Podle čeho poznat nejlepší nepřilnavou pánev?

nejlepsi neprilnava panev

Která pánev je skutečně nepřilnavá a která naopak zaostává?Na co se tento druh pánve hodí a na co se spíš hodí tradiční nerezová, litinová nebo ocelová? To všechno a ještě mnohem víc se dozvíte v tomto článku.

Proč se jídlo na pánvi připaluje?

Na úvod začneme zostra a zabrousíme do chemie. Připalování pokrmu na pánvičce je vlastně chemická reakce bílkovin a železných sloučenin, proto jsou litinové a ocelové pánve přilnavé.

Nepřilnavý povrch bychom tedy mohli bez nadsázky označit jako nereaktivní. Víceméně jde tuto reaktivitu u běžných pánví snížit použitím oleje, který vyplní prázdná reakční místa a bílkovina už nemá s čím zreagovat.

Kvalitní nepřilnavé pánve

Nejlepší nepřilnavé pánve dle hodnocení našich zákazníků

neprilnava nebo ocelova panev
Na co se hodí nepřilnavá pánev?

Na tuto otázku není snadné odpovědět a možná na ni neexistuje jedna správná odpověď, každý povrch má svoje zastánce i odpůrce. Každá pánev má svá specifika a jinak se na ní vaří. Jaké jsou zásadní rozdíly ve vaření na nepřilnavé a klasické pánvi?

  • Maximální teplota
    Ocel, nerez i litina snesou velmi vysoké teploty. Krásná křupavá kůrčička vzniká na mase díky Leidenfrostovu efektu, kdy se maso od pánve samo odlepí a nadnáší ho pára. Nepřilnavé pánve toto nedokážou, a proto na nich nikdy nedosáhnete efektní křupavé vrstvy na mase.
  • Zahřívání
    S vysokou teplotou částečně souvisí i zahřívání. Zatímco na klasickou pánev se olej a veškeré ingredience dávají až je rozpálená, tak nepřilnavé pánve špatně snáší zahřívání naprázdno. Pokrmy se připravují při střední teplotě a vaření trvá o něco déle.
  • Tuk
    Veškerá snaha o vytvoření nepřilnavého povrchu je vlastně o tuku. S rozmachem zdravého stravování spousta lidí touží ze svého jídelníčku vyřadit zbytečné tuky a připravovat jídla bez oleje. To je na klasické pánvi samozřejmě nemožné, jak jsme si již vysvětlili výše.
Pánve
Náš tip
Přečtěte si také
->
velikost pánve
Jak vybrat správnou velikost pánve?
Věděli jste, že výběr správné velikosti pánve může výrazně ovlivnit kvalitu a chuť vašich pokrmů. V tomto průvodci se dozvíte, jak zvolit velikost tak, aby přesně sedla kulinářským potřebám vaší domácnosti.

panev titan
Ultramoderní titanové pánve
  • Skvělé tepelné vlastnosti
    Vnitřní vrstva titanového nádobí je tvořena hliníkem, který má velmi dobrou tepelnou vodivost a díky tomu rychle reaguje na změny teplot, což je požadovaná vlastnost ve vrcholné gastronomii. Většina pánví je doplněna o rukojeť z žáruvzdorného plastu, takže je pokrmy možné dopékat v troubě. Vždy si tuto informaci raději ověřte u konkrétního výrobku!
  • Nezdolný tahoun
    Nejenže mají titanové pánve dobré tepelné vlastnosti, ale jsou i velmi odolné. Pokud na nich vyloženě nebudete krájet nožem, tak jim neublížíte. Nijak jim neuškodí ani pády na dlažbu nebo prudké střídání teplot, které by například lisovanou pánev z hliníku zdeformovalo.
  • Nenáročná údržba
    Titan je také radost udržovat. Nemusíte se zaobírat speciálními prostředky nebo postupy. Prostě dovaříte a šup s ním do myčky nádobí. Neublížíte mu ani drhnutím nebo odmáčením. Titan nemění barvu a zachovává si stálý vzhled bez jakékoliv údržby.

    Špičkové titanové pánve na náš trh dodávají německé firmyWOLL aZWILLING. Obě značky nabízejí nekompromisní kvalitu a nadčasový design. Ať už vyberete jakoukoliv pánev z jejich portfolia, tak určitě budete naprosto spokojeni.
Víc o titanových pánvích

Oblíbené titanové pánve

panev hlinik
Hliníkové pánve s nepřilnavou vrstvou

Hliníkové nádobí je velmi oblíbené díky vysoké vodivosti. Nad hliníkovým nádobím však často visí otazník, zda je zdravotně nezávadné. Nemusíte se bát, sám o sobě jedovatý není, maximálně může uvolňovat nežádoucí látky při vaření kyselých potravin, ale to jen v případě hliníku bez povrchové úpravy. A toto nádobí se již téměř nepoužívá.

Nádobí s hliníkovým jádrem má na sobě nastříkanou nepřilnavou vrstvou a v té bývá často zakopaný pes. Hliník sám o sobě má skvělé vlastnosti a je velmi odolný, ale některé povrchové úpravy nebývají právě nejšťastnější a paradoxně snižují kvalitu celého produktu. Na co si dát pozor při nákupu hliníkové pánve s nepřilnavou vrstvou?

  • Metoda výroby
    Pokud vás u hliníkové pánve zaujme podezřele nízká cena, tak se podívejte na metodu výroby. Levné pánve bývají lisované z několika vrstev. Sice jsou levnější, ale nesvědčí jim změny teplot a časem se snadno deformují. Kvalitnější jsou lité pánve, které jsou masivnější a také mnohem více vydrží.
  • Kvalita
    Stokrát omílaná pravda, že na kvalitě záleží, platí samozřejmě i v tomto případě. Nenechte se zlákat na akční nabídku neznačkové pánve někde v supermarketu. Možná nakoupíte levně, ale rozhodně to nebudou dobře utracené peníze. Levné výrobky jsou často nekvalitní a povrchová vrstva je tenká a snadno se opotřebuje.
  • Údržba
    Údržba hliníkového nádobí je poměrně snadná. Hlavní zásadou je používání šetrných prostředků a jemných houbiček, zapomeňte na drátěnky a hrubé čistící písky. Stejná zásada zůstává i při vaření. Nikdy nepoužívejte kovové obracečky a nástroje, kupte si klasické dřevěné, plastové nebo silikonové pomocníky a povrch pánvičky vám bude dlouho sloužit.

    Hliníkové pánve s nepřilnavým povrchem jsou poměrně časté, proto u nás najdete široký sortiment těchto nepřilnavých pánví od předních světových značek jako je De Buyer, Eva Solo nebo Tefal. Rozhodovat se můžete mezi klasickými pánvemi, woky, pánvemi na palačinky nebo na soté.
Víc o nepřilnavých hliníkových pánvích

Vynikající pánve z hliníku

panve keramika
Jsou keramické pánve skutečně nepřilnavé?

Popravdě řečeno nejsou. Svými vlastnostmi se asi nejvíce podobají smaltu a jsou téměř bez pórů. Přesto budete při smažení potřebovat alespoň malé množství oleje. Pokud bychom měli však srovnat keramiku s jinými nepřilnavými pánvemi, tak nám keramika skončí na pomyslném žebříčku nejníže.

Keramické pánve však mají svoje nesporné výhody. Díky vodivému hliníkovému jádru je odezva na změny teplot rychlá, díky tomu máte celý proces vaření dokonale pod kontrolou. Keramika je odolná, snadno se udržuje a nepoškrábate ji tak snadno jako teflon.

Víc o keramických pánvích

Oblíbené keramické pánve


vypalena panev


Vytvořte si nepřilnavou vrstvu na nerezových, ocelových nebo litinových pánvích

Přirozeně nepřilnavou vrstvu můžete vytvořit i na běžných nerezových, ocelových nebo litinových pánvích, a to jejich vypálením (tzv. seasoning). Stačí pánev zahřát na vysokou teplotu a nalít do ní slabou vrstvu jedlého oleje. Minimálně deset minut udržujte vysokou teplotu, olej musí kouřit, poté slijte, vytřete suchým ubrouskem a máte hotovo. Litina, ocel nebo nerez? Která pánev je nejlepší?


Kvalitní litinové, nerezové a ocelové pánve


jakou vybrat panev
Jakou pánev vybrat?

Jak jsme již zmiňovali výše, tak každý kuchař preferuje jiné vlastnosti pánví. Rozhodujte se podle svých vlastních zkušeností a citu. Zde jsou však nejdůležitější faktory, které při výběru pánve rozhodně zvažte.

  • Co budu v pánvi připravovat
    Pokud hodláte připravovat maso nebo zeleninu bez tuku, tak se rozhodně podívejte po titanu nebo hliníku s nepřilnavou vrstvou. Z vlastních zkušeností doporučujeme zakoupit klidně jednu pánev s nepřilnavou vrstvou pro zdravé vaření bez tuku a klasickou pánev na přípravu steaků.
  • Cena
    Počáteční investice do kvalitní pánve se možná bude zdát vysoká, ale určitě je lepší hned na poprvé koupit kvalitní kousek, který vydrží mnohem déle než nekvalitní výrobky. Pokud se dobře podíváte, tak určitě najdete rozumný kompromis mezi cenou a kvalitou.
  • Co dalšího od pánve očekávám
    Je třeba se zamyslet, jak moc se mi chce o pánev starat. Chci ji mýt v myčce nebo mi nevadí ruční drhnutí? Dále se rozhodujeme podle velikosti rodiny, menším domácnostem stačí na přípravu jídel pánev do 26 centimetrů, větší rodiny zvolí pánev kolem třiceti centimetrů v průměru.
Skvělé pánve
FAQ
Nejčastěji se ptáte
Je používání nepřilnavých pánví bezpečné?
Ano, při správném používání jsou bezpečné. Vyhněte se přehřívání nad 260 °C.
Jaké nádobí je nejzdravější?
Pokud hledáte pánev, u které nechcete přemýšlet o zdravotní nezávadnosti při povrchovém poškození, sáhněte bez obav po smaltu, titanu, uhlíkové či nerezové oceli nebo keramice.
Co je PFOA free?
PFOA je označení pro kyselinu perfluorooktanovou (díky bohu za ty zkratky). Ta se v minulosti používala právě v nepřilnavých úpravách nádobí a má prokazatelně negativní účinky na lidské zdraví. PFOA free je tedy označení výrobků, které s touto kyselinou nemají nic společného.
Jakou nepřilnavou pánev na indukci?
Při vaření na indukční varné desce je potřeba věnovat při výběru nádobí pozornost materiálu, ze kterého je vyrobeno. Ujistěte se, že vybraný model má feromagnetické dno a umožňuje tak vaření na indukci.
Jak prodloužit životnost nepřilnavé pánve?
Používejte dřevěné nebo silikonové náčiní a myjte ji v ruce.
Mohu používat nepřilnavou pánev na indukční desce?
Ano, pokud je označena jako kompatibilní s indukcí.
Proč se tvoří škrábance na nepřilnavé pánvi?
Kvůli kovovému náčiní, nesprávnému čištění nebo skladování.
Je možné vařit na nepřilnavé pánvi bez tuku?
Ano, povrch je nepřilnavý a umožňuje vaření bez tuku.