Jaké nádobí lze mýt v myčce?

Myčka nádobí je v domácnostech vítaným pomocníkem, přestože stále převažují rodiny bez myček, tak jejich počet raketovým tempem vzrůstá. A aby taky ne. Tento skvělý pomocník za vás umyje nádobí a ještě ušetří peníze. Bohužel ne všechno nádobí můžete bez obav umýt v této kouzelné skříňce, které to je, se podíváme v dnešním článku.

3 zlatá pravidla pro mytí v myčce

● Vždy se řiďte pokyny výrobce

Asi nejzákladnějším pravidlem je, podívat se před prvním mytím, zda je nádobí určeno pro myčku nádobí. Komerční prostředky do myčky jsou na bázi chloru a mohou nenávratně poškodit povrch nádobí a zejména u kvalitního drahého nádobí by vás to hodně mrzelo. 

● Správný program

Ano myčka šetří čas i peníze, ale za předpokladu, že ji správně používáte. Mnoho lidí ve snaze ušetřit za energie a vodu zapne myčku na nejkratší program a to je chyba. Myčka při krátkém mytí spotřebuje víc vody a ohřeje ji na vyšší teplotu, což je ve finále dražší než u delších cyklů. Podívejte se pro zajímavost do manuálu ke svému přístroji, kde je vypsáno kolik vody myčka spotřebuje na jaký program. Možná přehodnotíte dosavadní mytí a budete volit levnější programy.

Správné rozložení

Nejspíš máte pocit, že musíte využít každý milimetr prostoru na sto procent a narvete myčku k prasknutí, ale to také není správně. Nádobí se nikde nesmí překrývat a zavazet mycím ramenům. Určitě ušetříte více energie, té svojí i elektrické, když myčku naplníte méně a budete mít jistotu, že se vše umyje. Domýváním ve dřezu vyplýtváte zbytečně vodu navíc.

3 skvělé důvody, proč si pořídit myčku 

Nejspíš jste už o myčce nádobí uvažovali a pořád se nerozhoupali k její koupi. Pokud právě rekonstruujete kuchyň a máte prostor, tak neváhejte. Investice do myčky se vám vrátí nejen v podobě peněz.

● Spoří vodu a energie

Mytím v myčce ušetříte nejen vodu, protože mycí programy nakládají s vodou velmi šetrně, ale i energie. Na ohřev vody při jednom mycím cyklu je spotřebováno menší množství elektrické energie než na mytí stejného množství nádobí ve dřezu. U úsporných myček může být roční úspora až tisíc korun.

● Čas jsou peníze

V životě nejde vše jen přepočítávat na peníze a především čas má v dnešní době nevyčíslitelnou hodnotu. Předpokládáme, že radši budete trávit odpoledne s přáteli či rodinou než s rukama ve dřezu. Díky myčce nádobí bude úklid po obědě otázkou minuty, kdy talíře a nádobí naskládáte do myčky, zavřete dvířka a je uklizeno.

● Vaše ruce si oddechnou

Dlouhým máčením v teplé vodě se narušuje ochranný film na rukou, ty jsou poté citlivější a může se na nich objevit ekzém nebo vyrážka. Poškození rukou nepomáhají ani běžné prostředky na nádobí, přestože reklamy hlásají, že jsou k pokožce šetrné. Ne nejsou! Odmaštěná pokožka bez ochranného filmu není zdravá. 

Jaké nádobí raději mýt v ruce

● Nože se stávají nebezpečnou zbraní

Přestože někteří výrobci nezakazují mytí v myčce, tak žádný profesionál by tuto ohavnost nikdy nespáchal. Nože se v myčce nádobí otupí a časem na nich nebude možné obnovit ostří do tvaru V a nebrousitelný nůž je k ničemu. 

Nože s dřevěnou lepenou rukojetí se mohou stát nebezpečné, protože se lepidlo rozlepí a snadno se pořežete. Dřevěné rukojeti spojené nýty a vruty zase rezaví a zkracuje se tím jejich životnost. 

Nože rozhodně nejsou levná záležitost, představte si, že si koupíte sadu nožů od firmy Wüsthof nebo Zwilling a strčíte je do myčky a za několik mytí si je poškodíte. Bohužel na toto poškození se záruka nevztahuje a krásné nože jsou prakticky na odpis.

● Teflonové povrchy

Teflonový povrch na hrncích nebo pánvích je nepřilnavý a také velmi citlivý. Ostré nástroje a nešetrné mytí v myčce jej může nenávratně poničit. O škodlivosti teflonu už byla napsána spousta článků, ale celistvý teflonový povrch není zdravotně závadný. Poškrábaný a oloupaný teflon se připaluje, ale může způsobit zdravotní potíže a pro ptáky je vdechování výparů smrtelné.

● Měď a jiné drahé kovy

Měděné nádobí je nádherným uměleckým dílem, často je vyráběno ručně a od toho se odvíjí i jeho cena. Měděné nádobí ze série Inocuivre VIP od firmy De Buyer je ukázkou prvotřídní práce. Mytí v myčce jej však nenávratně poškodí. Měděný povrch působením agresivních prostředků zmatní a není možné jej vyleštit.

Stejně tak jiné drahé kovy. Zlaté a stříbrné ozdoby na skle nebo talířích se časem smyjí a nezbude po nich ani památka. Dejte si záležet na svém prvotřídním nádobí. 

● Některé druhy plastů

U plastových výrobků se vždy řiďte pokyny výrobce. Zejména tenké plastové talířky a misky se teplou vodou deformují a nenávratně ztrácí svůj tvar. Plast také rád pohlcuje pachy a delší pobyt v plné myčce je může poznamenat nepříjemným odérem. 

● Litinové a ocelové nádobí

Litinové hrnce jsou trvanlivé a vydrží prakticky celou věčnost, pokud se o ně dobře staráme. Přírodní litina bez smaltovaného povrchu je velmi citlivá a náchylná k poškození. U přírodních litinových nádob vzniká používáním takzvaná seasoning vrstva, která vznikla připečením oleje a dává hrnci jedinečné vlastnosti. Mytím v myčce o tuto vrstvu přijdeme.

To samé platí i u oceli. Ocelové pánve pracně vypalujeme olejem, aby došlo k vytvoření nepřilnavého filmu, a jeden cyklus v myčce totálně zhatí naši snahu. Navíc ocel stejně jako přírodní litina jsou náchylné k rezivění. 

Dobře si prohlédněte sérii ocelového nádobí Mineral B Element od francouzské firmy De Buyer. Je krásná, že ano? A nebyla by škoda toto krásné nádobí zničit svojí leností? Umývejte ocelové nádobí v ruce, bude vám sloužit celé věky.

● Keramika

Pokud nemá keramické nádobí dobrou glazuru, tak se v myčce jeho povrch může poškodit. Opět se podívejte na doporučení výrobce a těmi se řiďte. Do myčky nádobí rozhodně nepatří starodávné kusy keramiky nebo různé keramické dekorace. Tyto kousky mají svoji historickou hodnotu a mytí v myčce byste o ni přišli.

Při nákupu například mís a misek z keramiky se orientujte pouze podle pokynů výrobce. Na našich stránkách vždy u každého výrobku najdete, zda je určen k mytí v myčce a použití v mikrovlnné troubě. 

● Dejte pozor na sklo

Skleněné zapékací misky nebo silnostěnné sklenice obvykle nejsou problém. Myčka nádobí je bezpečně umyje a díky leštidlu budou i krásně lesklé. Křehké skleničky na víno však mohou vlivem vysoké teploty puknout. I zde proto dbejte na pokyny výrobce.

Tip na závěr

Pořízení kvalitního nádobí je velká investice, kterou plánujeme na několik let dopředu. Neponičte si svojí nedbalostí nové nádobí. Poškození již nepůjde vzít zpět a vám zbudou jen oči pro pláč.