8 otázek o indukci, na které musíte znát odpověď!

Indukční desky jsou moderní, rychlé a úsporné. V dnešní době je indukční vaření rozšířené, přesto mezi lidmi koluje spousta otázek a mýtů ohledně tohoto zdroje tepla. Pojďme si společně zodpovědět ty nejčastější otázky na téma indukce a udělejte si jednou pro vždy jasno. 

1. Jak indukce vlastně funguje?

Elektromagnetická indukce je velmi zajímavý fyzikální jev, který byl objeven již na počátku devatenáctého století. Na začátku dvacátého století byla snaha patentovat první indukční vařiče, ale bez úspěchu. Masové výroby se indukční desky dočkaly až o mnoho let později.

Na rozdíl od ostatních vařičů se teplo generuje přímo ve stěně nádoby. Ve skleněné desce je cívka, kterou prochází střídavý proud, který vytváří elektromagnetické pole, do něhož zasahuje i hrnec na desce. Vlivem odporu materiálu dochází ke ztrátám energie, ty jsou v tomto případě žádané, protože se projevují jako teplo. 

2. Je moje nádobí vhodné na indukci?

Při pořizování indukční desky nemusíte nutně všechno nádobí vyhodit. Vhodnost nádobí si ověříte snadným pokusem. Stačí vám k tomu obyčejný magnet. Pokud se magnet na nádobí udrží, tak je vhodné pro indukční vaření.

3. Jaké materiály jsou nejlepší pro vaření na indukci?

● Ocel

Ocel je skvělý materiál pro vaření na indukci. Lze ji rozpálit i na vysokou teplotu a častým používáním zlepšuje svoje vlastnosti. Nehrozí zde žádné odlupování povrchu a díky vypalování olejem získá ochrannou vrstvu. 

Čistou ocel najdeme především mezi pánvemi, protože zejména při přípravě masa je nezbytně důležité mít pánev řádně rozpálenou. Nemusíte se bát investovat do ocelové pánve, protože při správném zacházení ji zdědí ještě vaše děti.

● Přírodní litina a smaltovaná litina

Velmi těžké litinové nádobí je také magnetické a lze s ním vařit i na indukční desce. Přírodní litina je pro opravdové nadšence. Přírodní litina bez povrchové úpravy má skvělé vlastnosti, které jsou však vykoupeny náročnější údržbou. Litinové hrnce se jen tak nerozbijí, pokud vám náhodou kastrol spadne, tak si spíše zničíte podlahu než hrnec.

Není nic stylovějšího na dušená a pomalu pečená jídla než těžký litinový kastrol. Představte si sychravý zimní večer, kdy ze sporáku dáte přímo na stůl litinový hrnec s pomalu dušeným jehněčím masem. Už jen ta představa nás zahřívá u srdce.

● Nerezová ocel

Nerez sama o sobě magnetická není, ale kvalitní hrnce mají často sendvičové dno, které ukrývá nějaký feromagnetický kov. Vždy si však tuto informaci ověřte u konkrétního výrobku. Sendvičové dno je skvělé, protože díky tomu můžeme výborné vlastnosti nerezového nádobí využívat i na indukční vaření. Nerez je levná, lehká a snadno se s ní manipuluje. Je také absolutně nezávadná a snadno se udržuje. 

Všechny naše nerezové hrnce jsou určeny pro vaření na indukčním vařiči. Můžete si vybrat z několika značek a provedení hrnců. Nebojte se investovat klidně do celé nerezové sady, protože jde opravdu o všestranný a oblíbený materiál.

● Další materiály

I další nemagnetické materiály lze využít pro indukční vaření. Stejně jako u nerezové oceli se do dna musí vložit nějaký feromagnetický kov. Zde musíme zmínit zejména měděné nádobí, které milují všichni profesionální kuchaři pro jeho rychlou odezvu na změny teplot, žádný jiný kov nereaguje, tak rychle jako měď.

Investice do měděného nádobí je poněkud vyšší, ale určitě nebudete zklamaní. Měděné hrnce jsou ve většině případů ručně vyráběné a každý kus je jedinečné umělecké dílo. Nádobí z mědi se neuklízí do skříně, ale jeho majitelé si je hrdě vystavují nad sporák.

4. Lze nádobí používat i na jiné zdroje tepla?

Ano. Nádobí je možné používat na plynové i elektrické vařiče. Pokud nemá plastové uši, tak je možné dokonce zapékání v troubě. 

5. Může nádobí na indukci ztratit svoji funkci? 

Toto je jeden z velmi rozšířených mýtů, který je však zcela scestný. Feromagnetismus není žádná dočasná super schopnost, jde o trvalou vlastnost kovu a nejde ji žádným běžným způsobem zničit.  Pokud vám nejde vařit, tak je chyba na straně indukčního sporáku.

6. Ovlivňuje tvar hrnce vaření? 

Překvapivě ano. Indukční deska je hladká, rovná bez jakéhokoliv zdrsnění. To stejné je vyžadováno i od indukčního nádobí. Drsné a nerovné povrchy hrnců nemají na indukční ploténce žádnou šanci. To samé platí i pro konvexní tvar dna, který je na indukci nepoužitelný.

7. Je vaření na indukci bezpečné?

Ano. Vaření na indukční ploténce je absolutně bezpečné. Pokud na zapnutou ploténku položíte ruku, tak se nespálíte. To samozřejmě neplatí, když na plotýnce byl před chvílí horký hrnec. Oproti plynu nemáte doma otevřený oheň a zapálit třeba chňapku při nepozornosti je nadlidský úkol. 

Není třeba mít obavy, že se při vaření na indukci uvolňuje nebezpečné záření nebo vlny, jak tvrdí někteří odpůrci. Vařením se neuvolňují ani žádné chemické látky a indukce je opravdu bezpečným zdrojem tepla.

8. Můžu na indukci uvařit všechny suroviny? 

Popravdě nechápeme, kdo přišel s tím, že některé potraviny nelze připravovat na indukční varné desce. Tento mýtus je absolutní hloupost. Na indukci můžete připravit všechny druhy surovin. Nemusíte mít obavu, že se pánev nerozpálí dostatečně a váš steak nebude dobře připraven. S indukcí zvládnete uvařit opravdu úplně všechno.

Závěrečná rada

Pokud jste měli nějaké pochybnosti ohledně vaření na indukční desce, tak doufáme, že po přečtení tohoto článku je už nemáte. Indukce je bezpečná a rekonstruujete-li právě kuchyň, tak se nebojte a určitě do ní běžte. Nebudete litovat.