Ten pravý kuchyňský robot přesně pro vás

I když si drtivou většinu věcí můžete udělat doma ručně, ale proč si práci neusnadnit. Díky kuchyňskému robotu ušetříte nejen drahocenný čas, ale také svoje ruce. Vaše babička určitě uměla udělat to nejlepší kynuté těsto jen s pomocí vařečky, dnes však můžete stejného výsledku dosáhnout s moderním kuchyňským robotem.

Stojanové mixéry a jejich výhody

Nejspíš jste už slyšeli, jak někdo říká, že bez robota se doma už neobejde. S největší pravděpodobností myslel kuchyňský robot se sklopnou hlavou a mísou na těsto. 

● Výhody

Stojanové mixéry jsou mnohem výkonnější než klasický ruční mixér. Můžete dát všechny suroviny do mísy, zapnout přístroj a v klidu pracovat na dalším kroku vaření nebo si mezitím umýt nádobí. Při koupi správného přístroje dostanete jednoho pomocníka na mnoho druhů činností, díky nástavcům se ze stojanového robota stane opravdu multifunkční přístroj.

● Nevýhody

Stojanový mixér je větší, těžší a zabere více místa. A to jsou asi tři jediné zápory, co nás napadají. V porovnání se skvělým výkonem a úsporou času je tento typ přístroje pro milovníky pečení jasnou první volbou.

Na jaké parametry se při výběru robota zaměřit?

● Příkon

Čím větší příkon tím větší síla robota. Příkon kolem 500 W je opravdu minimum, nepočítejte u takového přístroje s tuhými těsty. Nad 1000 W už robot zvládne v pohodě i těsto na chleba nebo linecký koláč. Profesionální pekaři si vyberou z kategorie kolem 1500 W, které utáhnou velké množství těsta.

Obava o vyšší spotřebu elektrické energie při větším výkonu je lichá. Ano přístroj opravdu spotřebuje více energie, ale jde v řádech o halíře měsíčně. V běžných domácích podmínkách nemáte robot zapnutý několik hodin denně.

● Hmotnost a délka kabelu

Velké přístroje jsou obvykle těžké a hůře se s nimi manipuluje. Ve větších kuchyních by měl mít robot svoje vyhrazené místo na lince u zásuvky, abyste s ním nemuseli zbytečně manipulovat. Kvalitní robot váží i deset kilo a pokaždé jej stěhovat ze skříně je značně otravné. S tím samozřejmě souvisí délka kabelu, je sice hezké mít místo pro robot, ale pokud je kabel příliš krátký, tak stejně musíte s přístrojem šoupat po lince.

● Způsob míchání 

Starší modely kuchyňských robotů mají středové míchání, kdy se jedna nebo dvě metličky točí kolem sebe ve středu mísy. Modernější planetární systém míchání je daleko účinnější, protože metla obíhá kolem celé mísy a nevynechá žádné místo a dojde k dokonalému promíchání všech surovin.

● Vaše osobní preference

Výkon, způsob míchání a hmotnost jsou velmi důležité parametry robota a každý zákazník bude samozřejmě hledat tu nejlepší alternativu. Další vlastnosti jsou však zcela osobní a co člověk, to jiný názor. 

● Pro kolik lidí peču?

Malá domácnost si vystačí s objemem mísy kolem tří až pěti litrů. Domácnost s více členy ocení vyšší objem až 6,9 litrů. Samozřejmě větší objem je spojený s vyšší hmotností a velikostí. Velikost mísy si dobře promyslete, příliš velká mísa není vždy výhra. Pokud pečete běžně z půl kila mouky, tak nepotřebujete velkou mísu, protože při mísení se těsto nalepí na stěny nádoby a nedojde ke správnému prohnětení. 

● Co vlastně doma vařím a peču?

Milovníci pečení rozhodně zvolí velmi výkonné roboty. Linecké těsto nebo těsto na chleba uhněte jen opravdu výkonný robot. Pokud však pečete jen třená těsta nebo kynuté, tak vlastně není třeba investovat do dražších přístrojů. 

Před nákupem také zvažte, zda chcete jen robot na přípravu těst nebo chcete svůj přístroj rozšířit o další vybavení. Příslušenství můžete dokupovat postupně, ale někdy narazíte na akci, když koupíte kuchyňský robot rovnou s rozšířeními.

● Design

Ano design není asi ten nejdůležitější parametr, ale v dnešní době jsou na trhu velmi hezké roboty v mnoha barevných provedeních. Bílému plastu již odzvonilo a vy si můžete koupit přístroj, který bude nejen funkční, ale také krásný.

KitchenAid – zářivá hvězda mezi roboty

Synonymem pro kvalitu a krásu je mezi kuchyňskými spotřebiči značka KitchenAid. Tato americká firma vyrábí přístroje v retro designu, který zákazníci milují, už více než sto let. Výrobky v retro stylu však nejsou žádné muzejní kousky, ve svém nitru skrývají ty nejmodernější technologie, které chytnou za srdce nejednoho milovníka pečení a vaření.

Série Artisan mini s objemem mísy 3,3 litrů je určena pro menší domácnosti. Přístroj zvládne zpracovat až 680 g mouky a osm bílků. S hmotností šest a půl kila se vejde i do menších kuchyní. 

Vymazlená série Artisan již zastane práci i ve větší rodině. Uhněte až dvě kila kynutého těsta a zvládne dvanáct bílků. Při běžném domácím pečení jej nic nezastaví a vaše ruce si odpočinou.

Kitchen aid Proffesional je nadupaný robot s mísou o objemu 6,9 litrů. Tento kuchyňský robot se zabydlí i v profesionálních kuchyních a uspokojí všechny nadšence do pečení. Tento jedinečný přístroj uhněte i větší množství hutných těst včetně těch chlebových.

Tři nezbytné součásti robota

● Hnětací hák

Hnětací hák je určený pro tuhá a těžká těsta. Vždy se dívejte na materiál a velikost. Bytelný kovový hák zvládne určitě více práce než tenký kov nebo dokonce plast. Hnětací hák využijete na kynuté těsto, koláčová těsta a hnětení chleba.

● Šlehací metla

Šlehací metla u kuchyňského robota vypadá jako balónek z drátků. Vyšleháte s ní šlehačku, sníh, polevy a lehoučká těsta na piškoty nebo makronky. 

● Plochý šlehač

Posledním pomocníkem je plochý šlehač. Některé modely mají boky opatřeny stěrkou pro lepší promísení všech ingrediencí. Plochý šlehač je určen na středně tuhá těsta, jako jsou ta bábovková nebo sušenková.

Co dalšího si k robotu přikoupit?

Vždy si ověřte, že příslušenství se hodí pro váš typ přístroje. Jiné omezení zde vlastně neplatí. Můžete si vybrat, co hrdlo ráčí z široké nabídky příslušenství všeho druhu.

● Mísa navíc se vždycky hodí

Jednu nebo dvě mísy k robotu navíc určitě využijete. Pokud máte jednu mísu v myčce, tak prostě vytáhnete druhou a vesele vaříte dál. Stejně tak, když máte v jedné míse vyšlehané bílky, tak je nemusíte předělávat, abyste měli kde udělat zbytek těsta.

● Štít proti nepořádku

Nalévací štít je super věc, díky které nebude všude okolo nepořádek. Určitě už se vám někdy stalo, že jste všechny ingredience dali do mísy, zapnuli robot a vše se zahalilo do oblaku mouky. No a tohle se vám se štítem už nestane. 

● Strojky na těstoviny

Domácí těstoviny jsou chutné a můžete si je dle své chuti obarvit třeba sépiovým inkoustem nebo špenátem. Navíc žádné sušené těstoviny z obchodu se nevyrovnají čerstvě udělaným těstovinám. S různými nástavci zvládnete vyrobit pláty na lasagne nebo ravioli, špagety i široké tagliatelle.

● Mlýnek na maso

Když si jednou namelete doma maso, tak už to ze supermarketu nikdy nekoupíte. Vždy víte, co si sami melete a tučnost si nastavíte podle svých preferencí. Je libo směs hovězího s vepřovým na špagety? Žádný problém. S mlýnkem na robot to půjde jedna báseň a vaše ruce zůstanou v klidu.

● Krouhač na zeleninu

Máte rádi bramborák, ale nechce se vám strouhat brambory? Tak to potřebujete krouhač na zeleninu. S různými nástavci nakrouháte zeleninu do salátu i brambory na bramborák. Zdravý životní styl máte na dosah.

● Plnič na klobásy

I na domácího řezníka si můžete doma zahrát s plničem na klobásy. Ať už vyrobíte domácí syrovou salsicciu nebo si klobásy následně vyudíte, tak určitě budete mít radost z dobře odvedené práce. U domácích výrobků vždy víte, co máte uvnitř.

Tohle vás přesvědčí!

Možná jste zatvrzelí odpůrci robotů a chcete si všechno dělat ručně, ale proč? Vaše ruce trpí a akorát zbytečně ztrácíte čas, který můžete trávit jinak. Nebojte se rozmazlovat špičkovými spotřebiči a doplňky k nim. Uspořený čas raději věnujte své rodině a přátelům.