Nesmrtelné litinové nádobí

O litině můžeme téměř bez nadsázky říct, že je nesmrtelná. Jen málokterý materiál se pyšní, tak skvělými vlastnostmi jako právě litina. Pro někoho je to možná retro, které se hodí maximálně tak pro babičku. Ale ti praví znalci vědí, že litinové nádobí je prostě pecka a rozhodně nepatří do starého železa.

Co to je litina?

Litina je přírodní čisté železo. Oproti oceli má však ve složení mnohem více uhlíku. Litinové nádobí se odlévá do forem, nelze jej nijak vykovat nebo jinak zpracovat, proto má všechno nádobí z litiny velmi tlusté dno a stěny.

Na trhu jsou k zakoupení dva základní druhy litiny. Přírodní litina a smaltované litinové nádobí. Každý druh má svoje specifika a nelze říci, který je lepší nebo horší. Vše záleží na osobních preferencích každého kuchaře.

● Přírodní litina pro fajnšmekry

Přírodní litinové nádobí má drsný povrch s póry. Její povrch se postupem času zkvalitňuje a vypéká k dokonalosti. Je přirozeně černý a průmyslově se nebarví. Kvůli náročnější údržbě je přírodní litina pro opravdové nadšence, kteří však dokážou ocenit jedinečné vlastnosti nádobí.

● Smaltovaná litina pro všechny

Hladký a lesklý povrch je na litinu nanášen v různých barvách a vzorech. Smalt je hladký a jeho údržba je velmi jednoduchá. Smaltovaná litina je absolutně nezávadná a vařit s ní je naprostá hračka. 

Šest skvělých výhod litinového nádobí

● Tvrdá jako skála

Litinové nádobí je prakticky nezničitelné. Pokud budete procházet půdu po babičce nebo zabrousíte do starožitnictví, tak možná narazíte na litinové nádobí. Právě litina je totiž neuvěřitelně trvanlivá a odolná.

● Skvělé tepelné vlastnosti

Jak jednou rozpálíte litinový hrnec, tak věřte, že vydrží sálat pěkně dlouhou dobu. Díky silným stěnám a dnu trvá rozehřívání delší dobu, ale poté rozvádí teplo po celé nádobě bez ohledu na to, jak rovnoměrně vám peče trouba. 

● Tradice na vašem stole

Litinové nádobí je prostě krásné. V litinových pánvích nebo hrncích můžete jídlo přímo servírovat na stůl, protože se rozhodně stane ozdobou každé tabule. Stylovou litinovou pánev neuklízejte do skříně, hrdě ji pověste nad sporák. 

● Za málo peněz hodně muziky

Počáteční investice do litinového nádobí může být vyšší, ale v porovnání s ostatními materiály se vám za pár let nepoškodí a vydrží. Takže ve finále vydáte za nádobí menší částku. A investice do kvality jsou prostě dobře utracené peníze.

● Částečně nepřilnavá

 Smaltovaná litina je poměrně nepřilnavá, samozřejmě je potřeba použít alespoň malé množství tuku. Nová přírodní litina se připaluje, ale postupně si vytváří svůj speciální povrch, který je částečně nepřilnavý.

● Čím starší, tím lepší

Smaltované nádobí má stálé vlastnosti, které si zachovává. Nádobí z přírodní litiny postupem času zkvalitňuje svůj povrch a každý kus nádobí je jedinečný svými rysy. Neohrnujte proto nos nad starým litinovým hrncem vaší babičky, léta vaření mu vtiskla skvělé vlastnosti.

Negativa litinového nádobí

● Horší manipulace

S pevností a tvrdostí se bohužel váže i velká hmotnost nádobí. Zejména u těžkých zapékacích hrnců se musíte mít na pozoru, abyste si při vytahování z trouby nespálili. Litinová pánev je skvělá na steaky, ale určitě se na ní nebudou dobře připravovat palačinky nebo stir-fry.

● Rezivění

Přírodní litina má jedinečné vlastnosti, nicméně jednou z těch negativních je náchylnost k rezivění. Litina a voda se spolu prostě nekamarádí, pokud necháte v přírodní litinové pánvi vodu, riskujete její trvalé poškození.

Litinové nádobí, které musíte mít!

Nezáleží, jestli se přikloníte k přírodní litině, nebo k té smaltované, ale rozhodně se nebojte investovat do kvalitního nádobí. 

● Litinové pánve

Jen málokterá pánev je lepší na přípravu steaků a masa na prudko než právě litina. Skvělé tepelné vlastnosti zajistí jedinečnou chuť pokrmu.

Jedinečné litinové pánve od značek Staub a Fissler v nadčasovém provedení oceníte v každé kuchyni. Vpusťte do své kuchyně prémiovou kvalitu.

● Litinové hrnce

V chladných dnech se všichni toužíme ohřát u pořádného vydatného jídla. V litinovém hrnci pohodlně upečete celé kuře, pomalu pečené hovězí či trhané maso do burgerů. Inspirujte se litinovými hrnci a vyberte si ten, který krásně zapadne právě do vaší kuchyně a pomůže vám přežít dlouhé zimní večery.

Údržba litinového nádobí

● Smaltovaná litina

Smaltovaná litina není náročná na údržbu. Nový hrnec stačí opláchnout teplou vodou a můžete jej směle používat. Přestože výrobci doporučují mytí v myčce, tak je lepší klasická houbička, aby nedošlo k zmatnění lesklého povrchu. Povrchová úprava je relativně tvrdá, a pokud na ní vyloženě nebudete krájet nožem syrové maso, tak ji nepoškodíte.

● Přírodní litina

Jak jsme již avizovali, tak přírodní litina je na údržbu náročnější, což některé potenciální zájemce odradí. Nový litinový hrnec nebude zpočátku nic moc, ale časem se jeho vlastnosti budou lepšit. Jde o takzvaný „seasoning“, kdy se postupným vařením zapéká olej do pórovitého povrchu a vytváří jedinečnou ochrannou vrstvu.

V hrnci z přírodní litiny neuchovávejte jídlo nebo jej nenechávejte odmočit. Riskujete tím poškození právě oné jedinečně „seasoning“ vrstvy. V klidu si vychutnejte jídlo a poté hrnec nebo pánev umyjte ve dřezu. Hrnec nedávejte do myčky a ani jej neumývejte horký přímo z trouby, protože by mohl prasknout.

Pro zachování ochranné vrstvy můžete pánev po umytí naolejovat. Stačí k tomu obyčejný jedlý olej. Povrch by měl být lehce mastný, rozhodně by olej neměl odkapávat. Takto ošetřené nádobí ukliďte na suché místo. 

Má litina smysl?

Ano má! Litinové nádobí je svými vlastnostmi naprosto jedinečné. Pokud plánujete pravidelně oslňovat rodinu a hosty svými výtvory, tak do ní rozhodně běžte. A pokud jste opravdu nadšení foodlover a oceníte jedinečnost přírodní litiny, tak nemáte vůbec o čem přemýšlet.