Vůně Itálie u vás doma

Když se řekne Itálie, tak si většina lidí představí léto, slunce, moře a těstoviny. Těstoviny k Itálii neodmyslitelně patří a ty ze supermarketu se jim můžou jen těžko vyrovnat. S domácími těstovinami se však můžete přenést na skok do Itálie a vychutnat si pravou pastu i doma. 

4 důvody, proč si vyrobit domácí těstoviny

Ano, výroba domácích těstovin je časově náročnější než nasypat pytlík do vroucí vody, ale máme pro vás hned čtyři důvody, které vás donutí to alespoň vyzkoušet.

● Tak lahodná chuť

Prvním důvodem je samozřejmě chuť. Ta je oproti sušeným těstovinám opravdu někde jinde. Milovníci gastronomie se svoje jídla snaží vždy povznést na vyšší úroveň a tohle je jeden ze způsobů, jak to udělat.

● Experiment u vás doma

V obchodě jsou již k dostání špenátové a rajčatové těstoviny, ale možná chcete vyzkoušet i jiné příchutě. Fantazii se meze nekladou. Vyrobte ostré těstoviny s pomocí chilli papriček, děti určitě zaujmou sytě žluté těstoviny obarvené kurkumou.

● Zábava

Někoho možná představa stání u plotny spíše odradí, ale proč si z přípravy těstovin neudělat příjemnou zábavu. Nakupte suroviny na těstoviny, najděte recept na pravé italské ragú a udělejte si odpoledne v italském stylu se skvělým jídlem a vínem. 

● Uspokojení z dobře odvedené práce

V dnešní uspěchané době spousta lidí potřebuje vypnout a jen tak relaxovat. Taková dobře udělaná práce dovede člověka naplnit skvělým pocitem. Po náročném týdnu vás určitě uspokojí, když zaboříte ruce do mouky a uhnětete svoje první těstoviny.

Jak si můžu doma vyrobit těstoviny?

● Pěkně postaru 

K ruční výrobě těstovin vám prakticky postačí věci, které najdete doma. Váleček na nudle, pracovní plocha a nůž. Pak ještě trocha trpělivosti a silné ruce. Právě potřebná energie většinu lidí odrazuje. Vyválet velmi tuhé těsto na poměrně tenký plát vyžaduje hodně síly a času. 

● Mechanický strojek

Velká pomoc je mechanický strojek na těstoviny, kterým vyválíte tenký plát. Ten můžete rozkrájet nebo použít na lasagne. Nástavec na krájení nařeže těsto na fettuciny nebo tagliatelle. 

● Strojek jako příslušenství k robotu

Nejvíce si práci usnadníte, pokud si koupíte nástavec ke svému kuchyňskému robotu. Ten vám těsto krásně uhněte, nástavec vyválí a rozkrájí podle představ. Svůj už tak výkonný robot Kitchen aid můžete obohatit o příslušenství na výrobu těstovin. Co zkusit lis na těstoviny, který zvládne vyrobit hned šest různých tvarů těstovin. S tímto skvělým pomocníkem dostane výroba těstovin nový rozměr.

Další pomocníci 

● Vaření těstovin

Při vaření těstovin oceníte praktickou silikonovou vložku, která slouží k vaření těstovin a jejich snadnému vyjmutí nebo k napařování zeleniny. Opravdovou vychytávkou je i hrnec na těstoviny s praktickým sítkem. Tento hrnec je úzký a dlouhý a díky tomu v něm snadno uvaříte špagety a dlouhé druhy zeleniny jako je chřest. 

● Sušení

Pokud budete připravovat větší množství těstovin, tak je třeba zbytek usušit, aby se nezkazil. K tomu výborně poslouží stojan na sušení těstovin. Na praktických výklopných ramenech usušíte velké množství těstovin. 

● Servírování

Při nabírání těstovin se snadno můžete popálit, špagety navíc velmi rády kloužou a naložit talíř je nadlidský úkol. Kleště na těstoviny se zubatým okrajem uchopí dlouhé druhy těstovin a bezpečně je dopraví až na talíř bez jakékoliv újmy.

Jak na těstoviny

● Dobrý recept je základ úspěchu

Italské hospodyňky dědí svoje rodinné recepty z generace na generaci. Můžete se zeptat babičky na recept na nudle do polévky a zkusit z nich vytvořit i jiné druhy těstovin, ale obvykle se bere na sto gramů mouky jednou středně velké vejce. 

V Itálii se používá semolinová mouka nebo její kombinace s klasickou hladkou moukou. Vyzkoušejte různé poměry a rozhodněte se, která varianta je nejlepší. Můžete experimentovat a zapojit pohankovou mouku a tím vytvořit variaci na soba nudle.

● Jaký tvar je nejlepší?

Každý tvar je vhodný k jinému pokrmu. Těžké smetanové omáčky potřebují robustní těstoviny, jako jsou tagliatelle. Naopak jemnějším jídlům svědčí například tenké špagety. 

  • Pláty 
    Z širokých plátů vyrobíte výborné lasagne. Tradičně se plní masovou směsí s rajčaty a bešamelem nahoře. V některých oblastech Itálie jsou však spíše podávány se sýrovou náplní nebo se špenátem. Naplněním těchto plátů získáte ravioly nebo torteliny, liší se jen tvarem. Náplň můžete zvolit masovou nebo vyzkoušet osvědčenou kombinaci ricotty a špenátu. Plněné těstoviny se podávají s méně hutnými omáčkami.
  • Tagliatelle
    Široké placaté nudle se nazývají tagliatelle. Vzniknou rozkrájením plátu nebo projetím strojkem na široké nudle. Tagliatele jsou robustnějším druhem těstovin, proto se k nim hodí vydatné omáčky. Zkusit můžete například hříbkovou smetanovou omáčku nebo ragú z hovězího masa. 
  • Špagety
    V našich končinách jsou špagety často degradovány kečupem, ale výborné boloňské ragú je synonymem pro špagety. Ano jde o boloňské ragú, boloňské špagety jako recept vlastně neexistují. Přitom špagetám stačí opravdu málo. Důkazem je klasický recept aglio olio, kde se vystačíte s česnekem, olejem a chilli papričkami.

● Dodržte technologický postup

Těstoviny potřebují úpravu al dente, neboli na skus. Vaří se v dostatečném množství vody, aby nebyly oslizlé. Na sto gramů těstovin počítejte jeden litr vody a trochu soli. Čerstvé těstoviny se vaří dvě až čtyři minuty. 

Dobu varu uzpůsobte další přípravě. Pokud budete těstoviny prohřívat ještě v omáčce, tak dobu varu zkraťte, protože ještě dojdou. Jestliže je budete dávat hned na talíř, uvařte je přesně na skus a ihned podávejte. 

Těstoviny se připravují pro přímou spotřebu. Ohřívané v mikrovlnce nebo ve vodě nejsou dobré a celý pokrm tím zkazíte. 

● Všechno potřebuje čas

Těstoviny potřebují čas. Hnětení těsta i následné uležení zabere čas a určitě se budete muset naučit odhadnout správné intervaly pro jednotlivé kroky. Náplň do raviol si připravujte den předem, aby se chutě propojily a náplň vystydla. Teplá náplň by způsobila rozbřednutí těsta. 

Trénink dělá mistra

Vaše první těstoviny pravděpodobně nebudou jako od italského šéfkuchaře a možná budete mít sto chutí všechno vzdát, ale dejte domácí přípravě šanci. Do čeho jiného byste měli investovat svůj čas a úsilí než do sebe a svojí rodiny. A pro tu přeci chcete jen to nejlepší, tak jim to dopřejte v podobě luxusních domácích těstovin.