Jak vybrat ten pravý filetovací nůž právě pro vás?

Filetovací nůž není klasickou součástí sady nožů. Jde o specifický nůž určený zejména na filetování ryb. Mnoho lidí jej bude považovat za naprostou zbytečnost, ale milovníci ryb a tenkých plátků masa jej určitě ve své výbavě uvítají. Pojďme se společně podívat, jak poznat skutečně kvalitní filetovací nůž. 

Jak vypadá filetovací nůž?

Filetovací nůž na první pohled zaujme svou úzkou a pružnou čepelí. Svým vzhledem připomíná nůž vykosťovací a řada lidí tyto nože zaměňuje, což je chyba, protože oba nože mají svá vlastní specifika.

● Čepel

Čepel filetovacího nože je 15 – 28 centimetrů dlouhá a velmi tenká. Díky štíhlému provedení je velmi pružná a snadno se přizpůsobí křivkám rybí páteře. Čepel nože se od rukojeti ke špičce zakřivuje nahoru a toto zkosení je obvykle pod úhlem dvanáct až sedmnáct stupňů. 

● Materiál

Všechny nože na filetování jsou vyrobeny z nerezavějících materiálů, protože přichází do styku s vodou a jsou vystaveny vlhkosti. Materiál je spíše flexibilnější než tvrdý, aby dokonale klouzal po mase.

● Tloušťka

Čím je filetovací nůž kratší tím je ohebnější a tenčí, aby zvládl precizně vykostit i menší druhy ryb. Tloušťka čepele se pohybuje mezi 2, 5 – 3 mm. Tlustší nůž by tak snadno nekopíroval křivku ryb. 

● Rukojeť

Rukojeť filetovacích nožů také musí být nezávadná a nesmí pohlcovat nepříjemný pach rybiny. Přechod mezi rukojetí a záštitou musí být bez sebemenších spár, za které by se dostala krev nebo kousky masa. 

● Japonský nebo skandinávský

Japonský filetovací nůž je dlouhý, rovný a zakončený křivkou kolem 45 stupňů. Vyniká velkou ostrostí a broušením pouze na jedné straně. Je výborný také na krájení technikou sashimi. 
Skandinávský nůž na filetování je flexibilnější než japonský a nabroušen je z obou stran. Právě skandinávský nůž je v našich končinách častěji využíván k filetování. 

Tři důvody, proč si koupit filetovací nůž

● Filetování

Filetovací nůž je v první řadě určen na úpravu ryb. Nenajdete lepší nůž na vykosťování ryb, stahování z kůže a porcování.  

● Jemné řezy

Předpokládáme, že doma každý den rybu nefiletujete, ale nůž jde samozřejmě využít i jinak. Pokud potřebujte nařezat opravdu jemné plátky pečené šunky nebo pečeně, tak sáhněte po filetovacím noži.

● Ozdobné mísy

Pokud chcete ozvláštnit slavnostní tabuli, tak můžete přidat na podnos s jídlem perfektně vyřezané tvary ze zeleniny či ovoce. Díky filetovacímu noži s jemným ostřím a špičkou to zvládnete s chirurgickou přesností.

Filetovací nebo vykosťovací nůž

Vykosťovací nůž je obvykle dlouhý 12 – 17 centimetrů a má o něco pevnější a méně ohebnou čepel. Je skvěle uzpůsoben na odblanění masa, vyříznutí kostí u tuhých červených mas a zvěřiny. 
Filetovacím nožem nelze tak snadno vykostit jiné druhy masa ne ryb, ale vykosťovací nůž nezvládne odstranit šupiny na rybě či ji zbavit kůže rovnoměrně. 

Vykosťovací nůž je o něco univerzálnější než filetovací nože. Rybu s ním vykostíte o něco hůře, ale při troše šikovnosti to zvládnete. Vykosťovací nůž je dobrým kompromisem mezi pružností a tuhostí.

Z široké nabídky filetovacích a vykosťovacích nožů světoznámých značek si vybere profesionál i amatér. Dokonalé dílenské zpracování zaručuje tu nejlepší kvalitu a životnost. Pokud hledáte opravdovou kvalitu, tak jste na tom správném místě.

Filetujte jako mistr

Na závěr vám přinášíme několik rad, jak se naučit filetovat jako profesionál. Možná zpočátku budete tápat, ale časem se vše naučíte a rybu zvládnete vykostit levou zadní.

● Délka nože

Filetovací nůž by měl být delší než je šíře ryby. U menších druhů ryb jako je pstruh nebo štika si vystačíte s kratším nožem. Kapra nebo platýse však krátkým nožem nevykostíte. 

● Další náčiní

Pro opravdu dokonalé vykostění ryby budete potřebovat víc než jen filetovací nůž. K vytažení drobných kůstek z plátků lososa vám poslouží pinzeta a na odstranění ploutví jsou skvělé nůžky na maso, lze použít ty na drůbež.

● Trénink dělá mistra

Žádný učený z nebe nespadl. Filetování je poměrně technicky náročné a napoprvé si nebudete vědět rady. Není žádná ostuda požádat někoho o pomoc, nebojte se zeptat obsluhy ve své oblíbené rybárně, zda vám napoprvé filetování ukáže.