Nádobí jako ideální svatební dar

Svatba je jedinečný okamžik v životě každého páru, jde o vzácnou společenskou událost a pozváním na svatbu vám snoubenci dávají najevo, že jste pro ně důležití a chtějí se s vámi o tyto chvíle podělit. S návštěvou svatby se však pojí nákup svatebního daru, což bývá mnohdy velký oříšek. Hodí se nádobí dnes jako svatební dar a kdy obdarovat mladý pár sadou nádobí? Přinášíme odpovědi!

Jak vybrat perfektní svatební dar?

● Koníčky a záliby

Pokud jste blízcí přátelé páru, tak určitě víte, jak rádi tráví čas. Můžete vycházet z jejich koníčků a darovat jim nějaké vybavení, které se jim bude hodit. Do kategorie zálib můžeme samozřejmě zahrnout i vaření, a jestliže je nevěsta nadšená kuchařka, tak se jí určitě kuchyňské vybavení bude hodit. 

● Praktické dary

Praktické dary jsou v dnešní době už méně časté, ale můžete se setkat se seznamem přání a vybrat si položku, kterou koupíte. Pokud jste si však jistí, že nešlápnete vedle, tak se nebojte a darujte něco do domácnosti. Vybavení nového domova je nákladné a novomanželé určitě ocení výpomoc s nákupem. 

● Peníze

Na mnoha svatbách si snoubenci přejí vyloženě peníze. V tomto případě nezbývá nic jiného než se podřídit a vyhovět přání. Manželé vědí nejlépe, kam peníze investovat. 

● Zeptejte se

Pokud chcete koupit věcný dar nebo si nevěsta přeje vybavení kuchyně a nemá napsaný seznam darů, tak se zeptejte, zda jste jediní, kdo kupuje například sadu pánví. Pánev se v domácnosti vždy hodí, ale tři sady pánví nevyužije nikdo.

Sada kuchyňského vybavení je skvělý nápad

● Sada hrnců - jako základ kuchyně

Do začátku stačí novomanželům jeden větší hrnec, menší kastrol a pánev. Je to skromné vybavení, ale menší rodina nebo pár si vystačí. Velký hrnec je určený na polévku, omáčky nebo vaření těstovin. Menší kastrol se hodí i na zapékání v troubě a dušení na sporáku. 

Kupovat jako svatební dar dva hrnce se příliš nehodí. Vyberte větší sadu, aby již nebylo třeba dokupovat další vybavení a všechno nádobí spolu ladilo. Sada Berlin od německé značky Fissler obsahuje tři hrnce a jeden kastrol a uspokojí amatéry i náročné kuchaře. Sada obsahuje vše, co potřebujete pro uvaření dobrého oběda.

● Sada pánví - nejen pro milovníky masa

Stejně pěkným darem může být i sada pánví. Steak nebo smažený řízek bez pánve zkrátka neuděláte a kvalitní pánev je opravdu skvělá investice. Pokud na vás zůstane výběr pánví, tak nezoufejte. Na trhu jsou k dostání skutečně profesionální výrobky a potěšíte nejen nevěstu. Taková grilovací pánev potěší každého milovníka dobrých steaků, které si díky vroubkovanému povrchu vychutnáte i v zimě, když grilovací sezóna skončí.

● Sada nožů - bez těch se doma neobejdete

Kvalitní nůž je základ kuchyně a bez nože si doma ani neukrojíte chleba. Investice do sady nožů je poměrně veliká a mnoho lidí má tendenci se odbýt levnými výrobky a pak se vztekají, protože se jim neustále tupí a špatně se s nimi krájí. Dejte novomanželům najevo, že vám na nich záleží a kupte kvalitní sadu nožů. 

Na co se zaměřit?

● Materiál

Vybírejte kvalitní a nezávadné materiály. Zejména u hrnců raději vsaďte na osvědčenou klasiku a nekupujte například přírodní litinu nebo ocelové pánve, protože se hůře udržují. Ideálními materiály jsou nerezová ocel nebo měď.

  • Klasická nerezová ocel
    Z nerezové oceli se dá vyrobit prakticky všechno. Je odolná, levná, lehká a univerzální. Velmi snadno se udržuje a nepotřebujete žádné speciální přípravky na čištění. Na druhou stranu hůře vede teplo a není nepřilnavá, ale s nerezovou ocelí rozhodně nešlápnete vedle.
  • Měděná kráska
    V gastronomii nenajdete materiál s rychlejší odezvou na teplo, díky tomu máte proces vaření absolutně pod kontrolou. Měděné nádobí je krásné, ale jeho údržba vyžaduje větší úsilí. Pořizovací cena je poněkud vyšší, ale výborné vlastnosti mědi za to stojí. Pokud chcete obdarovat novomanžele měděným nádobím, tak vybírejte kvalitní kusy, protože se můžete setkat s nádobím, které má jen měděnou ozdobnou vrstvu a ta prakticky neplní žádnou funkci. Francouzská firma De Buyer uvedla na trh řadu měděných hrnců špičkové kvality. Zakoupit můžete rovnou celou sadu s litinovými rukojeťmi. Tuto sadu neuklidíte do skříně, tu si budete chtít vystavit.

● Poklice

Hrnce bez poklic jsou špatný dárek. Vybírejte sadu, která poklice obsahuje. Jen originální poklice padnou hrnci jako ulité a zároveň se k sobě budou hodit. Pokud je to možné, tak přikupte poklici i k pánvi, většina výrobců ke svým produktům prodává zvlášť i přesně sedící poklici.

● Na čem se doma vaří?

Tepelný zdroj je bezesporu důležitý parametr. Nerezové nádobí nebo měď jsou skvělé materiály a sami o sobě nefungují na indukci a potřebují feromagnetické dno. Ověřte si před nákupem, zda nemají snoubenci doma indukční varnou desku. 

● Design

V současnosti plní nádobí také estetickou roli. Hospodyňky ladí svoje kuchyně do určitého stylu a uzpůsobují tomu také nádobí. Do rustikálních nebo tradičních kuchyní volte nádobí klasického vzhledu. Do moderních jídelen můžete volit nadčasový design nebo i více extravagantní kusy.

● Mytí v myčce

Pokud se nevěsta kamarádí s myčkou nádobí, tak vyberte nádobí vhodné do myčky. Výrobce vždy uvádí, zda je výrobek vhodné umývat v myčce.  Měděné nádobí v žádném případě do myčky nedávejte, agresivní prostředky zničí povrch a měď již nepůjde vyleštit. Stejně tak do myčky nepatří ani nože, přestože výrobci někdy doporučí mytí v myčce, tak opravdový profesionál by to svému noži nikdy neudělal.

Nepodceňte balení svatebního daru

Samotné zabalení daru je již pomyslná třešnička na dortu, ale i tak si jej pečlivě promyslete. Vycházejte z vkusu snoubenců nebo celkového ladění svatby, pokud nevíte v jakém stylu svatba bude, tak volte klasiku.

● Ekologie je v kurzu

Ekologie a zero waste životní styl je nyní velmi moderní a řada párů volí i ekologicky laděnou svatbu. Pokud jsou vaši přátelé tomuto směru nakloněni, tak zabalte dárek v tomto duchu. Místo balicího papíru použijte prostěradlo nebo třeba velký šátek, který lze dále použít a nic nepřijde nazmar. 

● Legrační

Mnoho párů ocení i netradičně zabalené dary. Můžete krabici zabalit, aby vypadala jako něco úplně jiného. Udělejte si ze snoubenců legraci a dejte váš dárek do krabice od obrovské drahé televize a dejte na ní jen mašli. Při rozbalování si jistě užijete velkou legraci.

● Klasické balení 

Většina svateb se odehrává v tradičním stylu. Pro tyto slavnostnější příležitosti se hodí jemné barvy balicího papíru i stuhy. Volte béžovou, krémovou nebo starorůžovou. 

Rada na závěr

Přestože máte nutkání koupit novomanželům dárek podle svého vkusu, tak vždy respektujte přání páru. Je to jejich svatba a jde o jejich společný život a právě oni dva ví nejlépe, co využijí.