Naučte své děti milovat jídlo díky příborům

Jídlo je společenská událost, rodina se setkává u oběda nebo večeře, kde společně probírá zážitky uplynulého dne. Pro dospělé je to naprosto samozřejmé, ale pro naše děti je to nová a často nepochopitelná věc. Nebojte se zapojit děti do tradice stolování a naučte je správnému chování u stolu. S veselými dětskými příbory to půjde jedna báseň.

Jak začít se společným stolování?

Čím dříve, tím lépe! Malé děti jsou jako houbičky a dychtivě do sebe nasávají veškeré podněty z okolí, pokud uvidí rodiče při jídle, tak se sami budou chtít nadšeně zapojit. Vezměte svoje batole ke stolu, posaďte jej do židličky nebo na klín a nechte ho pozorovat rodinu u jídla. Postupně se dítě osmělí a začne projevovat zájem o jídlo.

Jsou dva způsoby, jak dítě naučit jíst. Tím klasičtějším je krmení lžičkou příkrmy, zde vyvstává problém, že dítě u jídla nevidí rodinu, protože je krmeno v jiný čas než jí ostatní členové rodiny. Moderním způsobem je takzvané BLW, neboli samoodstav. Dítě je s rodiči u stolu, a jakmile je samo připraveno, tak si vezme z talíře jídlo a samo si jej dává do úst. V tomto případě musí rodina samozřejmě jíst zdravě, aby se dítě mohlo krmit společně. 

● Kdy dítě zvládne jíst samo?

Mezi šestým a devátým měsícem dítě začíná projevovat zájem o jídlo, zatím nechápe, že tím ukojí svůj hlad, ale považuje krmení za hru. Od devátého měsíce je schopno samo strkat jídlo do úst a polykat měkké potraviny. 

Od dvou let, některá dítka dříve, zvládá lžíci a chce při jídle nezávislost. Krmení už není v kurzu a dítě touží vše zkusit samo. Nebraňte mu a podpořte jej v jeho snaze. Kolem třetího roku už dítě umí napichovat kousky jídla na vidličku a strkat ji do úst.

Kolem pátého roku používá nůž, některé děti dříve a jiné později. Teprve v sedmi letech je dítě při stolování nezávislé a je schopné si samo nakrájet maso a nepotřebuje při jídle asistenci dospělého člověka.

● Kdy dítěti koupit příbor?

Ideální věk prakticky neexistuje. Vnímejte signály svého dítěte a všímejte si, jak se u jídla chová. Ve chvíli, kdy zvládne ovládat lžíci, tak jej začněte učit s vidličkou a pak přidejte i nůž. Nezoufejte, že zpočátku to nepůjde. Společně na to určitě přijdete.

Jak vybrat dětský příbor?

● Zdravotně nezávadné

Zejména u našich nejmenších pečlivě hlídáme možné nežádoucí chemické látky. Dívejte se na obalech zejména po bisfenolu, těžkých kovech, melaminu a PVC. Žádná z těchto látek není dobrá pro dospělého, natož pro dítě. 

Při výběru příboru volte ověřené firmy, neznačkové produkty cílí zejména na dětské oči, protože jsou na první pohled krásné, ale mohou být zdravotně závadné. Hledejte certifikáty pro evropský trh, které zaručují nezávadnost.

● Materiál

První dětská lžička by měla být z nezávadného plastu, aby si dítě neporanilo dásně nebo první zoubky. Až zvládne techniku používání, tak jej začněte učit i s kovovým příborem.  Nerezová ocel je naprosto nezávadný a bezpečný materiál, kterého se nemusíte obávat.

● Bezpečí nade vše

Děti si u jídla rády hrají a není v našich silách vše stoprocentně uhlídat. Na rozdíl od klasického příboru je ten dětský menší, lehčí a hlavně je nůž a vidlička méně ostrá, aby se dítě neporanilo. Přestože je plast bezpečnější, tak s nerezovým příborem neotálejte.

● Oblíbené postavičky

Stará známá pravda, že se jí i očima, platí u dětí dvojnásob. Oblíbení kreslení hrdinové motivují dítě k používání příboru a dítě se snáze naučí, do které ruky patří vidlička a nůž. Vyberte dítěti jeho oblíbené motivy nebo jej vezměte na nákup sebou.

● Pěkně do ruky

Dětská ruka je menší než u dospělého a vyžaduje trochu odlišný tvar. Nechte dítěti vyzkoušet příbor, aby mu dobře padl do ruky. Příliš těžký nebo nepohodlný příbor nepřinese z jídla tu pravou radost.

Kupujeme příbor

Do začátků můžeme dítěti koupit jen lžičku na příkrmy. Ta je velikostně speciálně uzpůsobena pro dětskou ruku a dítě se s ní naučí dobře manipulovat. Dětská lžička Medvídek Pú z ušlechtilé nerezové oceli se zalíbí všem dětem a bude je provázet prvními samostatnými sousty.
Pokud nechcete později hledat příbor se stejným motivem, tak můžete koupit rovnou celou sadu a postupně dávat dítěti lžičku, vidličku a nakonec nůž. Holčičky se jistě nadchnou pro sadu s motivem Ledového království. Příbor ZOO má na rukojeti vyryta zvířátka, díky zdrsnění se příbor lépe drží a neklouže.

Pět tipů pro snadnější začátky

● Jděte příkladem

Děti se učí nápodobou. Jděte proto svým dětem dobrým příkladem, jezte příborem a zabývejte se jen jídlem. Vypněte televizi, odložte mobil a naučte dítě soustředit se na jídlo.

● Podporujte dítě

Každý sebemenší pokrok chvalte. Pokud dítěti hned nepůjde manipulace s příborem, tak nezoufejte. Každé dítě má svoje vlastní tempo a časem na to určitě přijde.

● Neřešte nepořádek

Dítě bere zpočátku jídlo jako dobrodružství a snaží se s jídlem statečně porvat. Netrestejte potomka, když větší část večeře skončí na zemi nebo na jeho oblečení. 

● Trénink dělá mistra

Cvičte s dětmi každý den. Podávejte jídlo, když je dítě v dobré náladě a má snahu se učit. Mrzuté a naštvané dítě bude jídlo bojkotovat a rozladění budou ve finále úplně všichni.

● Dílčí cíle

Rozdělte si učení do několika menších dílů. Nejdříve naučte dítě napichovat vidličkou nakrájená sousta, později veďte jeho ruku při krájení měkkých soust a postupně jej nechávejte samotného, aby se všechny dovednosti spojily v jeden velký cíl.