Velikonoční oběd s vůní exotiky

1_3200x1350

JEHNĚČÍ TAJINE

Bez lepku | Oběd | Večeře

Jarní období je sezónou jehněčího masa. Rozhodli jsme se spojit tradiční velikonoční surovinu s netradičním nádobím a připravili pro vás recept na míru Velikonoc. Marocký tajine musí vonět orientem a nesmí v něm chybět sladké ovoce. My jsme zkombinovali křehké jehněčí, exotické koření a sladkost meruněk.

Jehněčí tajine

Příprava 15 min / vaření 2 h 30 min
4 až 6 porcí

  • 3 lžíce ghí másla
  • 2 cibule
  • 800g jehněčí kýty
  • 2 stroužky česneku
  • 1 vrchovatá lžička čerstvého zázvoru
  • 1,5 lžičky římského mletého kmínu
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžičky skořice
  • šťáva z 1 citrónu
  • 3 velké mrkve
  • 1 konzerva krájených rajčat
  • 70 g sušených meruněk
  • konzerva cizrny
  • 500-700 ml vývaru

2_1460x1400

Postup

Připravíme si nejprve všechny suroviny. Očistíme si jehněčí a nakrájíme ho na větší kostky (cca 2 cm). Cibuli a česnek nakrájíme na kostičky. Mrkve oloupeme a rozčtvrtíme. Čerstvý zázvor oloupeme a nastrouháme najemno. Sušené meruňky překrojíme napůl a cizrnu slijeme. V hrnci si rozehřejeme ghí máslo a osmahneme na něm zprudka kousky jehněčího. Maso vyndáme z hrnce a dáme stranou. Do stejného hrnce přidáme ještě trošku ghí a přihodíme kostičky cibule, kterou necháme zesklovatět. Přidáme česnek, nastrouhaný zázvor, 1,5 lžičky římského kmínu, 1 lžičku papriky, 1 lžičku kurkumy a 1 lžičky skořice. Promícháme a necháme zhruba 1 minutu restovat. Přidáme kousky masa, mrkev, krájená rajčata, meruňky a přilijeme 250 ml vývaru. Pod poklicí pomalu vaříme přibližně 2,5 hodiny. Přibližně po 2 hodinách přisypeme cizrnu. Průběžně kontrolujeme a přiléváme vývar.

3_3200x1350

Doporučujeme

V hlavní roli

Tajine je nádoba vyrobená z glazované keramiky se špičatou poklicí, která umožňuje páře dobře cirkulovat a pomáhá udržovat ingredience křehké a dostatečně vlhké. Jídlo z tajinu má tak nenapodobitelnou šťavnatost. Můžete ho použít k přípravě dušených mas, gulášů i jídel ze zeleniny. Ručně vyrobené keramické nádobí má původ v Burgundsku a pochází z dílen Emile Henry, kde se vyrábí od roku 1848.

4_1460x1400_CZ

600x600_04

O autorech

Petr & Gabi Foodies je mladý pár sympatických food blogerů. V jejich životě hraje jídlo důležitou roli – oba jsou totiž zastánci názoru, že jídlo ovlivňuje stav těla i naši psychiku. S receptem od P&G Foodies se nyní budete na Kulině potkávat pravidelně. Pokaždé v něm najdete pomocníky z našeho obchodu, skvělé nápady Gabi a Petra, a hlavně kvalitní suroviny. Inspirujte se zdravým jídlem plným chutí. www.pgfoodies.com

Vyberte si svůj TAJINE