Velikonoční dort

1_3200x1350

Velikonoční kokosový dort s čokoládou a borůvkami

sladké / pečení / svačina

Svátky jara jsou tradičně spojené s pečením klasických velikonočních dobrot. Proč ale tentokrát nezkusit něco nového? Ve spolupráci s Martinou alias MamaChef jsme si pro vás připravili tenhle úžasně lehoučký kokosový dort, který si zamilujete na první ochutnání

Ingredience

(na dortovou formu o průměru 18-20 cm)

Ingredience na korpus

  • 150 g másla
  • 115 g cukru
  • 115 g strouhaného kokosu
  • 4 vejce z volného chovu
  • 100 g plnotučného mléka
  • 115 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva (bezfosfátový)
  • Ingredience na ganache
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 100 g čokolády s minimálním obsahem kakaa 70%
  • Ingredience na krém
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml smetany ke šlehání - dobrou zkušenost mám např. se značkou Moravia (červená krabička)
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • šťáva z 1/2 citrónu
  • velká hrst borůvek

2_1460x1400

Postup

Postup na korpus
Nejprve si rozpusťte máslo a nechte ho zchladnout. Mouku prosejte do menší mísy, přidejte prášek do pečiva, kokos a promíchejte. Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny - nejprve šlehejte samotná vejce, potom po lžících zašlehávejte cukr, dokud nevnikne celistvá, mírně hustá směs. Poté pomalu přilévejte rozpuštěné máslo a zašlehejte. Dále za postupného zašlehávání přidejte mléko. K mokrým surovinám přidejte směs suchých ingrediencí a krátce prošlehejte. Formu vyložte pečicím papírem nebo vymažte máslem a vysypte hladkou moukou. Těsto na korpus přelijte do formy a pečte v troubě předehřáté na 170 až 175 °C a to 60-70 minut. Během pečení hlídejte hlavně střed korpusu, který je dělá nejdéle a zkuste test se špejlí. Hotový korpus nechte zcela vychladnout.

Rada: Pokud použijete větší dortovou formu, korpus se bude péct kratší dobu, úměrně jeho výšce.

Postup na ganache
V malém kastrůlku přiveďte smetanu k varu. Poté stáhněte z plotny a vhoďte do smetany nalámanou čokoládu. Ihned míchejte, dokud se smetana s čokoládou nespojí.

Postup na krém
Smetanu vyšlehejte do tuhé šlehačky. Každá smetana se nedá dokonale vyšlehat, proto sáhněte po osvědčené značce s vysokým obsahem tuku (min. 33%) - pokud by šlehačka i jen zčásti tekla, dort nebude držet. Ve velké míse vyšlehejte společně mascarpone s cukrem a citrónovou šťávou. K mascarpone pomocí lžíce nebo stěrky opatrně přimíchejte připravenou šlehačku. Pracujte zlehka a míchejte jen tak dlouho, než se oba komponenty spojí.

TIP: Do krému můžete přidat i malý panák kokosového likéru nebo kokosového rumu.

Dokončení
Korpus rozkrojte uprostřed. Obě části korpusu seshora bohatě potřete čokoládovou ganache. Nechte alespoň 10 minut zatuhnout. Pomocí cukrářské stěrky potřete jeden korpus zhruba polovinou z připraveného krému. Do krému rovnoměrně poskládejte omyté a osušené čerstvé borůvky. Přiklopte druhou částí korpusu, potřete zbytkem krému a uhlaďte seshora i kolem dokola. Dort dejte zatuhnout do lednice alespoň na 1 hodinu.
Zdobit můžete jedlými květy (pokud použijete ty nejedlé, nepokládejte je přímo na dort), čokoládovými vajíčky a sušeným kokosem, popř. čerstvým ovocem a čokoládou.

 

Doporučujeme

  • Dřevěný stojan na dort střední Color Lab

    Dřevěný stojan na dort střední Color Lab

     

    Revol

    1 950 Kč

    skladem

  • Talíř dezertní Legio Nova Ø 19 cm

     

    Talíř dezertní Legio Nova Ø 19 cm

     

    Eva Solo

    389 Kč

    skladem

  • Dortová forma CLASSIC Ø 20 cm

     

    Dortová forma CLASSIC Ø 20 cm

     

    Kaiser

    279 Kč

    na objednávku

  • Cukrářská špachtle 25 cm FKOfficium

     

    Cukrářská špachtle 25 cm FKOfficium

    cukrářská paleta

    Microplane

    677 Kč

    skladem

V hlavní roli

Stojan na dort ze série Color Lab vám umožní ve vší eleganci představit vámi připravené delikatesy, ať už sladké či slané. Hřejivá barva dubového dřeva odpovídá moderním trendům, které volají po čistě přírodních materiálech.

1460X1400_CZ

5_1460x1400_Mamachef

O autorce

Martina je fotografka, kulinářská nadšenkyně, máma, a především autorka blogu Mamachef.cz. Ten je plný báječných receptů, krásných fotek a střípků z každodenního života. Ještě aby ne, když nabírala spoustu životních zkušeností v  Česku a v  Belgii. Svoje kuchařské umění předvedla ve známé televizní soutěži MasterChef 2016. A aby toho nebylo málo absolvovala také stáž u šéfkuchaře Mirka Kaliny.
Kromě cestování, vaření a mateřství je jejím velkým hobby i sbírání všemožného inventáře pro focení – od talířů, přes příbory, až po hrnce. Podle vlastních slov si díky fotografii mnohem více váží kvalitních kousků. Spojení s Kulinou je proto logicky láskou na první pohled.