Pánev na maso? Jedině ta ocelová

V současné době jsou velmi oblíbené pánve s různými nepřilnavými povrchy, ale někdy nezaškodí se vrátit k tradicím a zkusit léty ověřenou klasiku v podobě ocelové pánve. Možná jste ji našli doma mezi starým nádobím nebo možná uvažujete o koupi nové, tak či tak jen těžko byste hledali pánev, na které připravíte maso lépe.

Pět skvělých vlastností ocelových pánví

● Odolá všem teplotám

Ocel má skvělou tepelnou odolnost a díky tomu můžete naplno využívat výhod vaření při vysokých teplotách.  Ocel také dobře vede i akumuluje teplo. Pro přípravu masa na prudko je to ideální volba. 

● Zlepšuje svoje vlastnosti

Čím více na ocelové pánvi vaříte a smažíte, tím má lepší vlastnosti. Používáním pánev zčerná, což není na škodu, ale naopak jde o pozitivní změnu. O kterém jiném nádobí můžete říct, že se s přibývajícími roky zlepšuje?

● Absolutně nezávadná

Povrch železné pánve je velmi tvrdý a při běžném používání jej nijak nepoškrábáte. Z ostatních pánví se můžou při vaření uvolňovat povrchové úpravy a dostávat do jídla, u oceli se vám to v žádném případě nestane.

● Všechny zdroje tepla

Ocel je feromagnetický kov, proto s ním lze jídlo připravovat na všech zdrojích tepla včetně indukce. Takže nebudete muset při pořízení indukčního vařiče řešit, co s touhle pánví.

● Robustní a pevná

Ocelové nádobí už na první pohled působí bytelným dojmem a nejen, že tak působí, ono bytelné opravdu je. Při správném zacházení vám bude sloužit dlouhé roky a možná svoji milovanou pánev odkážete i svým potomkům.  

Co udělat s novou ocelovou pánví?

Ocelovou pánev musíte na první použití náležitě připravit. Jde o takzvané vypalování, kdy se pánev zbaví všech nečistot a vy ji bude moct užívat naprosto bez obav. Vypalování můžete provést dvěma způsoby. 

● Vypalování olejem

Nejdříve pánev polijte vroucí vodou a následně ji vysušte utěrkou dosucha. Nalijte do ní menší množství oleje a zapněte sporák na vysokou teplotu a zahřejte na něm olej. Pečlivě s pánví otáčejte, aby se horký olej dostal na celý povrch pánve. Olej musí pořádně kouřit a povrch zčerná. Po vypálení vytřete pánev suchou papírovou utěrkou.

● Vypalování solí

Stejného efektu dosáhnete i se solí. V tomto případě budete potřebovat kilo až dvě soli, podle velikosti pánve. Zahřívání zabere zhruba půl hodiny, ze soli se začne kouřit a povrch pod ní také změní barvu. Po třiceti minutách sůl vysypte a pánev také utřete do sucha.

Pravidelná údržba

● Žádné hrubé nástroje a myčka

Přestože je pánev z oceli velmi odolná, tak ji raději nečistěte abrazivními drátěnkami či pískem. Ocel se také příliš nekamarádí s myčkou nádobí, většina prostředků je na bázi chloru, který by mohl povrch poškodit. V případě velkého znečištění ji můžete znovu vypálit, čímž se nečistoty spolehlivě odstraní. 

● Voda není přítel vaší pánve

Ocel nemá žádnou nerezavějící povrchovou úpravu, proto vždy udržujte pánev na suchém místě a vytírejte ji dosucha. Pokud se v ní připálí jídlo, tak ji nenechávejte nikdy odmočit. Riskujete vznik rzi. 

● Olejování

Jednou za čas dopřejte své pánvi olejovou kůru. Čistou a suchou pánev natřete libovolným druhem jedlého kuchyňského oleje. Pánev získá hydrofobní ochrannou vrstvu, která bude částečně chránit před vlhkostí.

● Změna barvy není na škodu

Pravidelným používáním změní ocelová pánev barvu a získá černý povlak. Nejde o vadu a v žádném případě to není důvod k reklamaci. Černý povlak značí pravidelně používanou pánev se skvělými vlastnostmi.

Návrat k tradicím s ocelovou pánví

Přestože většina lidí tíhne k nepřilnavým pánvím, tak profesionální kuchaři stále sázejí na klasiku v podobě oceli. Vy si budete moct dopřát pocit profesionální kuchyně díky řadě B Element od francouzské firmy De Buyer. Tato řada nabízí několik velikostí klasických pánví, grilovací pánev, lívanečník, pánev na steaky a dokonce pánev na palačinky. Každá z těchto pánví je potažena ochrannou vrstvou ze včelího vosky chránící proti korozi. Všechny pánve jsou vhodné i pro zapékání v troubě díky celokovovému provedení.

Ovládněte umění dokonalého steaku s ocelovou pánví!

Tuk je nositel chuti a při přípravě dokonalého steaku by mělo počítání kalorií zůstat za dveřmi. Na ocelovou pánev pro přípravu steaků vždy patří olej, u prorostlejšího masa můžete vynechat. 

Rozpalte olej na vysokou teplotu, až se z něj začne kouřit. Položte na něj steak a teplotu jen mírně snižte.  V žádném případě neoddělujte maso od pánve násilím, správně zatažené maso se od ní samo odlepí. Nepíchejte do masa vidličkami, může z něj vytéct šťáva a steak by byl suchý.

Po odlepení masa z jedné strany jej obraťte a nechte zatáhnout i z druhé strany. Díky ocelovým rukojetím B Mineral můžete steak s celou pánví nechat dopéct v troubě do požadovaného stupně propečení. 

Mezitím si na druhé grilovací pánvi připravte zeleninu jako přílohu k steaku. V letní sezóně určitě nevynechejte cuketu, papriku a rajčátka. Ke steaku také neodmyslitelně patří zelené fazolky. 

Teď už nezbývá než si bez sebemenších výčitek vychutnat luxusně připravený steak s grilovanou zeleninou. Správně propečeným flákem masa neurazíte žádnou návštěvu a jistě se stanete oblíbeným hostitelem.