Recept na nejlepší palačinky

Chcete mít v malíčku palačinky našich šéfkuchařů z Chefparade? Není divu! Jsou totiž univerzálním esem v rukávu – skvělou snídaní i rychlým dezertem, když vaše strávníky zaskočí chuť na něco sladkého (nebo hladová návštěva). Ať už je naplníte ovocem, čokoládou, čerstvým sýrem nebo zrovna tím, co najdete v lednici, s tímto receptem se nemůžete splést.

 
Ingredience
  • 125 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 300 ml mléka
  • čtvrt lžičky soli
  • máslo na smažení

crepes
Postup
  1. V míse smíchejte mouku, sůl a případně i cukr. V jiné míse vyšlehejte vejce s mlékem.
  2. Postupně přimíchávejte tekuté ingredience do mouky a šlehejte metličkou, dokud nevznikne hladké těsto bez žmolků. Ideální těsto by mělo mít asi takovou konzistenci jako hustá smetana.
  3. Těsto zakryjte a nechte odpočinout v lednici, minimálně 15–30 minut, ale klidně celou noc nebo i déle, vydrží až 24 hodin.
  4. Rozehřejte pánev na vysokou teplotu. Jakmile přiložíte dlaň asi 5 cm nad pánev a sálá z ní teplo, je čas na první palačinku.
  5. Přidejte na pánev lžičku másla a teplotu snižte na střední stupeň.
  6. Těsto zlehka promíchejte a naběračkou nalijte do pánve. Okamžitě naklánějte pánev ze strany na stranu, aby se těsto rovnoměrně rozprostřelo po celém dně. Pokud je těsto dostatečně řídké, rozlije se snadno.
  7. Jakmile vrchní strana palačinky zaschne a bublinky, které se v ní vytvořily, popraskaly, je správná chvíle na její otočení. S lehkou pánví to snadno provedete nadhozením, ale pokud smažíte na těžké litinové nebo ocelové pánvi, raději palačinku zespoda podeberte a otočte pomocí obracečky.
  8. Z druhé strany nechte palačinku zezlátnout a sundejte z pánve. Pokud na pánvi zůstaly připálené zbytky těsta, vytřete ji papírovou utěrkou, přidejte trochu másla a celý postup opakujte, dokud nezpracujete veškeré těsto.
  9. Hotové palačinky ihned pomažte náplní nebo je skládejte na talíř a udržujte v teple – buď v mírně předehřáté troubě (60–70 °C) nebo na teplé plotýnce. Pokud jsou totiž teplé, náplň se bude lépe roztírat a samozřejmě budou i lépe chutnat.
  10. Hotové palačinky můžete balit do ruliček, poskládat do trojúhelníků nebo z nich vytvořit třeba palačinkový dort.


Nejlepší pánve na palačinky dle hodnocení zákazníků

 
recept na palacinky
Tipy & triky
Jak připravit vynikající palačinky
  • Pokud jste si jisti, že palačinky budete plnit sladkou náplní, pak můžete přidat jednu polévkovou lžíci cukru. Počítejte ale s tím, že takové těsto bude sice rychleji zlátnout, ale současně se bude i snadněji připalovat.
  • Jestliže se chystáte na palačinky se slanou náplní, pak je můžete připravovat na slaném másle, případně do těsta můžete přidat o špetku soli více nebo do něj můžete přimíchat bylinky.
  • Palačinky lze připravovat také na sádle či oleji nebo na nepřilnavých pánvích zcela bez tuku. Pamatujte ale na to, že máslo jim dodává tu pravou "french crepes" chuť.
  • Používejte přepuštěné máslo, to se totiž na rozdíl od toho běžného nepřepaluje.
  • Říká se, že první palačinka se nikdy nepovede, připálí se nebo se při obracení potrhá. Často to bývá způsobeno tím, že pánev není dostatečně rozpálená. Lze tomu předejít tak, že na první smažení použijete trochu více tuku. To pak ale bude palačinka příliš mastná, takže zase ne úplně ideální. Z první palačinky si tedy vrásky nedělejte, ale pokud se trhá i druhá a nedaří se ji obrátit, pak bude nejspíš problém v konzistenci těsta, a tak jej zkuste zachránit přidáním vajíčka.
  • Jestliže máte rádi extra tenké palačinky, přidejte do těsta trochu více mléka, než je uvedeno v receptu.
  • Pokud jste vytvořili více palačinek, než spotřebujete, vložte je na talíř, nechte je vychladnout, přikryjte a uložte do lednice. Tam vydrží až 3 dny. Stejně tak je možné hotové palačinky zmrazit.


Vše, co se hodí na přípravu palačinek

 
Video návod
Jak připravit palačinky
Staňte se mistrem v přípravě palačinek, které si zamiluje každý, kdo je ochutná.

 

Náš tip
Přečtěte si také
->
jak vybrat panev
Jak si vybrat správnou pánev (nejen na palačinky)
Vybrat tu správnou pánev je základ pro dokonalé palačinky – poradíme vám, jak na to!
FAQ
Nejčastěji se ptáte
Proč se mi palačinky trhají nebo lepí na pánev?
Pokud se palačinky trhají, může být těsto příliš řídké – zkuste přidat trochu mouky. Pokud se lepí na pánev, může být problém v nedostatečně rozpálené pánvi nebo v nedostatku tuku. Použijte kvalitní nepřilnavou pánev a před každou palačinkou ji lehce potřete máslem nebo olejem.
Jaký je nejlepší recept na palačinky bez mléka?
Mléko lze snadno nahradit rostlinnými alternativami (např. ovesným, mandlovým nebo sójovým mlékem). Nebo můžete použít jen vodu – palačinky budou lehčí, ale stále chutné. Stačí smíchat 200 g hladké mouky, 2 vejce, 300 ml vody, špetku soli a lžíci oleje.
Jak správně obracet palačinky, aby se nerozpadly?
Po nalití těsta na pánev počkejte, až se okraje začnou oddělovat a povrch už nebude tekutý. Poté použijte širokou stěrku a palačinku rychle a plynule otočte. Pokud si troufáte, můžete to zkusit i hodem – stačí prudký, ale jemný pohyb zápěstím!
Jak dlouho nechat těsto na palačinky odpočívat před smažením?
Ideálně alespoň 15–30 minut. Odpočinek umožní mouce vstřebat tekutinu a těsto získá lepší konzistenci. Pokud spěcháte, můžete smažit ihned, ale pokud máte čas, nechte těsto klidně i hodinu nebo přes noc v lednici – výsledkem budou jemnější palačinky.
Jak udělat palačinky, aby byly nadýchané?
Klíčem k nadýchaným palačinkám je přidání kypřicího prostředku, jako je prášek do pečiva nebo jedlá soda. Dalším trikem je nechat těsto chvíli odpočinout (minimálně 15 minut) a při smažení nepřetěžovat těsto mícháním – čím méně ho mícháte, tím nadýchanější budou.