- Novou pánev omyjte horkou vodou a s pomocí jemné houbičky a kapky saponátu odstraňte z obou stran pánve vrstvu včelího vosku, jež pánev chránila, aby nezrezivěla při skladování.
- Pánev důkladně osušte. Zvolte plotýnku o velikosti odpovídající dnu pánve.
- Zapněte plotýnku na střední výkon a položte na ni pánev. Do pánve nalijte cca 1 mm oleje a nechte zahřívat, dokud nezačne olej kouřit (během vypalování pánvičkou otáčejte, aby se olej dostal i na vnitřní boky pánve).
- Asi po třech minutách začne povrch pánve tmavnout, zhruba po 10 minutách se z ní začne kouřit a vnitřek bude nahnědlý (viz video). Hnědá je správná barva vaší pánve. Ne, už nikdy nebude stříbrná.
- Nechte pánev vychladnout a přebytečný olej setřete papírovým ubrouskem.
- Vypálení lze provést opakovaně. Pokud se nám zdá, že došlo na začátku k nedostatečnému vypálení, je možné proces opakovat.
- Při každém používání pánev tmavne. Zjednodušeně řečeno platí, že čím používanější a tmavší, tím lepší vlastnosti bude vaše ocelová pánev mít.
Vaše první kroky s ocelovou pánví
Ocelové pánve jsou přirozeně nepřilnavé a vydrží vám opravdu celý život. Je však třeba jim věnovat úvodní péči, aby vám skutečně dobře sloužily.


- Nemyjte v myčce. Neodmáčejte.
- Ideálně pánev vůbec nemyjte. Pánev stačí vytřít ubrouskem, na kterém může být kapka oleje.
- Pokud pánev musíte umýt, vytřete ji ihned do sucha, nenechávejte ji volně uschnout. Poté ji ideálně potřete tenkou vrstvou oleje, která bude chránit její povrch.
- Nepoužívejte velmi rychlý náběh ohřevu - booster na indukci nebo nejvyšší stupeň na ostatních varných deskách! Vždy používejte pouze střední teploty.
- Nepřehřívejte pánev, pokud je prázdná.

Pamatujte na to, že ocelovým pánvím nejlépe svědčí rostlinné oleje s vysokým bodem zakouření. Tedy takové oleje, jež snesou ty nejvyšší teploty, jako je například olej řepkový nebo slunečnicový.
Před vařením pánev dostatečně zahřejte. Jedině tak zabráníte přichycení potravin. Přesvědčte se, že velikost plotýnky odpovídá velikosti dna pánve.
Jídlo připravujte při středních teplotách. Vysoký žár způsobuje přichycení a hlavně spálení pokrmu.
Suroviny neotáčejte příliš brzy, ale nechte jim dostatek času, aby se na nich vytvořila kůrka, a samy se tak odlepily od povrchu pánve.
Nejoblíbenější ocelové pánve dle hodnocení našich zákazníků
