Nerezové nádobí potěší každého kuchaře

Jen těžko byste na trhu hledali univerzálnější nádobí než je to nerezové.  Díky své univerzálnosti a snadné údržbě si našlo cestu do profesionálních i běžných kuchyní. Pokud chcete nádobí za rozumnou cenu nebo kupujete první sadu nádobí, tak je nerez ta pravá volba.

Šest skvělých výhod nerezového nádobí

● Téměř nesmrtelná

Při správném zacházení vydrží nerezové nádobí velmi dlouho. Je odolné, vydrží i pády z výšky nebo poškrábání. Nerezové nádobí se nezalekne žádné výzvy a můžete ho libovolně podrobovat svým kuchařským experimentům.

● Vaření je hračka

Některé materiály mají při vaření svá specifika, které je třeba dodržovat. Nerezová ocel je na používání naprosto jednoduchá a nemusíte složitě přemýšlet, prostě zapnete sporák a vaříte. Ocel je navíc velmi lehká a snadno se s ní manipuluje. 

● Snadná údržba

Údržba nerezového nádobí je hračka. Nepotřebujete speciální přípravky ani nástroje. Nerez snese myčku nádobí, odmáčení, drhnutí a nemusíte mu věnovat extra péči. 

● Bez chemie

Nerezová ocel je absolutně nezávadný materiál. I při zahřátí na vysoké teploty neuvolňuje žádné chemické zdraví nebezpečné látky. Bez obav na ní můžete připravovat jídlo i pro děti.

● Nízká cena

Nerezové nádobí není příliš velká investice. Je vhodný pro začínající i profesionální kuchaře. Pokud sháníte svoji první sadu nádobí, tak je nerez to pravé ořechové. Samozřejmě i zkušení kuchaři nešlápnou vedle.

● Příjemný vzhled

Nádobí z nerezu je prostě pěkné. Nadčasový čistý lesk se hodí do všech stylů kuchyní. Nemusíte mít obavy, že bude nádobí ošklivé, protože i v nerezu seženete pěkné designové kousky.

Nevýhody nerezového nádobí

Všechno má samozřejmě nejen pozitiva, ale také negativa. Nerezová ocel má spoustu pozitivních vlastností, přesto zde musíme vypíchnout dvě negativa.

● Horší tepelná vodivost

Nerez není nejlepším vodičem, což způsobuje delší zahřívání a také větší výdaje na vaření. Tato vlastnost se však daří výrobcům dobře eliminovat díky příměsi hliníku a mědi. Tato vlastnost se skrývá pod zkratkami: 3ply, 5ply, 7ply. Kdy číslo označuje počet vrstev hliníku mědi, které jsou oproti nerezu skvělé vodiče.

● Bez oleje ani ránu

Nerez není nepřilnavý materiál. Rozhodně počítejte, že se u vaření neobejdete bez tuku. Libové maso a vajíčka bez tuku na nerezovém nádobí rozhodně nepřipravíte. 

Z nerezové oceli je všechno!

Nerezová ocel je všestranný materiál a snadno se s ním pracuje. Technologická úprava není nijak náročná nebo drahá a díky skvělým vlastnostem je nerez všestranný materiál pro různé typy nádobí.

● Hrnce a kastroly

Hrnce a kastroly z nerezové oceli jsou stálice na trhu. Koupit se dají v různých tvarech i velikostech, prodávají se k nim i přesně padnoucí poklice. 
Výborná volba pro všechny kuchaře, kteří chtějí ucelenou sadu nádobí za rozumnou cenu je TWIN sada pěti hrnců s poklicemi od německé firmy Zwilling. V sadě najdete čtyři hrnce od dvou do sedmi litrů s padnoucí poklicí a jeden dvoulitrový rendlík bez pokličky.

● Pánve

Také pánve lze koupit v nerezovém provedení. Protože se na nerezu nedá jídlo připravovat bez tuku, tak bývají k vidění zejména nerezové servírovací pánve nebo pánve na soté, ale i klasická mělká pánev najde v kuchyni své uplatnění.

Pánev na soté od značky Eva Solo v krásném nadčasovém designu potěší každého milovníka dušených jídel. V této pánvi o průměru 24 centimetrů připravíte skvělou večeři pro dva, kterou můžete naservírovat v pánvi přímo na stůl.

Na stylovou středomořskou večeři se hodí tepaná servírovací pánev určená nejen na mořské plody. Pánev je určena na všechny druhy tepelných zdrojů, jedná se o pětivrstvou pánev se skvělými tepelnými vlastnostmi.

● Tlakové hrnce

Příprava hovězího nebo skopového masa je časově náročná, tento čas můžete zkrátit vařením v tlakovém hrnci. Stejně tak vaření luštěnin, rýže, rychlých polévek bude otázkou chviličky. Díky moderním ventilům se tlakového hrnce nemusíte obávat, protože vaření v něm není nebezpečné.

Vitalvit comfort je šestilitrový hrnec na všechny druhy tepelných zdrojů. Díky tlakovému hrnci zkrátíte dobu vaření o sedmdesát procent, navíc zachováte všechny cenné látky uvnitř potravin. Pořiďte si tlakový hrnec a travte méně času u sporáku a více se svou rodinou.

Údržba nerezového nádobí

Běžná údržba nerezového nádobí je velmi snadná. Není potřeba žádných speciálních prostředků nebo hadříků. Vystačíte si s běžným prostředkem na nádobí a houbičkou. Oproti klasické oceli můžete nechat připálené jídlo odmočit a nádobí nezrezne.

Mytí v myčce je možné, ale většina výrobců vás předem upozorní, že myčka zkrátí životnost nerezového nádobí. Navíc prostředky na bázi chloru mohou zmatnit povrch nádobí, které už nebude nikdy tak pěkné jako dříve.

● Čištění zevnitř

Velmi zaneřáděné nerezové nádobí můžete nechat klidně celý den odmáčet na lince. Přilijte do hrnce běžný prostředek na nádobí a následně jej vydrhněte houbičkou nebo kartáčkem. Celý proces můžete urychlit, když vodu v hrnci ohřejete. Varem se připáleniny odmočí rychleji. 

● Jak zachovat lesklý povrch

Lesklý povrch zvnějšku nádobí je velmi atraktivní, ale častým používáním může zmatnit nebo se na něm objeví černé skvrny. Není od věci je čas od času odstranit směsí jedlé sody s vodou. Vytvořte si hustou pastu a houbičkou odstraňte nevzhledné povlaky. Jedlá soda navrátí nerezovému nádobí lesklý vzhled.

● Ochranná vrstva

Ochrannou vrstvu můžete na nerezovém nádobí vytvořit pomocí vypalování. Na rozpálenou pánev nalijte malé množství oleje a nechte zahřívat, dokud nebude kouřit. Poté otáčejte s pánví tak, aby se olej všude dostal. Na pánvi se vytvoří tenký film, chránící před připalováním. Samozřejmě tímto způsobem nikdy nedosáhnete naprosto nepřilnavého povrchu.

Nerezové nádobí pro všechny

Nerez je úžasný materiál, který najdete snad ve všech kuchyních po celém světě. Pokud chcete ucelenou sadu ladícího nádobí, tak určitě sáhněte po nerezu. Jestli toužíte rozšířit svůj arzenál hrnců nebo pánví o nějaký zajímavý kousek, tak nerez bude taky to pravé. Dejte šanci nerezovému nádobí a pusťte si domů jedinečný nadčasový design se skvělými vlastnostmi za super cenu.