Otevřete dveře zdravému životnímu stylu díky mixéru!

Zdravý životní styl je často skloňované téma a mnoho lidí o něj usiluje, ale ztroskotá na příliš náročné přípravě jídel. Ale jíst zdravě není věda a dokonce to ani nevyžaduje mnoho času. S těmi správnými pomocníky ve své kuchyni přivítáte chutné a zdravé pokrmy. Stačit vám bude jen mixér. Jak jej vybrat se podíváme v dnešním článku.

Co nabízí současný trh?

● Smoothie mixér

Asi nejjednodušší přístroj na výrobu domácích koktejlů a zdravých nápojů. Velmi kompaktní rozměry a láhev na mixování, kterou si můžete vzít všude sebou, z něj dělají ideálního pomocníka. Hodí se pro jednotlivce nebo menší rodiny, jednotlivé modely se liší výkonem i výbavou. Doporučujeme přikoupit mixovací nádoby, aby měl každý člen rodiny minimálně jednu.

Všechny pozitivní vlastnosti smoothie mixéru najdete například v Kitchen minis To go od značky WMF. V balení najdete dvě praktické lahve s víčkem na přenášení nápojů. Mixér To go se nezalekne ani ledu a v létě v něm vyrobíte osvěžující ledovou tříšť.

● Tyčový mixér

Klasika mezi mixéry je ten tyčový. Lehký a skladný přístroj, kterým rozmělníte jídlo přímo v hrnci nebo jiné vhodné nádobě. Často se prodává s širokým příslušenstvím ve formě sekací nádoby, šlehací metly a výměnným ostřím. 

Bohatě vybavený tyčový mixér Swissline superbox uspokojí i nejnáročnější uživatele. V příslušenství naleznete mimo jiné food procesor, strouhač a nádobu o objemu jeden litr. V jednom malém přístroji tak budete mít všestranného pomocníka. 

● Stolní mixér

Větší rodiny jistě ocení stolní mixér, někdy se setkáte s anglickým označením blender. Nádoba o velkém objemu pojme i větší množství surovin. Blendery bývají obvykle velmi výkonné a zvládnete s nimi umixovat velkou spoustu různých surovin.

Králem mezi stolními mixéry je bezesporu Artisan power plus s velmi vysokým výkonem. Tento přístroj nejen mixuje, ale zvládne pokrm ohřát na teplotu až 63 stupňů, díky tomu si vychutnáte polévku se všemi živinami, které by přišli klasickým vařením nazmar. 

3 základní otázky před nákupem

● Na co mixér vlastně budu používat?

Pokud budete mixovat převážně polévky nebo dětské příkrmy, tak sáhněte po tyčovém mixéru. Milovníci smoothie zase zvolí smoothie maker nebo velký blender. Chcete drtit led a připravovat ledové bowls? Budete chtít vyrábět ořechová másla? Odpovědi na tyto otázky vás lépe nasměrují k tomu pravému přístroji.

● Chcete si vyrábět rychlé svačinky sebou?

Pokud ano, tak se poohlédněte po smoothie mixéru s několika lahvemi. Není nic rychlejšího než naházet všechny suroviny dovnitř a zapnout tlačítko. Lahodná a zdravá svačinka je na světě do pěti minut a vy můžete v klidu vyrazit.

● Kolik chci do přístroje investovat?

Finance jsou poměrně zásadní parametr. Nejlevnější jsou samozřejmě smoothie mixéry, ale mají jen omezené využití. Naopak blendery připraví polévky, smoothie i ořechová másla, za tyto funkce si však musíte samozřejmě připlatit. 

Nejdůležitější parametry

● Výkon

Výkon je alfou a omegou všech mixérů. Základ je 300 W, s tímto výkonem však zpracujete pouze měkčí druhy zeleninu a ovoce. Od 600 W si přístroj poradí i s oříšky a nad 1000 watů zvládne mixér rozdrtit i led. S výkonem roste i cena, ale je lepší si připlatit a mít více možností.

● Počet otáček

Druhým nejdůležitějším parametrem je počet otáček za minutu. I zde platí, že čím více otáček, tím lépe. Tyčové mixéry mají kolem 11 000 otáček za minutu, stolní mixéry mezi deseti a dvaceti tisíci a takzvané nutri mixéry mají minimálně dvacet tisíc otáček za minutu. 

● Skladnost

Pokud máte menší kuchyň tak určitě oceníte kompaktnější rozměry přístroje. Blendery jsou velké a mnohdy i těžké, je lepší mít pro ně vyhrazené pevné místo na lince v dosahu zásuvky, abyste nemuseli pokaždé vláčet přístroj po lince. Tyčové a smoothie mixéry snadno uklidíte do jakékoliv police.

● Bezpečnost

Většina přístrojů disponuje ochranou proti přehřátí, to je dnes již standard. Samozřejmostí je také bezpečnostní pojistka, kdy přístroj nelze spustit, když je víko špatně zavřené. Blendery a smoothie makery musí ustát i tvrdé suroviny, aby necestovali při chodu po kuchyňské lince, tak jsou vybaveny protiskluzovými nožičkami.

● Příslušenství

Zejména tyčové mixéry mohou mít řadu dalšího vybavení. Sekáček, šlehací metla a nádoba na míchání je jen hrubý základ. Blender můžete rozšířit o další přídavnou nádobu o různých objemech na přípravu menšího nebo naopak většího množství jídla. Smoothie maker doporučujeme dovybavit několika lahvemi o různém objemu. 

Co všechno si můžete s mixérem připravit?

● Kouzlo raw stravy

Raw strava je výživový směr založený na konzumaci potravin upravených maximálně na 42 stupňů. Nemusíte se samozřejmě stravovat striktně raw, ale připravíte-li si některá jídla z čerstvých potravin, tak dostanete do svého těla spoustu zdraví prospěšných látek. 

● Smoothie 

Smoothie jsou dnes již poměrně známá a byla by škoda za ně utrácet ve stáncích, když si je doma můžete vyrobit za zlomek ceny. Příprava je jednoduchá. Zvolíte si základ v podobě tekutiny, přidáte ovoce a zeleninu, přihodíte ořechy, semínka nebo ořechové máslo pro větší výživnost. Nezapomínejte však, že i ovoce má v sobě cukry a takový koktejl z banánu a dalšího ovoce je slušná nálož sacharidů, kterou vypijete a ani si toho nevšimnete.

● Polévky

Krémové polévky jsou hitem podzimu. Dýňová, hrášková nebo špenátová polévka zahřeje v chladných dnech a určitě po ní nepřiberete. Polévku vytvoříte v blenderu nebo můžete rozmixovat přímo v hrnci. 

● Pyré

Pyré a kaše nejsou jen pro děti. Batátové nebo dýňové pyré je skvělá příloha k masu. Nebojte se rozmixovat svoji oblíbenou zeleninu a vytvořte originální doplněk k hlavnímu chodu. Takové petrželové nebo celerové pyré chutná velmi zajímavě a ozvláštní jinak fádní pokrm.

● Ořechové máslo 

Ořechové máslo vyrobíte jen ve velmi výkonném přístroji. Kupovaná ořechová másla jsou velmi drahá a jejich kvalita může být pochybná. Nakupte ořechy a vyrobte si máslo doma. Vsadíte na klasiku v podobě arašídového másla na toastu s marmeládou nebo si troufnete na domácí nutelu z lískových oříšků a kvalitní čokolády? 

● Hummus

Jen stěží si dovedeme představit horší název pro jídlo než je hummus, milovníci východní kuchyně však dobře ví, že se pod nelibě znějícím názvem skrývá pomazánka z cizrny dochucená římským kmínem. Nemusíte se omezovat jen na cizrnu, chutnou pomazánku vytvoříte i z červené čočky s mrkví nebo jiných druhů luštěnin. 

Co říci na závěr?

Teď už určitě víte, že zdravá strava není žádná věda a můžete si sami vytvořit chutné pokrmy i doma. Mixér bude vaším věrným souputníkem na zdravé cestě a pomůže vám otevřít dveře novým možnostem. Nebojte se a ochutnávejte nové chutě. Třeba časem zjistíte, že ta nevábně vypadající zelenina je vlastně velmi chutná.