Jak odstranit rez z ocelové pánve

Jsou na vaší ocelové pánvi známky rzi? Žádnou paniku! Ani pokud najdete zrezlou ocelovou pánev po babičce. I tento poklad lze zachránit. Poradíme vám jak na to v 5 jednoduchých krocích.

Image
Proč ocelová pánev rezne?

Rez je přírodní reakce, kdy železo reaguje s vlhkostí a kyslíkem. Rez se může na oceli objevit pokud jste svou pánev zapomněli dobře osušit nebo zůstala delší dobu ve vlhkém prostředí. Pánev ale rozhodně nepatří do koše.


Nejlepší ocelové pánve dle hodnocení našich zákazníků


Image
Obnova ocelové pánve v 5 snadných krocích

1. Umytí pánve

Začněte tím, že pánev důkladně umyjete v horké mýdlové vodě. Použijte jemný kartáč nebo houbičku, abyste odstranili veškerou mastnotu a všechny povrchové nečistoty, které umýt půjdou.

2. Namočení do octa

Naplňte nádobu dostatečně velkou, aby se do ní pánev vešla, roztokem vody a octa v poměru 1:1. Pánev do roztoku ponořte a nechte ji tam přibližně jednu hodinu. Ocet pomůže rozpustit rez a pomalu byste měli začít vidět na některých místech původní barvu oceli.

Image

3. Použití octa a jedlé sody

Po octové lázni naneste na zrezlá místa pastu z trochy octa a jedlé sody. Vytvoří se reakce, která rez a další nečistoty ještě více uvolní. Jemně třete drátěnkou zevnitř i zvenku, dokud nezmizí všechny stopy rzi a nečistot.

Poté pánev důkladně opláchněte a osušte – dokonale suchého povrchu dosáhnete třeba při sušení v horké troubě. Pokud by jen kapka vody zůstala pod olejem, který budete na pánev nanášet v dalším kroku, způsobila by další rezivění.

Image

4. Seasoning (vypálení)

Teď přichází to pravé kouzlo. Naneste na pánev trošku tuku či oleje – nejlépe rostlinného. Papírovou utěrkou nebo hadříkem ho důkladně rozetřete po celém povrchu, a to včetně vnějšku a rukojeti, pokud je také z oceli. Vrstva tuku musí být opravdu tenká, aby vytvořila ochranný film.

Samotné vypálení můžete provést dvěma způsoby:

Vypálení na sporáku
Položte pánev na sporák a zahřívejte ji na střední teplotu (je zapotřebí dosáhnout kouřového bodu oleje – například řepkový olej jej má kolem 240°C). Olej začne kouřit a při tomto procesu se začne vytvářet požadovaná ochranná vrstva. Jakmile olej přestane kouřit, nechte pánev důkladně vychladnout.

Vypálení v troubě
Rozpalte troubu na alespoň 200°C a vložte do ni naolejovanou pánev. Pod ni můžete umístit plech nebo alobal, kdyby náhodou z pánve kapal přebytečný olej. Zahřívejte pánev v troubě alespoň hodinu a poté ji v troubě nechte pomalu vychladnout.

Všimněte si, že pánev opět získala svou typickou tmavou barvu a jemný lesk.

Náš tip
Zjistěte víc o
->
pan seasoning video
Vypálení ocelové pánve
Pusťte si video a naučte se vypalování ocelové pánve krok za krokem a zajistěte si tak skvělé kuchařské výsledky na dlouhá léta.

5. Opakování

Pokud chcete mít povrch pánve opravdu dokonalý a odolný, zopakujte krok s olejem a zahříváním ještě dvakrát. Každá vrstva posílí ochranu pánve.

Image
Jak ocelovou pánev nadále udržet v top stavu
  • Pravidelná údržba: Pokud pánev není značně znečištěná, stačí ji vytřít papírovým ubrouskem. V opačném případě pánev šetrně omyjte a dobře osušte. Čas od času můžete nanést tenkou vrstvu oleje.
  • Obnova seasoningu: Jednou za čas můžete zopakovat proces vypálení a posílit tak odolnost povrchu.
  • Pozor na vlhkost: Nikdy nenechávejte pánev mokrou nebo ve vlhkém prostředí. Nenechávejte ji odmáčet a vždy ji co nejdříve pečlivě osušte.
  • Mytí: Myjte pánev ručně – žádná myčka ani agresivní čistící prostředky.

A je to! S tímto postupem se nemusíte bát, že by vaše oblíbená ocelová pánev nebyla ve skvělé kondici. Takže až na ní příště objevíte rez, v klidu se nadechněte a vzpomeňte si – dá se to zachránit!
Ocelové pánve