Ocelová pánev skvěle vede teplo, je robustní a pravidelným používáním se zlepšují její vlastnosti, takže je téměř nesmrtelná. Špičkové ocelové pánve na náš trh dodávají například firmy De Buyer a Fissler, jejich kvalita je nekompromisní a díky nadčasovému vzhledu se hodí do všech kuchyní.
- Co s novou ocelovou pánví?
Před prvním použitím ocelovou pánev vypalte. Potřebovat budete jedlý kuchyňský olej, nalijte na pánev asi centimetrovou vrstvu a zahřívejte. Až olej začne kouřit, tak s pánví otáčejte, aby se všude promastila. Nakonec pánev setřete papírovou utěrkou.
Stejnou službu vám prokáže i sůl. Nasypte do pánve kilo až dvě soli, podle velikosti pánve. Zapněte na vysoký stupeň a nechte půl hodiny zahřívat, ze soli se musí kouřit. Nakonec sůl vysypte a vytřete utěrkou. - Pravidelná údržba ocelové pánve
Ocel se udržuje poměrně snadno. Stačí obyčejná houbička a prostředek na nádobí. Rozhodně se vyhněte abrazivním pískům, drátěnkám a hlavně myčce. Nikdy nenechávejte pánev odmočit, protože by mohla korodovat. Připáleniny vypalte olejem, který je bez problému odstraní. - Aby ocelová pánev dlouho vydržela
Ocel se rozhodně nekamarádí s vodou, takže nikdy nenechávejte pánev po omytí uschnout. Vždy ji udržujte perfektně suchou a čistou. Povrch udržujte jedlým olejem a čas od času ji můžete znovu vypálit. Ocel pravidelným použitím ztmavne, ale to není na škodu. Naopak je to znak skvěle zajeté a používané pánve. Přečtěte si víc o ocelových pánvích.