve spreji. Pokud byste opakovaně používali olej ve spreji, postupně by se na nepřilnavém povrchu vytvořila tenká olejová vrstva, kterou je obtížné dokonale vyčistit, a časem by tím utrpěl povrch pánve a jeho nepřilnavost.
- Nevystavujte pánev příliš vysokým teplotám. Nepřilnavé povrchy si nejlépe rozumí s nižšími až středními teplotami. Pokud potřebujete pro specifický pokrm dosáhnout opravdu vysokých teplot (typicky například pro perfektní searing steaku), použijte raději pánev z jiného materiálu, kupříkladu oceli, litiny nebo nerezu.

3. Šetrné mytí
Zlaté pravidlo údržby pánví s nepřilnavou vrstvou: neumývejte je v myčce. Vysoké teploty a abraziva v mycích tabletách povrch pánve naruší a při dlouhodobějším mytí v myčce je téměř jisté, že pánev brzy doslouží. Namísto toho dopřejte pánvi šetrné ruční mytí – teplá voda, saponát a jemná strana houbičky si s většinou případů naprosto hravě poradí. Pánev také po vaření nechte kompletně vychladnout, než se pustíte do jejího čištění. Prudké změny teplot nepřilnavé vrstvě nesvědčí.
A pokud už přeci jen potřebujete trochu té hrubé síly, když jsou na pánvi přichycené zbytky, které houbičkou neodstraníte, nesahejte po drátěnce. Místo toho zkuste následující postup:
- Nalijte do pánve trochu vody a na sporáku ji na středním stupni přiveďte k varu.
- Dřevěnou či nylonovou špachtlí zkuste odstranit připálené zbytky.
- Pokud se některá místa nedaří zbavit připálenin, do horké vody v pánvi přilijte tři lžíce octa, přisypte tři lžíce jedlé sody a ještě chvíli nechte probublávat.
- Ocet se sodou by si měly poradit i s těmi nejodolnějšími připáleninami.
- Vypněte sporák a nechte pánev i s obsahem vychladnout.
- Pánev pak už jen omyjte jemnou houbičkou a saponátem a osušte.
4. Správné skladování
Pokud pánve uklízíte do skříněk a stohujete je, je důležité zamezit kontaktu mezi kovovým dnem pánve a nepřilnavou vrstvou. K tomu můžete použít speciální proložky, nebo postačí i bavlněný ubrousek či utěrka. Díky tomu se nepřilnavá vrstva při skladování nepoškodí.

Závěrem...
Při dodržení všech bodů správné péče můžete až několikanásobně prodloužit životnost pánve s nepřilnavou vrstvou. To už je podle nás výsledek, který za trochu té snahy stojí. Až tedy příště investujete do kvalitní nepřilnavé pánve, můžete tak činit s vědomím, že tentokrát si ji užijete o moc déle.