Vybíráme ten nejlepší nůž na zeleninu

Každá kuchyně potřebuje perfektní nože. Pokud se poohlížíte po svých prvních nožích nebo jen chcete svoji sbírku obohatit, tak by vám neměl uniknout nůž na zeleninu. Tento nenápadný nůž je skvělým pomocníkem a určitě se do něj vyplatí investovat.

Proč mít víc druhů nožů?

Zkušení kuchaři mají ve svém arzenálu více nožů, protože dobře vědí, že každý nůž se hodí na jinou činnost. Pokud sáhnete po tom správném noži, tak se vaření stane příjemnější a začne vás bavit. Jestliže se však budete snažit vyfiletovat rybu klasickým nožem nebo budete zeleninu loupat velkým nožem, tak budete nejspíš pořádně otrávení. 

Nožů na zeleninu je dokonce více druhů. Možná vám to přijde jako zbytečnost, ale není. Na světě existuje mnoho druhů ovoce a zeleniny. Určitě nám dáte za pravdu, že je nesmysl loupat mrkev a krájet dýni nelze jedním nožem. 

Nůž na loupání zeleniny

Krátký nůž s pevným zahnutým ostřím je skvělý na loupání tvrdých i měkkých druhů zeleniny. Díky ostré špičce snadno vykrojíte očka na bramborách nebo nepěkné kousky mrkve. 
Svým tvarem spíše připomíná nůž nějakého zálesáka, ale jistě oceníte lehkost a snadnou manipulaci. S málokterým nožem dokážete vykrájet precizní tvary z ředkviček či rajčat. Pro zdobení zeleninových mís je nepostradatelným pomocníkem. Samozřejmě jej můžete při loupání nahradit klasickou škrabkou, s kterou ovšem nevykouzlíte zeleninové nebo ovocné ozdoby.
Loupací nůž Four star od německé značky Zwilling je kvalitně provedený a díky svým kompaktním rozměrům s ním oloupete každou zeleninu. 

Nože na krájení zeleniny

O něco větší velikost mají klasické nože na krájení zeleniny. Jejich délka je kolem šesti až deseti centimetrů. Jsou univerzálnější než loupací nože a díky pevnému a krátkému ostří nakrájíte zeleninu podle svých představ. 

● K čemu se hodí?

K loupání všech druhů zeleniny nebo odstranění semínek z chilli papriček se hodí nože na zeleninu. Použít je můžete samozřejmě i na krájení kostiček z menších druhů zeleniny. A při přípravě mořských plodů s ním snadno vyloupete krevety.

● Co s ním nedělat?

Při krájení masa nebo vykosťování sáhněte po jiném noži. Stejně tak s ním rozhodně nenakrájíte chleba či velké druhy zeleniny jako je třeba dýni či meloun.
Luxusní nůž na zeleninu Nordic kitchen od firmy Eva Solo je vyroben z damaškové oceli, která je sama o sobě krásným designovým výrobkem. Tento nůž vzdává hold všem japonským mistrům a neztratí se v žádné kuchyni.

Nože santoku

Kapitola sama pro sebe jsou nože santoku. Tyto jedinečné japonské nože jsou velmi podobné tradičním evropským šéf kuchařským nožům, jsou dlouhé 13 až 20 centimetrů a vzhled není to jediné, čím se pyšní. 

Santoku znamená v překladu tři ctnosti, což na sto procent splňují. Tyto nože jsou velmi univerzální a zvládnou nakrájet ryby, maso i zeleninu. Krájet a sekat s nimi zvládnou i amatérští kuchaři, ale neztratí se ani v profesionální kuchyni. 

Nože santoku jsou jedinečné svou krásou a designem. Jejich široká čepel může být lesklá nebo vyrobena z damaškové oceli a některé jsou vyrobeny v jedinečném a moderním designu. 
Dánská značka Stelton má ve svém portfoliu luxusní santoku pure black nůž vyrobený z jediného kusu oceli. Jednolitý černý vzhled vnese do každé kuchyně nádech luxusu a tento univerzální nůž se stane oblíbenou součástí kuchyně.

Nůž na rajčata

Nůž na rajčata a nejen na ně poznáte podle ostří připomínající malou pilku. Díky pilkovému ostří prořízne slupku měkkých druhů ovoce a zeleniny a zároveň nepoškodí dužinu. Skvěle s ním nakrájíte měkká rajčata, broskve, meruňky. 

Nůž na rajčata od značky Wüsthof s pilkovým ostřím a dvojitou špičkou na napichování kousků zeleniny je velmi kvalitní a nakrájíte s ním nejen ovoce a zeleninu, ale i uzeniny a měkké sýry.

Jak pečovat o nože na zeleninu?

Nože na zeleninu nepotřebují speciální péči oproti ostatním nožům. Přesto je potřeba jim věnovat stejnou pozornost, aby nám dlouho sloužili.

● Ruční mytí

Přestože většina nožů je určena pro mytí v myčce, tak žádný šéfkuchař by nikdy svůj nejlepší nůž do myčky nedal. Agresivní mycí prostředky a programy nepoškodí materiál nože, ale mohou jej snadno otupit.

● Hned umýt

Nenechávejte dlouho nože neumyté. Ihned po použití nůž otřete a uložte na místo.Dejte si pozor na kyselé šťávy z ovoce a zeleniny, které mohou poškodit čepel. Pravděpodobně ani ta nejagresivnější zelenina nepoškodí čepel, ale opět může dojít k otupění ostří.

● Správné skladování

Nože mají mít své vyhrazené místo na magnetické liště nebo v bloku. Ostří nožů se snadno ztupí, když jsou jen tak pohozeny v šuplíku. 

Kdy si pořídit nůž na zeleninu?

Pravděpodobně si nebudete kupovat nůž na zeleninu, pokud nemáte ještě žádný nůž. Jako první nůž je rozhodně praktičtější si vybrat nějaký univerzálnější kousek. Pokud chcete svoji výbavu rozšířit nebo často připravujete ovoce a zeleninu, tak neváhejte. Tato investice se určitě vyplatí.