Praktický průvodce vánočním stolováním pro každého

Vánoce jsou časem setkávání s rodinou a přáteli, jsou těmi nejkrásnějšími svátky v roce. Mnozí si jistě vybaví svoje dětství, když viděli maminku připravovat skvělá jídla a zdobit vánoční stůl a vzpomenou si na tu jedinečnou atmosféru. Možná plánujete svoji první štědrovečerní večeři a nejste si jistí, jak na to, ale nebojte se. S naším průvodcem budou všechny přípravy hračka.

Tradiční štědrovečerní večeře

Tradičně se v českých zemích podávala večeře o devíti chodech. Začínalo se oplatkou s medem. Nikdy na stole nechyběla polévka, která symbolizuje základ života. Okolo rybníků se vařila polévka z jiker, rybích hlav a vnitřností, jinde zase byla tradiční bramboračka s houbami.

Ostatní chody se v každém kraji lišily. Někde se jedl tradiční kuba, jinde zase zelí nebo ryba. Každý pokrm symbolizoval určitou věc, například celá zrna připomínala vznik nového života. Velmi tradiční byl i kompot ze sušeného ovoce. 

● Tradice, které držíme dodnes

V některých rodinách se pod talíře na štědrovečerní večeři vkládá šupina nebo drobná mince, která má zajistit dostatek financí v dalším roce. Zachovalo se i prostírání jednoho talíře navíc. Toto místo náleží pocestnému nebo jej zaujme duch zemřelé osoby, která se chce alespoň na Štědrý večer setkat s rodinou.

Od štědrovečerní večeře by nikdo neměl vstávat. Pokud někdo vstane dřív, než večeře skončí, tak se u společného stolu rodina příští rok znovu nesejde. Tento zvyk je stále ve většině rodin dodržován.

Barevné ladění stolu

Štědrovečerní večeře je slavnostní chvílí a celkové ladění tabule by měla hostitelka promyslet dopředu. Všechny prvky na stole by měli mít nějaký smysl a odkazovat na symboliku Vánoc. Nezapomínejte, že méně je někdy více a vánoční tabule by rozhodně neměla vypadat kýčovitě.

● Tradiční rustikální stůl

Pokud jste milovníci tradic, tak letos zkuste prostřít v jednoduchém stylu. Bílý ubrus doplňte krajkovým běhounem a lněným prostíráním. Vyrobte jednoduché dekorace z jehličí a červených stužek. Jako středovou dekoraci dejte vánočku pletenou z devíti pramenů nebo mísu s ořechy a jablíčky. Tento jednoduchý styl oslavuje tradice a odklání se od konzumu dnešní společnosti.

● Moderní prostírání

V současné době se na vánočních stolech nejčastěji objevuje kombinace červené, která je doplněna zelenými, zlatými nebo stříbrnými prvky. Červený ubrus, bílé prostírání a středová dekorace z cesmíny a zlatých baněk bude působit velmi příjemným dojmem. Pokud máte doma malé děti, tak cesmínu vyměňte za jehličí, protože je jedovatá. Prostřít můžete samozřejmě i v modernějších barvách, co zkusit trendy fialovou nebo růžovou? 

Co nesmí doma na Vánoce chybět?

● Ubrus a prostírání

Ať už kupujete každý rok nový ubrus a prostírání nebo používáte jeden stále dokola, tak si vždy dejte pozor, aby na něm nebyly viditelné skvrny nebo nebyl roztrhaný. Ubrus musí být vyžehlený a pro štědrovečerní večeři je vhodné jej i naškrobit. 

Z nabídky ubrusů, běhounů a prostírání vybírejte nejen podle barvy, ale dívejte se i na materiál. Kvalitní látka vydrží dlouhé roky a nezmění při praní vzhled nebo tvar.

● Talíře, příbory a skleničky

Velmi důležitá součást celé tabule je servis. Na sváteční události se samozřejmě hodí neomlácené talíře a nezohýbané příbory. Dejte si pozor, aby všichni jedli ze stejných talířů. Prostírání ve stylu každý pes jiná ves nepůsobí dobře.

Talíře vybírejte podle jednotlivých chodů a mějte je sladěné k sobě. Na tradiční vánoční stůl se hodí tradiční design talířů. Bílou klasikou rozhodně nic nezkazíte.

● Servírovací mísy

Pokud nemáte opravdu krásné nádobí, tak se nehodí servírovat štědrovečerní večeři přímo z hrnců a pánví. Stylové servírovací mísy mohou vhodně doplnit celou tabuli a být zároveň jednou z dekorací. Díky dostatečnému počtu mís nebudete muset vstávat po dobu večeře od stolu a tradice zůstane zachována. 

Servírovací mísy a misky v zlaté nebo stříbrné barvě zapadnou na stůl laděný do červena. Přírodní odstíny do béžové nebo bílé se hodí na tradiční rustikální večeři, kde vhodně doplní klasické odstíny a krajkový běhoun.

Manuál na štědrovečerní večeři

Vánoční večeře je slavnostní událost a méně zkušenou hospodyni může příprava znejistit, ale při správném naplánování vše vyjde na jedničku a hosté budou vzpomínat na krásně strávený sváteční čas.

● Měsíc do Vánoc

Zjistěte si celkový počet hostů a podle toho si ověřte, že máte dostatečný počet příborů, talířů, misek a skleniček. Dbejte, aby každý dostal nádobí z jedné sady. Pokud nemáte dostatek nádobí, tak vyrazte nakupovat. Nedostatek talířů můžete vyřešit zkombinováním dvou vzájemně ladících sad, například klasicky bílé a červené. 

V tuto chvíli již přemýšlejte o skladbě menu. Možná máte dávno dopředu vymyšleny všechny chody, ale začátek prosince je nejzazší termín, kdy si vše ujasněte. Možná zjistíte, že nemáte vhodné nádobí na některý chod a bude třeba jej od někoho vypůjčit nebo zakoupit. 

Zkontrolujte také všechny ubrusy, běhouny a látková prostírání. Potrhané nebo flekaté kusy nemají na svátečním stole místo. Chybějící kusy dokupte. S měsíčním předstihem si můžete být jistí, že nebude vše vykoupeno a nákupy přes internet stihnou přijít včas

● Týden do štědrovečerní večeře

Ověřte si u všech pozvaných, že opravdu přijdou a začněte nakupovat potraviny. Když budete znát přesný počet hostů, snáze se vám bude odhadovat množství surovin a nezbude vám plno jídla nebo naopak nebude nedostatek. Nákup ryby však nechte nejlépe na den předem nebo na Štědrý den pošlete někoho pro čerstvou rybu, kterou zpracujete, co nejdříve. 

Týden dopředu můžete začít vyrábět středové dekorace na stůl, které nezvadnou. Jehličí, cesmína nebo neživé ozdoby vydrží několik dní a lze je vyrobit předem. Pokud chcete stříkat jehličí nebo šišky zlatou nebo bílou barvou, tak je nejvyšší čas, protože barva potřebuje pořádně zaschnout. Dekorační mísy z ovoce naaranžujte až na Štědrý den, jejich výroba je jednoduchá a rychlá.

Vyperte prostírání a ubrus. Na vánoční večeři jej klidně naškrobte, ubrus bude působit ještě slavnostněji. Obzvláště krajkové ubrusy a běhouny škrobení pozvedne na vyšší úroveň. Všechny látkové komponenty pečlivě vyžehlete, dejte pozor, aby na ubruse nebyly žádné záhyby.

● Štědrý den

V den D začněte s přípravami s předstihem. Vše se odvíjí od plánovaného času večeře a příchodu hostů. Pokud hosté přijdou již krátce po obědě, je vhodné si část práce udělat dopředu, ať se jim můžete věnovat a netrávíte všechen čas v kuchyni. 

Vyleštěte příbory a skleničky. Zejména nedoleštěné sklenice se zaschlými kapkami vody nepůsobí příjemně a hosty odradí od pití. Byla by škoda večeři pokazit ihned u přípitku. 

Prostřete stůl ještě před příchodem hostů. Možná budete muset srazit dva stoly dohromady. Dbejte na to, aby měl každý člověk prostor alespoň 70 centimetrů, ale ideálně více. Umístěte na stůl středovou dekoraci, pokud máte menší stůl a chcete jídlo podávat ze servírovacích mís, tak středovou dekoraci vyměňte za svícen nebo menší ozdobu, aby zůstal dostatek prostoru pro jídlo.

Aby hostitelka nemusela vstávat, tak je vhodné připravit poblíž menší příruční stolek s lahvemi vína nebo džbány s vodou. Můžete na něj průběžně odkládat talíře a příbory po dojedených chodech a vše uklidit až večeře skončí.

Aby vše klaplo na jedničku

Vánoce jsou slavnostní příležitost, ale nenechte se strhnout předvánočním shonem, který by vám pokazil náladu. V honbě po dokonalých Vánocích se snadno vystresujete a vaši hosté jistě vycítí, že nejste ve své kůži. Raději upusťte od svých dokonalých představ a naservírujte o jeden chod méně, nebo poproste někoho z rodiny o pomoc při přípravách. Vánoce jsou především o setkávání a nezapomenutelné atmosféře a tu si ve stresu rozhodně nevychutnáte.