Dekantace – obřad nalévání vína

Pro některé méně znalé může být dekantace naprosto neznámým pojmem a možná si pomyslí, že to je jen další pozérský výmysl. Nicméně milovníci vína dobře vědí, že dekantace dovede pozvednout obyčejné popíjení vína na vyšší úroveň. Pojďme se podívat blíže na problematiku dekantace.

Co to je dekantace?

Když jsme použili v nadpise slovo obřad, tak nejsme zas tak daleko od pravdy. Dekantování je přelévání vína do nádoby za účelem provzdušnění nebo oddělení kalu. Dekantování vína má svůj řád a každé víno vyžaduje individuální přístup, záleží tak na konkrétním somelierovi, jak vám víno předloží. 

● Usazení kalu

Jedním z důvodů proč se víno dekantuje, je usazování kalu. V tomto případě se bavíme o červených vínech, ve kterých se při archivaci usazuje kal na dně lahve. Zbavit kalu potřebují také nefiltrovaná vína. 

● Provzdušnění

Tento bod rozděluje vinaře na dva tábory. Jedni jsou zastánci dekantace a nedají na ni dopustit, protože při dekantaci se otevírají při styku se vzduchem skryté aromatické látky a dochází k zjemnění robustních vín. Druhá skupina je striktně proti a tvrdí, že naopak dekantace vínu ubližuje. 

Jak vybrat správný dekantér?

V první řadě se musíme zaměřit na účel dekantace a teprve potom vybíráme podle vzhledu. Červené a bílé víno se dekantují v různých dekantérech, protože vyžadují jinou péči. Vzhled nádoby je až druhořadý, ale na výběr je spousta klasických tvarů dekantačních nádob i velmi extravagantních dekantérů pro moderní interiéry. 

● Dekantér na červené víno

Jak bylo zmíněno výše, tak červené víno se dekantuje za účelem odstranění kalu. Dekantační nádoba má mít úzké a dlouhé hrdlo. Celá nádoba je užší, aby byla hladina co nejmenší. Červené víno se nalévá po skle a nesmí nikde stříkat, aby se příliš neprovzdušnilo, tomu právě pomáhá nalévání po stěně dlouhého hrdla nádoby.

Klasická karafa z křišťálu Soiree od vyhlášené německé firmy Spiegelau proslulé výrobou křišťálového nádobí se skvěle hodí na dekantaci červeného vína. Dekantér lze použít i jako karafu na vodu a díky tradičnímu vzhledu se hodí na všechny události spojené s degustací vína.
Pokud chcete poněkud nekonvenční karafu, tak se podívejte na značku Riedel. Ta je ve světě sommelierů obrovským pojmem nejen díky sklenicím speciálně pro každou odrůdu vína. Každá dekantační nádoba z dílny této firmy je jedinečným uměleckým dílem, které zaujme na všech společenských událostech.  

● Dekantace bílého vína

Bílé víno se dekantuje za účelem provzdušnění. Aby se víno takzvaně nadechlo, tak tomu musí být uzpůsobena i dekantační nádoba. Ta bývá obvykle širšího tvaru s větší hladinou, aby zde byla větší reakční plocha pro setkání vína se vzduchem. Hrdlo nemusí být dlouhé, protože bílé víno není potřeba nalévat po skle a může se rozstřikovat. 

Na dekantaci bílého vína se skvěle hodí karafa Eva Solo se zabudovanou chladící podložkou, které udrží bílé víno vychlazené na ideální teplotu. Dekantér má speciální okraj, díky kterému nedojde k ušpinění ubrusu. Neotřelý design této dekantační nádoby se hodí do moderních interiérů. 

Mistrem dekantace snadno a rychle

● Výběr vína

Základem celé dekantace je výběr správného vína. U archivních robustních červených vín určitě nešlápnete vedle. U bílých si dejte pozor a raději si nechte poradit přímo od vinaře či someliéra. Bílé víno se dekantuje kvůli provzdušnění, ale může ztratit svoji lehkost a svěžest, což rozhodně není požadovaný výsledek. Říká se, že při dekantaci červenému vínu vzdáváme hold a bílému dáváme důvěru.

● Postavte lahve

Tento bod platí pro archivní červená vína, která jsou uložena ve vodorovné poloze. Aby kal klesl na dno, tak dva dny před plánovanou dekantací lahve postavte. Kal zůstane na dně a víno se bude snadněji nalévat. 

● Naléváme do dekantéru

Před samotným nalitím se musí karafa takzvaně ovínit. Zhruba půl deci nalijte do dekantéru a krouživým pohybem se snažte smočit všechny stěny karafy. Tento zkušební vzorek můžete vypít. Zjistíte, zda je víno vhodné k dekantaci.

Jak již bylo zmíněno, tak červená vína lijeme po stěně nádoby a snažíme, aby co nejméně stříkala. K nalévání červeného vína si vezměte nějaké světlo, baterka bude stačit, ale opravdu stylová je v tomto případě svíčka. Červené víno nalévejte nad světlem, abyste viděli případný kal na dně lahve a mohli včas přestat.

S bílým vínem mnoho práce není. Opatrně jej nalijte do dekantéru, zde se nemusíte snažit lít po skle a víno může i cákat. 

● Čas dekantování

Samotný čas dekantace je diskutabilní. Vše se odvíjí nejen od odrůdy vína, každá lahev má svoje specifika. Je lepší odlít do karafy menší množství, postupně upíjet a zjišťovat, co se s vínem děje. Některá vína snesou i hodiny, jiným stačí patnáct minut.

● Co s usazeninou u červeného vína

Sedlinu z červeného vína lze přelít přes dekantační sítko, což někteří sommeliéři nedoporučují, protože sebemenší styk vína s kovem podle nich znehodnotí chuť vína. Nicméně málokomu se chce lít drahé víno jen tak do odpadu. 

Malá rada na závěr

Pokud chcete oslnit dámu svého srdce nebo udělat dojem na přátele, tak si opravdu dobře nastudujte celý proces dekantace. Není nic trapnějšího než se chtít předvést něčím, čemu vlastně vůbec nerozumíte. Zjistěte si něco více o konkrétní odrůdě nebo vinaři a vyprávějte příběh vína. Tyto zdánlivé detaily z vás udělají výborného hostitele.