Pravda o teflonovém nádobí

Nepřilnavé pánve otevírají nové možnosti v podobě vaření bez tuku. Synonymem pro nepřilnavou pánev byl po dlouhá léta teflon. Není tomu tak dávno, co se začaly objevovat články, že je teflon zdravotně závadný a nemáme jej používat. Jsou tyto informace pravdivé a máme se teflonových pánví zbavit?

Jak to všechno vzniklo?

Před pár lety na trh vstoupily keramické pánve, pro zvýšení prodeje bylo nutné vyzdvihnout jejich absolutní zdravotní nezávadnost, takže došlo k očernění teflonu. Mnoho domácností se začalo teflonových pánví zbavovat, protože se objevilo i několik článků a studií potvrzující škodlivost teflonu. 

Tato zpráva vyvolala samozřejmě strach, i když ve skutečnosti šlo o pouhý marketingový tah. Nicméně poněkud kontroverzní vstup keramických pánví na trh vyšel na výbornou a dnes se stále vznáší nad teflonem otazník, zda je opravdu zdravotně nezávadný.

Jak je to s teflonem doopravdy?

Teflon je obchodní název jednoho z fluorovaných polymerů, často na něj narazíte i pod zkratkou PTFE. Využívá se k povrchovým úpravám nádobí, kdy je na kovové tělo nanesen sypký nebo tekutý teflon a za velmi vysokých teplot je přitaven ke kostře nádobí.
Teflon je za normálních podmínek nereaktivní látkou, problém nastává až při velmi vysokých teplotách. Do dvou set stupňů je teflon stálý a neuvolňuje žádné nebezpečné látky, běžná teplota při smažení je asi 160 stupňů. Problém však nastává, pokud se překročí bezpečné rozmezí.

Při velmi vysokých teplotách se uvolňuje kyselina perfluoroktanová (PFOA), která se používá pro zlepšení soudržnosti s vnějším materiálem. Pozor si musíme dát zejména při zahřívání pánve nasucho, během chvíle je pánev schopná dosáhnout teploty nad bezpečné rozmezí a začít kouřit a to je ten nebezpečný moment.

Co se nám může stát?

Při dlouhodobém vdechování výparů z teflonu nám hrozí takzvaná horečka z polymerového kouře, která má podobné příznaky jako klasická chřipka, ale na rozdíl od ní velmi rychle vymizí. Pokud máte doma ptačího mazlíčka, tak se mějte obzvlášť na pozoru, malá koncentrace výparů lidem neublíží, ale pro ptáky je smrtelná.

PFOA je někdy zahraničními odborníky označována jako jedna z věčných chemikálií, protože ji nejde z těla nijak odbourat. Má za následek poruchy endokrinního systému a ledvin. Nicméně se do těla nedostává z poškozených pánví, ale jako vedlejší produkt při průmyslové výrobě teflonu.

Jak bezpečně vařit na teflonu?

● Sledujte tuk

Ano teflonové pánve jsou sice nepřilnavé, ale v rámci chuti i bezpečí přeci jen použijte alespoň malé množství oleje. Tuk na pánvi je také dobrým indikátorem teploty, olej začíná při teplotě kolem dvou set stupňů kouřit a to nás upozorňuje, že máme teplotu snížit. Zahříváním nasucho dosáhnete rychle vysoké teploty a nic nás neupozorní, že jsme překročili bezpečné rozmezí.

● Hlídejte teplotu a čas

Příprava jídla na teflonovém nádobí by měla být rychlá, právě z důvodu přepalování. Pokud děláte na pánvi soté nebo na ní dusíte, tak samozřejmě můžete déle, upozornění platí obzvláště pro přípravu masa. Sporák udržujte na střední teplotě, a pokud dáváte jídlo dopékat do trouby, tak ji nastavte na maximálně 160 stupňů.

● Celistvý povrch

Nikdy nepoužívejte při vaření ostré kovové náčiní, které by mohlo poškrábat povrch nádobí. Jakmile dojde ke vzniku vrypů nebo poškození svrchní teflonové vrstvy, tak pánev nebo hrnec okamžitě přestaňte používat. 

Výhody teflonového nádobí

Přes negativní marketing se teflonové nádobí stále těší velké oblibě, protože má svoje nesporné výhody. 

● Snadná manipulace

Teflonové nádobí má ve svém nitru hliníkové tělo, díky tomu jsou i velké pánve lehké a snadno se s nimi pracuje. 

● Nepřilnavost

Teflonový povrch je opravdu velmi nepřilnavý, úskalí nepřilnavosti a vysoké teploty jsme již rozebrali výše. Nicméně tato vlastnost je opravdu nesporná a za relativně dobré peníze pořídíte nepřilnavou pánev.

● Variabilita

Teflonové nádobí je všestranné a nejde jen o pánve. V našem sortimentu najdete například pánev na soté nebo teflonový hrnec od značky Eva Solo, která se vyznačuje nadčasovým designem a čistými liniemi. 

Staráme se o teflonové nádobí

Teflon je materiál s výbornými vlastnostmi pro vaření, ale jeho údržba vyžaduje pečlivost a jemnost. Nádobí z teflonu kupujte jen od ověřených výrobců, které zaručuje skutečnou kvalitu.

● Před prvním použitím

Když si domů přinesete nový hrnec nebo pánev, tak ji nejprve umyjte teplou vodou s neagresivním saponátem. Poté vytřete čistým ubrouskem do sucha.

● Po každém vaření

Po dovaření pokrmu vždy umyjte pánev dočista a nenechávejte na ní připečené jídlo. Používejte jen jemné houbičky, hadříky a neabrazivní prostředky, které by mohli poškodit citlivý povrch teflonu. 

● Připáleniny

Připálené jídlo nikdy nedrhněte, ale nechte dostatečně dlouho odmočit. Pro větší efektivitu přiveďte vodu k varu, odstranění připálenin bude snazší. 

Závěrečný verdikt 

Přes všechny špatné vlastnosti má teflon stále svoje příznivce. Pokud zachováme všechna doporučení pro bezpečné vaření, tak nám nehrozí žádná zdravotní rizika. Teflon má nesporné výhody a byla by škoda jej zatracovat na základě negativního marketingu.