Tipy & triky
Jak připravit vynikající palačinky
- Pokud jste si jisti, že palačinky budete plnit sladkou náplní, pak můžete přidat jednu polévkovou lžíci cukru. Počítejte ale s tím, že takové těsto bude sice rychleji zlátnout, ale současně se bude i snadněji připalovat.
- Jestliže se chystáte na palačinky se slanou náplní, pak je můžete připravovat na slaném másle, případně do těsta můžete přidat o špetku soli více nebo do něj můžete přimíchat bylinky.
- Palačinky lze připravovat také na sádle či oleji nebo na nepřilnavých pánvích zcela bez tuku. Pamatujte ale na to, že máslo jim dodává tu pravou "french crepes" chuť.
- Používejte přepuštěné máslo, to se totiž na rozdíl od toho běžného nepřepaluje.
- Říká se, že první palačinka se nikdy nepovede, připálí se nebo se při obracení potrhá. Často to bývá způsobeno tím, že pánev není dostatečně rozpálená. Lze tomu předejít tak, že na první smažení použijete trochu více tuku. To pak ale bude palačinka příliš mastná, takže zase ne úplně ideální. Z první palačinky si tedy vrásky nedělejte, ale pokud se trhá i druhá a nedaří se ji obrátit, pak bude nejspíš problém v konzistenci těsta, a tak jej zkuste zachránit přidáním vajíčka.
- Jestliže máte rádi extra tenké palačinky, přidejte do těsta trochu více mléka, než je uvedeno v receptu.
- Pokud jste vytvořili více palačinek, než spotřebujete, vložte je na talíř, nechte je vychladnout, přikryjte a uložte do lednice. Tam vydrží až 3 dny. Stejně tak je možné hotové palačinky zmrazit.