Přeneste se do Asie! Porovnali jsme ocelové, titanové a měděné pánve wok

Pokud jste milovníci asijské kuchyně a myslíte to s vařením opravdu vážně, tak vám nesmí doma chybět pánev wok. Nemusíte se bát, že ji využijete pouze na přípravu nudlí. Wok se stane všestranným pomocníkem pro přípravu zástupu skvělých jídel.

Odkud wok pochází a co s ním dokáže připravit?

Wok je tenkostěnná pánev kruhového tvaru. Jejím domovem je jihovýchodní Asie, kde si s ní rodiny vystačí jako s jediným kusem nádobí pro přípravu veškerých jídel. Postupem času si wok našel cestu i do českých kuchyní, kde se zabydlel vedle klasických pánví.

Při vaření ve woku využijete spoustu kuchařských technik. Od klasického vaření polévek, dušení, smažení, fritování až po pražení semen a ořechů. Příprava jídla v něm je rychlá, protože povrch pánve je velice tenký. Díky tomu ušetříte čas i peníze za energie.

Z kuchařských technik musíme vypíchnout stir-fry, jde o prudké smažení na troše oleje. Po přilití malého množství vody dojde ke vzniku páry a krátkému dušení potravin, ty si však zachovají svoji barvu a tvar. Technikou stir-fry připravíte zdravá, chutná a autentická asijská jídla.

Není wok jako wok aneb podle čeho si vybrat

● Kulatý nebo rovné dno

V jihovýchodní Asii a profesionálních kuchyních se setkáme s wokem, který má kulaté dno. Tradičně se s ním totiž vaří přímo na ohni nebo na sporáku se speciálním kruhovým hořákem speciálně pro tuto pánev. Na běžné vaření bude určitě praktičtější ten s rovným dnem.

● Ucho nebo rukojeť

Tradičnější je samozřejmě wok s dvěma uchy, bohužel se s ním hůře manipuluje a snadněji se popálíte. Lépe se vám bude pracovat s rukojetí, která umožní snadné prohazování surovin.

● Velikost 

Velikost woku vždy uzpůsobte počtu strávníků, kdy na jedno vaření musíte do pánve vměstnat maso, zeleninu i přílohu. Velikost pečlivě zvažte zejména u ocelového woku, čím větší pánev, tím je samozřejmě těžší. 

Ocelové woky – profesionalita a dlouhá životnost 

Původním materiálem pánví wok je kov bez jakékoliv povrchové úpravy. Je ideální volbou pro plynové sporáky a vaření opravdu na prudko. Nemusíte se bát případného připalování, protože kovový povrch vyzrává společně s pánví a čím víc vaříte, tím se jeho povrch stává méně přilnavým.

Wok carbone plus od francouzské firmy De Buyer je ocelový bez jakékoliv povrchové úpravy. Je speciálně určený na indukci a dosáhnete s ním špičkové kvality u všech pokrmů. Pánev nelze poškrábat, a proto klidně používejte kovové nástroje. Delším používáním povrch černá a stává se nepřilnavým. Pánev se čistí pomocí hrubé soli, nejsou potřeba žádné speciální čističe.

Wok mineral B deBuyer je stvořený pro všechny typy sporáků včetně indukce. Tento profesionální tenký wok splní vysoké nároky na rychlé vaření. Díky tomu si připravované jídlo zachová vitamíny a živiny. Povrch je potažen včelím voskem pro menší přilnavost. I zde platí, že postupným vařením zlepšuje svoje vlastnosti.

Údržba ocelových pánví – Novou ocelovou pánev musíte po umytí vypálit malým množstvím hodně rozpáleného oleje. Pravidelně pánve čistěte zahříváním hrubé soli, povrch poté vytřete papírovou utěrkou. Wok vždy udržujte suchý, ocel je náchylná na reznutí. 

Pro – Ocelové woky jsou velmi odolné a trvanlivé. Oproti většině materiálů dlouhodobým používáním zlepšují své vlastnosti. Při rychlém vaření si potraviny zanechají vitamíny.

Proti – Pánve z oceli jsou poněkud těžké a zejména ženám se s nimi může hůře manipulovat. Údržba ocelových woků je specifická, což některé potenciální zájemce odradí.

Titanové woky – skvělý pomocník do každé kuchyně

Označení titanová pánev může vyvolat mylnou představu, že je pánev vyrobena celá z titanu. U tohoto nádobí jde pouze o titanovou svrchní vrstvu a její jádro je obvykle z hliníku či jiných slitin. Titan je skvělý všestranný materiál, který díky hliníkovému jádru skvěle vede teplo a vaření je rychlé.

Titanový wok MADURA PLUS od designérské firmy ZWILLING překvapí svým designem. Minimalistický černý vzhled zapadne i do moderních domácností ve skandinávském stylu, ale slušet bude prakticky všem kuchyním. Pánev je vhodná pro všechny druhy tepla. Je nepřilnavá a má povrch odolný vůči poškrábání.

Wok diamond lite PRO s hliníkovým jádrem a jedinečnou diamantovou ochrannou vrstvou od značky WOLL je robustní a potěší nejen amatéry, ale i profesionály. Na rozdíl od většiny ostatních woků je možné tento kousek mýt v myčce nádobí a zároveň v ní lze pokrmy dopékat v troubě.

Údržba titanových pánví - Titan je hladký a náchylný na poškrábání, nikdy jej proto nečistěte žádnými agresivními čističi nebo příliš abrazivními houbičkami. 

Pro – Titan je univerzální materiál s jednoduchou údržbou. Vhodný je pro amatérské i profesionální kuchaře.

Proti – Woky z titanu jsou jedinečné designové kousky, což nemusí vyhovovat milovníkům tradice, kteří raději sáhnou po autentičtějším výrobku z ocele.

Měděné woky – luxus bez kompromisů

Naprosto jedinečných výsledků dosáhnete s měděným nádobím. Měď je skvělým vodičem tepla, což umožňuje opravdu rychlé vaření bez zbytečných prodlev. Vnitřní plochy nádobí jsou vyrobeny z jiných kovů, protože měď není určena pro přímý styk s potravinami. Díky netradičnímu vzhledu se stane unikátním doplňkem interiéru kuchyně. 

Wok inocuivre od již zmiňované značky De Buyer je opravdový skvost mezi nádobím. Měděná kostra skvěle vede teplo a nerezový vnitřek je naprosto nepřilnavý, což zaručuje stoprocentní výsledky. Bronzové ucho a rukojeť dodají každé kuchyni ten pravý nádech luxusu.

Údržba měděných pánví – Měď se oproti ostatním materiálům poněkud hůře udržuje, svrchní měděnou vrstvu leštěte pouze speciálními přípravky určenými právě pro tyto povrchy. Nikdy nepoužívejte abrazivní houbičky a nepoužívejte čističe na bázi chloru, došlo by k trvalému poškození povrchu. 

Pro – Skvělé hospodaření s teplem je zárukou rychlého vaření i úspory energie. 

Proti – Počáteční investice do měděného nádobí je vysoká a pro zachování jedinečných vlastností mědi musíte nádobí speciálně udržovat přesně podle pokynů výrobce.

Staňte se mistrem woku v 5 krocích!

● Pořádně to rozpalte

Nalijte do woku menší množství oleje a zahřejte jej na vysokou teplotu, díky tenkým stěnám to bude trvat jen krátkou chviličku. Vyberte si libovolný druh oleje, který je vhodný na smažení. Pro východní kuchyni je skvělý například arašídový olej.

● Proteiny mají přednost

Ať už sáhnete po kuřecím, hovězím, krevetách či dokonce tofu, tak je vždy hoďte opéct jako první. Nechte je pouze krátkou dobu orestovat a přeneste je na talíř chvíli odpočinout.

● Rozvoňte svoji kuchyni

Teď přichází na řadu aromatická složka jídla. Nalijte do pánve nový olej, opět jej nechte rozehřát a zprudka na něm opečte koření. Použijte nějakou hotovou směs, nebo nechte pracovat svoji fantazii a dochuťte pokrm podle svého gusta. Dejte však pozor, aby se koření nespálilo. 

● Zapojte do hry zeleninu

Na rozvoněné koření přihoďte zeleninu a nechte ji krátce restovat, ale pouze chvilinku, aby neztratila barvu a křupavost.

● Spojte všechno dohromady 

A závěr vraťte do woku maso, přidejte svoji oblíbenou omáčku nebo nějaké oříškové máslo pro vytvoření krémové struktury a na závěr vše smíchejte s rýží nebo nudlemi.

Bez čeho se neobejdete?

● Poklice

Pro dušení a vaření polévek na sto procent využijete poklici. Kupte si pokličku přímo pro váš typ pánve. Hezky spolu budou ladit a dokonale k sobě padnou.

● Špachtle 

Pro obracení je skvělá dlouhá kovová špachtle, díky které se nespálíte. Pro kovové pánve klidně vyberte kovovou špachtli, na titanový povrch raději kupte plastovou. 
Ať se rozhodnete jakkoliv, tak věříme, že nebudete zklamaní. Pánev wok vám umožňuje posunout asijské pokrmy připravované doma na vyšší úroveň. Nebojte se popustit uzdu fantazie. Ovládněte umění stir-fry a okouzlete všechny například hovězím stir-fry se zázvorem, koriandrem, chilli a hromadou zeleniny.