Nepečený borůvkový dort Kristíny Nemčkové

Nepečený borůvkový dort

 

Vyzkoušejte recept Masterchef Czech 2019 Kristíny Nemčkové. Tento borůvkový dort je lehký, svěží a plný vitamínů. Jeho příprava moc času nezabere, jenom je nutné počítat s tím, že by měl nejlépe do druhého dne tuhnout v lednici. Borůvky jsou v něm bez tepelné úpravy, aby si zachovaly co nejvíce svých vitamínů, protože se řadí mezi tzv. superpotraviny. Dort se dá udělat i z jiného ovoce, jako jsou maliny, ostružiny nebo třeba za použití exotického ovoce (mango, marakuja).

Nepečený borůvkový dort

■ příprava 30 minut + tuhnutí do druhého dne v lednici
■ 10-12 porcí


Suroviny:

Na sušenkový základ (forma Ø26 cm)
250 g čokoládových sušenek (např. kolečka od Opavie)
100 g másla
1 balení vanilkového cukru
4 lžíce medu (nebo cukru)

Na krém
500 g čerstvých nebo mražených borůvek
250 ml smetana ke šlehání
250 ml tučného jemného tvarohu
250 ml zakysané smetany (nejlépe Creme Fraiche)
200 g smetanového sýru (Philadelphia, Lučina nebo mascarpone)
2 vanilkové cukry
moučkový cukr dle chuti
kůra z 1/2 citronu
10-12 plátků želatiny

Na šlehačku
250 ml smetany ke šlehání
100 g smetanového sýru
cukr na dochucení
šťáva z 1/2 citronu


Na dozdobení
čerstvé borůvky

Postup přípravy:

■ Ve výkonném mixéru rozmixujte najemno čokoládové sušenky a přimixujte změklé máslo, vanilkový cukr a med. Připravte si dortovou formu s průměrem 26 cm, kterou vymažte máslem a vystelte pečicím papírem včetně boků. Sušenkovou hmotu roztlačte rovnoměrně na dno formy a odložte do lednice ztuhnout.

■ V misce si smíchejte smetanový sýr, tvaroh, zakysanou smetanu, vanilkový cukr a najemno nastrouhanou kůru z 1/2 citronu. Na strouhání kůry doporučuje Kristína struhadlo typu Microplane - "je prostě nejlepší :)". Krém dochuťte cukrem podle toho, jak jsou borůvka sladké. Ve vedlejší misce vyšlehejte smetanu do tuhé šlehačky a stěrkou postupně zapracujte do tvarohového krému. Tvarohový krém dejte do lednice a připravte si borůvky.

■ Čerstvé borůvky omyjte, očistěte od stopek a rozmixujte na co nejjemnější pyré. Pokud nemáte k dispozici opravdu výkonný mixér, tak směs ještě přeceďte přes sítko a zbavte pyré ovocných slupek.

■ Plátky želatiny si namočte dle návodu do misky s trochou studené vody a nechte pár minut nabobtnat . Rozmixované borůvkové pyré přelijte do rendlíku a na plotně zahřejte (nevařte!). Pyré odstavte z plotny, přidejte vymačkanou nabobtnanou želatinu a míchejte vařečkou, dokud se želatina v pyré zcela nerozpustí. Vyndejte z lednice tvarohový krém a do borůvkového pyré přimíchejte 3-4 lžíce krému. Tím si pyré zchladíte, teplota pyré se mírně vyrovná teplotě krému, a pak můžete ručním mixérem přimíchat postupně borůvkové pyré do krému. Celý krém se zabarví do, pro borůvky typické, fialové barvy. Hotový krém ochutnejte a v případě potřeby dochuťte moučkovým cukrem, můžete přidat i pár kapek citronové šťávy.
Pozn.: 1 balení želatiny obsahuje 6 plátků a to vystačí na 500 ml krému. Na dort budete potřebovat 10-12 plátků želatiny.

■ Hotový krém nalijte do formy se sušenkovým základem a dejte do lednice ztuhnout nejlépe do druhého dne.

■ Na druhý den dort dozdobte šlehačkou smíchanou se smetanovým sýrem, dochucenou citronovou šťávou a cukrem a navrch dejte čerstvé borůvky. Nebo postačí dort dozdobit jenom čerstvými borůvkami.

Autor receptu: Kristína Nemčková - Masterchef Czech 2019, Winner

Nepečený borůvkový dort

 

 

Kristína Nemčková

Kristína si oblíbila japonskou ruční keramiku Made in Japan

„Japonská keramika Made in Japan zaujme na první pohled svým provedením, barvami i kvalitou. Vše je ruční práce, tedy co kus, to originál. Oblíbila jsem si je, protože povýší každý servis jídla a můžete se s ní potkat i v restauracích. Vydrží opravdovou zátěž v restauraci i doma a můžou i do myčky.“