Rez je přírodní reakce, kdy železo reaguje s vlhkostí a kyslíkem. Rez se může na oceli objevit pokud jste svou pánev zapomněli dobře osušit nebo zůstala delší dobu ve vlhkém prostředí. Pánev ale rozhodně nepatří do koše.
Jak odstranit rez z ocelové pánve
Jsou na vaší ocelové pánvi známky rzi? Žádnou paniku! Ani pokud najdete zrezlou ocelovou pánev po babičce. I tento poklad lze zachránit. Poradíme vám jak na to v 5 jednoduchých krocích.

Nejlepší ocelové pánve dle hodnocení našich zákazníků
1. Umytí pánve
Začněte tím, že pánev důkladně umyjete v horké mýdlové vodě. Použijte jemný kartáč nebo houbičku, abyste odstranili veškerou mastnotu a všechny povrchové nečistoty, které umýt půjdou.
2. Namočení do octa
Naplňte nádobu dostatečně velkou, aby se do ní pánev vešla, roztokem vody a octa v poměru 1:1. Pánev do roztoku ponořte a nechte ji tam přibližně jednu hodinu. Ocet pomůže rozpustit rez a pomalu byste měli začít vidět na některých místech původní barvu oceli.

3. Použití octa a jedlé sody
Po octové lázni naneste na zrezlá místa pastu z trochy octa a jedlé sody. Vytvoří se reakce, která rez a další nečistoty ještě více uvolní. Jemně třete drátěnkou zevnitř i zvenku, dokud nezmizí všechny stopy rzi a nečistot.
Poté pánev důkladně opláchněte a osušte – dokonale suchého povrchu dosáhnete třeba při sušení v horké troubě. Pokud by jen kapka vody zůstala pod olejem, který budete na pánev nanášet v dalším kroku, způsobila by další rezivění.

4. Seasoning (vypálení)
Teď přichází to pravé kouzlo. Naneste na pánev trošku tuku či oleje – nejlépe rostlinného. Papírovou utěrkou nebo hadříkem ho důkladně rozetřete po celém povrchu, a to včetně vnějšku a rukojeti, pokud je také z oceli. Vrstva tuku musí být opravdu tenká, aby vytvořila ochranný film.
Samotné vypálení můžete provést dvěma způsoby:
Vypálení na sporáku
Položte pánev na sporák a zahřívejte ji na střední teplotu (je zapotřebí dosáhnout kouřového bodu oleje – například řepkový olej jej má kolem 240°C). Olej začne kouřit a při tomto procesu se začne vytvářet požadovaná ochranná vrstva. Jakmile olej přestane kouřit, nechte pánev důkladně vychladnout.
Vypálení v troubě
Rozpalte troubu na alespoň 200°C a vložte do ni naolejovanou pánev. Pod ni můžete umístit plech nebo alobal, kdyby náhodou z pánve kapal přebytečný olej. Zahřívejte pánev v troubě alespoň hodinu a poté ji v troubě nechte pomalu vychladnout.
Všimněte si, že pánev opět získala svou typickou tmavou barvu a jemný lesk.

5. Opakování
Pokud chcete mít povrch pánve opravdu dokonalý a odolný, zopakujte krok s olejem a zahříváním ještě dvakrát. Každá vrstva posílí ochranu pánve.

- Pravidelná údržba: Pokud pánev není značně znečištěná, stačí ji vytřít papírovým ubrouskem. V opačném případě pánev šetrně omyjte a dobře osušte. Čas od času můžete nanést tenkou vrstvu oleje.
- Obnova seasoningu: Jednou za čas můžete zopakovat proces vypálení a posílit tak odolnost povrchu.
- Pozor na vlhkost: Nikdy nenechávejte pánev mokrou nebo ve vlhkém prostředí. Nenechávejte ji odmáčet a vždy ji co nejdříve pečlivě osušte.
- Mytí: Myjte pánev ručně – žádná myčka ani agresivní čistící prostředky.
A je to! S tímto postupem se nemusíte bát, že by vaše oblíbená ocelová pánev nebyla ve skvělé kondici. Takže až na ní příště objevíte rez, v klidu se nadechněte a vzpomeňte si – dá se to zachránit!