Měděné nádobí je zárukou úspěchu

Měď je společně se zlatem tím nejhezčím kovem a díky tomu je jako stvořená pro opravdové designové skvosty. Měď se vyznačuje načervenalou lesklou barvou, která se hodí zejména do kuchyní v rustikálním stylu, ale slušet jí to bude i v moderních interiérech. A krásný vzhled není to jediné, co může měď nabídnout.

Čtyři důvody proč si zamilovat měď

● Vodivost

Zabrousíme-li hned zkraje do fyziky, tak zjistíme, že měď značně převyšuje ostatní kovy ve vodivosti. Díky tomu má měděné nádobí oproti jiným materiálům nejrychlejší odezvu na změny teplot, což je jedna z vlastností, která je vyžadována ve vrcholné gastronomii. Čím je rychlejší odezva na aktuální teplotu, tím lepšího výsledku dosáhneme.

● Úspora energie

S rychlejším vařením je spojena i nižší spotřeba energie. Počáteční investice je sice vyšší, ale vařením na mědi spotřebujete až o čtyřicet procent energie méně.

● Design

Ruku na srdce, vodivost je sice skvělá vlastnost, ale většina amatérských kuchařů si vybere měď spíše kvůli vzhledu. Měděné nádobí je unikátní svým vzhledem, každý kousek bývá většinou vyráběn alespoň zčásti ručně, což jej dělá jedinečným. Byla by škoda takový skvost nevystavit, proto jsou měděné hrnce a pánve vybaveny stylovými uchy, za která je můžete pověsit nad sporák či kolem digestoře.

● Žádná šance pro patogeny

Měď je pro nežádoucí mikroorganismy nepřátelským prostředím. Nemusíte mít obavy, že se stane domovem nevítaných hostů.

Jak vybrat to pravé nádobí?

● Indukční vaření

Máte-li doma indukci, tak si před nákupem ověřte, že je nádobí vhodné právě na tento zdroj tepla. Měď sama o sobě totiž na indukční vaření není určena a je potřeba hledat výrobky se speciálním feromagnetickým dnem, které umožňuje vařit na indukci. Francouzská firma De Buyer má ve svém portfoliu řadu měděného nádobí Prima matera určenou primárně pro vaření na indukci. Každý kus nádobí z této řady obsahuje devadesát procent mědi a deset procent vnitřní nerezové vrstvy. Pyšní se skvělým nadčasovým designem a hodí se do amatérských i profesionálních kuchyní. V sérii najdete klasické rendlíky, několik velikostí hrnců včetně poklic, pánve i wok pro přípravu asijských pokrmů.

● Klasické zdroje tepla

Stejná firma nabízí i sérii měděného nádobí pro klasické zdroje tepla, kromě indukce. Jde o sérii Inocuivre first classe, která skýtá několik velikostí pánví, hrnců, rendlíků i samostatné poklice. Nádobí je velmi esteticky přitažlivé díky tmavým litinovým uším a rukojetím. I tato řada nemá ve svém nitru hliník, ale jde o čistou měď s nerezovým vnitřkem.

● Měděná vrstva

Při výběru nádobí se zaměřte na tloušťku měděné vrstvy. Pokud chcete nádobí primárně jako doplněk, tak tento faktor nemusíte řešit, pokud však berete vaření opravdu vážně, tak si zjistěte, zda nemá hrnec nebo pánev hliníkové jádro. V tomto případě nejde samozřejmě o klamání spotřebitele, tato informace je vždy uvedena na daném produktu.

● Vnitřní plocha nádobí

Protože měď nesmí dojít do kontaktu s potravinami, tak je vnitřní plocha nádobí potažena jiným materiálem. Velmi často se setkáváme s vnitřním povrchem na bázi teflonu, který je nepřilnavý a umožňuje vaření bez tuku. Velkou životnost vykazuje vnitřní povrch z nerezové oceli. Ten je velmi pevný a odolný, je však nutné použít alespoň malé množství tuku, aby nedošlo k připalování.

Zachovejte lesk měděného nádobí

● Zapomeňte na myčku nádobí

Pokud jste s myčkou nejlepší kamarádi, tak možná budete po přečtení tohoto odstavce zklamaní. Měděné nádobí je náchylné a většina běžných prostředků do myčky obsahuje chlor, který by povrch nádobí nenávratně poškodil. Vždy se řiďte pokyny výrobce nádobí.

● Leštění mědi

Měď bez pravidelné údržby ztrácí svůj lesk a je potřeba ji leštit. Na trhu seženete pasty speciálně pro tento druh nádobí. Leštění provádějte jemnou houbičkou či hadříkem, pozor na abrazivní drátěnky.

● Vnitřní plochy

Vnitřní plochy z nerezové oceli nebo teflonu už nejsou tak náchylné na poškození. Je možné je čistit běžnými mycími prostředky a houbičkou.

● Připáleniny nedrhněte

Pokud se vám jídlo v měděném nádobí připálí, tak jej napusťte vodou a nechte minimálně půl dne odmočit. Teprve poté je šetrně vyčistěte.

Zásady vaření v měděném nádobí

● Nepřežeňte to s teplotou

Měděné nádobí nemá rádo vysokou teplotu. Vždy proto vařte jen na menším plameni nebo na středním stupni.

● Vše si nachystejte předem

Jak jsme psali výše, tak měď je velice vodivá a rychle se zahřívá. Vaření je rychlejší, proto si všechny potřebné ingredience nakrájejte a mějte je po ruce. Vašemu nádobí rozhodně neprospěje zahřívání naprázdno.

● Šetrné kuchyňské náčiní

Přestože je vnitřní vrstva z nerezové oceli, tak si raději pořiďte náčiní ze dřeva nebo silikonu. Při manipulaci s nádobím můžete nechtěně poškrábat povrch kovovými pomocníky, což by byla škoda.

● Nádobí stvořené pro dušení a vaření

Díky rychlé reakci na teplo je měď skvělá pro většinu kuchařských technik. Vypíchnout však musíme pomalé dušení a vaření. Pozvěte domů hosty a naservírujte jim perfektní pomalu dušené hovězí na víně. Určitě se stanete hvězdou večera a přátelé se k vám budou rádi vracet.