Věděli jste, že základ každé kuchyně by měly tvořit tři nože? Velký kuchařský na pořádnou práci, malý okrajovací na drobné úkony a nůž s vroubkovaným ostřím, mistr v krájení křupavého chleba či baget - nůž na pečivo. Jedině s ním se vám totiž podaří proniknout pevnou kůrkou, aniž byste deformovali měkkou střídku, a vždy tak spolehlivě vykouzlíte úhledné krajíce. Poradíme vám, podle jakých parametrů najít takový nůž na pečivo, aby vám vyhovoval.
Kvalitní pečivo je na povrchu křupavé a uvnitř nadýchané. Při jeho krájení nevhodným nožem dochází k poškození jeho struktury, drolení střídky, změně tvaru a vzniku neúhledných řezů. Nůž na pečivo byl speciálně vyvinut pro to, aby dokázal řezat jak tvrdé, tak i měkké části, a to s perfektním výsledkem.
Oblíbené nože na pečivo
Nůž (nejen) na pečivo
V krájení chleba či křupavých baget je mistr, ale díky svému vroubkovanému ostří zvládne perfektně krájet třeba i šťavnatá rajčata, měkké ovoce nebo dorty a koláče. Nůž na pečivo je zkrátka všestranný nástroj, který bude vaším pomocníkem častěji, než jste předpokládali.
Ostří nože na pečivo musí být vroubkované. Právě díky zoubkům totiž dokáže nástroj prorazit kůrku, aniž by rozdrtil měkkou vnitřní část. Platí, že mělké zoubky jsou vhodné pro jemnější pečivo, zatímco hlubší zoubky lépe zvládnou tvrdou kůrku.
Ta by se měla pohybovat mezi 20 a 26 cm. Tato délka totiž umožňuje snadné krájení velkých bochníků, stejně jako baget nebo jiných menších druhů pečiva.
Čepel by měla být spíš tenká, současně však velmi pevná. Flexibilita je u nožů na pečivo vysloveně na škodu, jedině dostatečná pevnost totiž zajistí maximální kontrolu nad prováděným řezem.
Pro výrobu nožů na chléb se nejčastěji používá nerezová ocel, která je dostatečně ostrá a zároveň odolává korozi. Někdy se ale objevují i nože z oceli damaškové, u těch je však nezbytné pamatovat na to, že jsou náročnější na údržbu, neboť jsou náchylnější k rezivění.
Nože na pečivo mají středně širokou čepel, která má zpravidla rovný tvar s kulatou špičkou. Některé nástroje se směrem od madla mírně zužují. Některé nože na pečivo mají čepel odsazenou dolů vůči rukojeti. To je proto, aby se při krájení klouby nedostávaly do kontaktu s krájecím prkénkem.
Usnadnění manipulace a také lepší kontrolu při krájení zaručuje správné vyvážení nože. To se pozná tak, že balanční bod nože (tzv. bolster) se nachází v místě, kde se čepel setkává s rukojetí, takže pokud položíte prst pod tuto část nože, zůstane vyvážený.
Nůž vám musí padnout do ruky. Ergonomický tvar rukojeti totiž zaručuje bezpečnost a také snižuje únavu při dlouhodobé manipulaci. Různé materiály mají svá pro i proti - dřevo je estetické, ale po čase může nést známky opotřebení, kov je nadčasový, ale při namočení může klouzat a také studí do ruky a plastové či kompozitní rukojeti jsou odolné, cenově dostupné, ale nemusí působit elegantně.
Pokud chcete, aby váš nůž na chléb zůstal dlouho ostrý, věnujte mu čas od času trochu nenáročné ale důležité péče:
- Mytí
Po každém použití nůž opláchněte teplou vodou a jemnou houbičkou. Vyhněte se agresivním čistícím prostředkům nebo abrazivním houbičkám a stejně tak se vyhněte mytí v myčce. Všechny tyto způsoby totiž mohou nůž poškodit a urychlit jeho opotřebení. Nůž ihned po umytí osušte měkkou utěrkou, abyste předešli korozi. - Skladování
Nůž na pečivo skladujte v blocích, stojanech, lištách, případně pouzdrech či zásuvkách s vložkou, zkrátka na místě, kde se jeho čepel nemůže poškodit. Vyhněte se ukládání nožů volně do kuchyňské zásuvky. - Broušení
Nůž na pečivo není třeba brousit tak často jako hladké nože, jelikož jeho zoubky zůstávají ostré delší dobu. Běžným používáním se však otupí každý nástroj, a to i ten nejkvalitnější, a tak je jednou za čas nutné naostřit i váš nůž na chléb. Používejte k tomu výhradně nástroje určené pro ostření vroubkovaných nožů nebo se spolehněte na profesionální broušení. - Správné používání
Nůž používejte pouze na pečivo. Nikdy s ním nekrájejte žádné jiné suroviny a už vůbec ne ty tvrdé, jako jsou například chrupavky, kosti, dýně, melouny nebo třeba mražené potraviny. Ty by totiž mohly čepel značně poškodit. Vždy krájejte na dřevěném či plastovém prkénku, jiné materiály otupují ostří.
Kvalitní produkty pro mytí nádobí
Nejoblíbenější výrobci nožů na chléb
- Čištění: Po použití nůž opláchněte a ihned osušte. Vyhněte se mytí v myčce.
- Skladování: Neukládejte nůž volně do kuchyňského šuplíku, využijte bloky či lišty na nože.
- Krájení: Krájejte pouze na prkénku ze dřeva nebo plastu.
- Broušení: Vzhledem k jeho vroubkovanému ostří se raději spolehněte na profesionální broušení.