Bez těchto nožů se doma neobejdete

Nože patří mezi základní vybavení kuchyně a prakticky nic bez nich neuvaříte. Díky správně zvolenému noži si usnadníte práci a vaření se stane opravdovou zábavou. Chystáte-li se rozšířit svůj kuchařský arzenál, ale nevíte si rady, tak s naším průvodcem najdete ten pravý nůž, který vám doma chybí.

Opomíjená Popelka 

Profesionálními kuchaři opomíjený univerzální nůž najdeme v každé domácnosti. Jde o deset až patnáct centimetrů dlouhý nůž s pevným neohebným ostřím. S tímto nožem nakrájíte zeleninu, maso i ovoce. 

Je ideální pro všechny, kterým nesedí velké nože. Zpracujete s ním všechny běžné suroviny, ale nečekejte zázraky. Rybu s ním nevykostíte a loupat zeleninu půjde jen velmi obtížně. Tento nůž se hodí na přípravu jednoduché večeře nebo na nakrájení svačinky.

S univerzálními noži značky Wüsthof určitě nešlápnete vedle. Tato firma vyrábí nože již od roku 1814 a jsou opravdovými mistry ve svém oboru. V jejich portfoliu naleznete nože všech druhů a těch univerzálních mají na výběr hned několik.

Nůž šéfkuchaře

Šéfkuchařský nůž je univerzálním vybavením každého profesionála. S tímto 15 – 36 centimetrů dlouhým a pevným nožem nakrájíte ovoce, zeleninu i maso. Překrojíte s ním napůl meloun nebo dýni a nadrobno nakrájíte celou hlávku zelí. Na širokou čepel snadno naberete pokrájené kousky a přenesete je do hrnce. 

Na trhu jsou k vidění šéfkuchařské nože německého typu, které jsou širší, a zakřivení je průběžné. Francouzský typ nožů má rovnější hranu a je zkosený pouze na konci. Nelze jednoznačně říct, který z nožů je lepší. Každý kuchař má ten svůj oblíbený a záleží čistě na jeho preferencích. 

Z naší nabídky kuchařských nožů různých velikostí si jistě vyberete svého ideálního pomocníka. Pokud nejste v krájení nijak zběhlí, tak volte středně dlouhé nože s čepelí kolem dvaceti centimetrů, práce s nimi bude snazší.

Pomocníci pro přípravu masa

● Vykosťovací nůž

Skvělým kompromisem mezi pevností a pružností je právě vykosťovací nůž. Čepel je dlouhá dvanáct až sedmnáct centimetrů, je silnější a tužší než filetovací nůž a snadno s ní vykostíte žebra, nakrájíte plátky, odblaníte maso nebo odstraníte šlachy.

Zmínit zde musíme nůž Kineo od firmy WMF s patentovaným ostřím, které vydrží dlouho ostré. Díky ergonomickému tvaru nakrájíte nejen maso, ale i zeleninu nebo nasekáte bylinky. Tento nůž se stane vítaným pomocníkem.

● Filetovací nůž

Filetovací nůž je dlouhý až 28 centimetrů a je velmi tenký a pružný, což umožňuje plynulé klouzání po rybí páteři. Nůž je zakřiven nahoru pod úhlem 12 – 17 stupňů. Filetovací nůž využijete nejen na vykostění ryb, pokud potřebujete tenké plátky šunky nebo pečeně, tak nenajdete lepšího pomocníka.

Filetovací nože vybírejte podle velikosti porcované ryby. Nůž musí být na delší, než je šířka ryby. U pstruha a jiných menších ryb postačí kratší nůž, na vyfiletování kapra nebo platýse však budete potřebovat dlouhý nůž, kterým rybu podélně proříznete. 

● Sekáček

Sekáček není nůž v pravém slova smyslu, ale určitě se vám doma bude hodit na přeseknutí kostí. Díky vyšší hmotnosti s ním dosáhnete větší kinetické energie a přeseknutí větších kostí bude hračka. Porcovat velké množství masa je náročné, ale právě sekáček vám práci  ulehčí. Nasekáte s ním i bylinky a při troše šikovnosti i zeleninu na malé kousky. 

Krásný designový sekáček Olive od značky Forged je jedinečným uměleckým dílem, které vzdává hold tradičním japonským nožířským mistrům. Rukojeť z olivového dřeva a čepel z japonské oceli jsou mimořádně precizně vyrobeny a nejen, že skvěle plní svoji funkci, ale zároveň velmi dobře vypadají.

Nože na přípravu zeleniny

● Loupací nůž

Velmi malý nůž se zaoblenou špičkou skvěle poslouží na okrájení menších druhů zeleniny. Skvěle padne do ruky a práce s ním je jedna radost. Využijete jej i na tvoření ozdob z ovoce a zeleniny, kde byste s větším nožem nepochodili.

● Čistící nůž

O něco větší než loupací je čistící nůž s rovnou čepelí. Čepel je šest až deset centimetrů dlouhá, rovná a pevná. Je dobrým pomocníkem pro loupání zeleniny, vykrajování zeleninových dekorací, oloupání krevet a zbavení semínek chilli papričky. 

● Nůž na rajčata

Delší nůž s pilkovým ostřím není samozřejmě určen jen na krájení rajčat. Uplatní se u měkčích druhů ovoce a zeleniny jako je například broskev nebo mango. Pilkovité ostří prořízne slupku a zároveň nepoškodí jemnou vnitřní dužinu. 

Možná si říkáte, že je pro loupání vhodnější škrabka a nůž na zeleninu tudíž nepotřebujete, ale z nabídky nožů na zeleninu si určitě vyberete. Nikdy nevíte, kdy se bude v domácnosti hodit malý a šikovný nožík na drobnou práci. 

Nože na pečivo

Nůž na chleba byl poprvé představen na světové výstavě v Chicagu v roce 1893 a od té doby se stal vítaným pomocníkem všech milovníků čerstvého pečiva. Krásně vypečená a křupavá kůrka na čerstvém chlebu je skvělá, ale běžným nožem nejste schopni nakrájet hezké krajíce bez poškození střídky. Zoubková čepel však projede jako pila tvrdou kůrkou a zároveň nepomačká střídku na chlebu. Nebojte se čerstvého voňavého chleba a vychutnejte si k nedělní snídani poctivý krajíc křupavého chleba s máslem a marmeládou.

Nože na pečivo jsou v současné době vyráběny v tradičním designu s dřevěnou rukojetí nebo v provedení s plastovou rukojetí. Sáhnout můžete i po modernějších kouscích napodobující japonské nože. 

Nože santoku

Samostatnou kapitolou jsou nože santoku, které si zamilujete pro jejich krásný vzhled a všestranné použití. Santoku by se dalo volně přeložit jako tři ctnosti, což odkazuje na jejich schopnost krájet maso, zeleninu i ryby. 

Nože santoku jsou 15 – 20 centimetrů dlouhé a svým vzhledem připomínají tradiční evropský nůž šéfkuchaře. Nože jsou v Japonsku vyráběny po tisíce let a tento národ je opravdovými mistry v tomto umění. 

Santoku nože jsou prostě krásné a garantujeme vám, že jakmile si jeden pořídíte, tak se zamilujete a budete chtít další nebo rovnou celou sadu. Vpusťte si do domu trochu Asie a nebudete zklamáni. 

Jak se starat o nože

Nebudeme si nic nalhávat, nože jsou poměrně velká investice a byla by škoda je znehodnotit špatným zacházením. Přitom péče o nože není nijak náročná, stačí dodržovat pár základních pravidel.

● Nůž má svoje vyhrazené místo!

Nikdy nenechávejte nože jen tak pohozené v šuplíku. Na uložení nožů jsou určeny bloky nebo magnetická lišta. 

● Po použití pečlivě umyjte! 

Jakmile skončíte s vařením, tak nůž opláchněte, usušte a uložte na místo. Nenechávejte je ležet ve dřezu nebo dokonce odmáčet. Dřevěná rukojeť se může poškodit při nadměrném vystavení vodě.

Přestože někteří výrobci nezakazují mytí v myčce, tak žádný milovník nožů by svůj nástroj do myčky nestrčil. Dejte si raději práci a umyjte nůž pod tekoucí vodou.

● Ke krájení slouží prkénka!

Dřevěná nebo plastová prkénka jsou ideálními podložkami a nepoškodíte na nich ostří nože. Nikdy nekrájejte přímo na talíři nebo na mramorové pracovní desce. Ostří tímto velmi trpí.

● Udržujte nože v dobré kondici!

Pravidelně svoje nože bruste a ostřete. Broušením získá ostří tvar písmene V. K broušení jsou určeny brusné kameny nebo brousky. Pro udržení ostrosti se používá ocílka, která slouží k ostření a amatér na ní ostří nezbrousí.

Rada na závěr

Pokud nemáte peněz nazbyt nebo nejste fanoušci vaření, tak si kupte alespoň jeden pořádný kvalitní univerzální nůž, se kterým uděláte spoustu práce. K němu přidejte ještě malý nůž na zeleninu a jeden robustní nůž na maso. S těmito třemi noži zpracujete všechny základní suroviny a uvaříte si pohodlně oběd. Nadšenci do vaření samozřejmě ocení nástroje uzpůsobené přesně pro danou činnost a určitě si rádi svoji sbírku kuchařského náčiní rozšíří.