Bez těchto pánví se doma neobejdete!

Určitě existují lidé, kteří si vystačí jen s jednou pánví na všechno. Pokud to s vařením myslíte opravdu vážně, tak určitě víte, že existuje více druhů pánví. Možná máte už doma nějakou speciální pánev nebo po ní teprve pokukujete. Pojďme se nyní podívat, jaké pánve nesmí doma milovníkům vaření chybět.

Jak vybrat tu pravou pánev?

● Na velikosti záleží

Velikost pánve volte podle počtu členů v domácnosti. Dvoučlenná domácnost si v pohodě vystačí s pánví menšího průměru do 26 centimetrů. Větší pánve o průměru kolem třiceti centimetrů jsou skvělé pro rodiny s více členy. Koupit můžete samozřejmě pánve o průměru až čtyřicet centimetrů, ty jsou určeny primárně pro profesionální vaření a většina běžných sporáků na ně není uzpůsobena.

● Materiál 

Vybrat ten pravý materiál může být oříšek. Zde záleží na preferenci každého kuchaře. Milovníci zdravého vaření bez tuku určitě sáhnou po nějakém nepřilnavém povrchu, například teflonu. Ocelové pánve oceníte při přípravě masa a měď se svou skvělou vodivostí uspokojí všechny náročné zákazníky. 

● Zdroj tepla 

Zejména majitelé indukčních sporáků si musí dát pozor při koupi nového vybavení. Pánve i ostatní nádobí musí být označeno symbolem pro vaření právě na tomto zdroji tepla. U ostatních sporáků si nemusíte příliš lámat hlavu s výběrem, protože vás prakticky nic neomezuje.

● Údržba

Pokud se kamarádíte s myčkou nádobí tak si určitě pohlídejte, že se s ní nádobí snese. Obecně můžeme říct, že titanové a nerezové pánve jsou vhodné pro mytí v myčce. Ocelové nebo měděné rozhodně ne. Vždy se ale řiďte pokyny výrobce na obale. 

Univerzální pánev je samozřejmostí 

Začneme pěkně zlehka s univerzální pánví. Tato pánev by měla být základem každé kuchyně. Připravíte na ní prakticky cokoliv od masa, zeleniny, menšího množství omáčky až po sladké lívance. 

Milovníky tradic určitě osloví klasická ocelová pánev B Element od firmy De Buyer, se kterou připravíte prakticky všechna jídla. Pánev je vyrobena v celokovovém provedení a je vhodná i pro dopékání v troubě. 

Opravdu univerzální pánev je White line od značky Eva Solo. Svým jedinečným nadčasovým designem zapadne do každé kuchyně. Je nepřilnavá a díky tomu se hodí i pro vaření bez tuku nebo na malém množství tuku. Pánev je určena na všechny druhy sporáků a lze ji mýt v myčce nádobí.

Pánev na soté je stvořena k dušení 

Pánev na soté se podobá té klasické, jen má vyšší okraje. Na rovném dnu klidně zatáhnete maso a po přilití tekutiny můžete nechat jídlo dusit přímo v pánvi. Pánev na soté nesmí doma chybět milovníkům klasických irských stew a indické kuchyně.

S pánví od německé firmy WOLL Titanium Nowo  o průměru 28 centimetrů můžete pohostit návštěvu skvělým dušeným ossobuco, které jim naservírujete na stůl přímo v této stylové pánvi s odnímatelnou rukojetí. 

Romantickou večeři ve dvou si můžete vychutnat z pánve Nordic kitchen od značky Eva Solo. Tato menší pánev s dřevěnou rukojetí se stane ozdobou každého stolu. Pánev je velmi lehká a je určená pro všechny zdroje tepla. 

Co musí umět grilovací pánev?

Dobře ogrilované maso nemusí být jen letní záležitostí. Milovníci steaků nemusí smutně vyhlížet podzimní dny, protože s grilovací pánví vykouzlí skvělé maso během celého roku. Na co si však dát pozor, aby bylo maso opravdu skvělé?

● Kvalita na prvním místě

Možná si při výběru grilovací pánve řeknete, že ji vlastně nevyužijete, tak často a není třeba do ní tak moc investovat, ale to by byla velká chyba. Levné grilovací pánve mohou být vyrobeny z nekvalitních materiálů, které při zahřátí na vysokou teplotu uvolňují zdraví škodlivé látky. Pánev musí bez problémů odolat i teplotám kolem tři sta stupňů, nešetřete proto na ní. 

● Mřížka

Grilované maso na sobě prostě musí mít typickou mřížku. Nejde však jen o estetickou záležitost, ale díky mřížkám může šťáva z masa odtékat. Vyvýšený povrch navíc zajistí křupavý povrch. 

● Pořádně rozpálená

Položit maso na málo rozpálený gril je hřích, to samé platí i u pánve. Ta musí správně akumulovat a rozvádět teplo. Na dobře rozpálené pánvi nebude maso pouštět šťávu a zůstane hezky šťavnaté a toho chce každý kuchař dosáhnout.

● Dopékání v troubě

Někdy je žádoucí nechat maso ještě chvíli dodělat v troubě. Byla by škoda kvůli rukojeti maso přendávat do jiného studeného nádobí. Pokud chcete maso dodělat v troubě, tak se poohlédněte po celokovových pánvích nebo po odepínací rukojeti.

Pro milovníky Asie 

Milovníkům asijské kuchyně nesmí v žádném případě uniknout pánev wok. Pánev s unikátním kotlíkovým tvarem zvládne přípravu nejen typického stir-fry, ale také polévek, dušeného jídla a pražení oříšků. 

Vaření ve woku je jednoduché a rychlé. Díky tenkým stěnám nepotřebujete na tepelnou úpravu příliš času a suroviny si zachovají barvu i vitamíny. Vybrat si můžete wok s kulatým nebo plochým dnem, ten první je určen spíše pro profesionální kuchyně s výřezem právě na tento druh pánve. 

Na výběr máte mnoho různých pánví wok. Od tradičního celokovového designu s dvěma ušima až po designové celočerné provedení vhodné i do moderních kuchyní. Majitelé kuchyní v rustikálním stylu si mohou kuchyni ozdobit luxusním měděným wokem. 

Palačinková pánev a lívanečník

Pánev na palačinky se od lívanečníku liší tím, že je jednolitá. Lívanečník má na svém povrchu nejčastěji kruhové otvory na nalití těsta. Výhodou těchto dvou druhů pánví je jejich velmi tenké provedení, díky tomu je příprava opravdu rychlá. Palačinková pánev má velmi nízký okraj, takže se palačinky budou snadno otáčet.

Nemusíte se však omezovat pouze na palačinky. Připravit můžete samozřejmě jiné sladké i slané placičky. Na nepřilnavé palačinkové pánvi můžete připravit i zdravější verzi klasického smaženého bramboráku. 

Rodiče malých dětí určitě ocení pánev na lívance se smajlíky. Pánev je vyrobena z vysoce kvalitních materiálů a veselé lívance určitě motivují všechny malé strávníky k vydatné porci. Díky této pánvi vás děti budou ještě více milovat.

 Pro opravdové milovníky sladkých palačinek je stvořena litinová pánev Staub, ke které navíc dostanete dvě hladítka na těsto pro vytvoření krásně hladkých a rovnoměrných palačinek. Tato pánev navíc vypadá naprosto skvěle a bude se vyjímat v každé kuchyni.

Přímo na stůl 

Hotové jídlo můžete naservírovat i v klasické pánvi, opravdovou parádu uděláte jen s těmi servírovacími. Servírovací pánve nemají klasickou rukojeť, ale dvě uši, aby na stole nezabírala mnoho místa. Vybrat si můžete samozřejmě z několika tvarů i materiálů. Protože jde o servírování, tak pánev slaďte se zbytkem interiéru. Fantazii se meze nekladou.

Oválná měděná pánev s průměrem čtyřicet centimetrů se stane dominantou každého stolování. Díky opravdu velkorysým rozměrům nakrmíte i větší počet hostů.