Slané lívance

1_3200x1350


Slané lívance s chřestem, holandskou omáčkou
a uzeným lososem

slané / pečení / svačina

Lívance nemusí být jen sladké! Máme pro vás geniální recept na kynuté slané lívance, který vytvořila autorka úspěšného food blogu Milluji, Katka Jašková. Úplně nejlíp chutnají s chřestem, uzeným lososem
a holandskou omáčkou.

Ingredience

Na 4 porce / 12 lívanců
Doba přípravy: 30 minut / kynutí těsta 90 minut

Lívance

  • 14g čerstvého droždí
  • 1 kávová lžička třtinového cukru
  • 1 polévková lžíce hladké mouky
  • 500g bio plnotučného vlažného mléka
  • 90g hladké pšeničné mouky
  • 220g hrubé pšeničné mouky
  • 50g parmezánu
  • 1 vejce s číslem 0 či 1 (bio nebo volný chov)
  • 1 kávová lžička soli
  • Chřest
  • 500 g zeleného chřestu
  • sůl, voda
  • Holandská omáčka
  • 6 žloutků
  • 200g másla
  • špetka soli
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • citrónová šťáva z půlky citrónu
  • nasekaná petrželka, pažitka či medvědí česnek
  • Losos
  • 200 g uzeného lososa

2_1460x1400

Postup

Nejprve založte těsto na lívance. Droždí rozetřete s cukrem do pěny, poté přidejte 1 lžíci hladké mouky a 100 g vlažného mléka a vytvořte kvásek, který nechejte 10 min odpočívat. Mezitím prosejte obě mouky do mísy, přidejte zbylé mléko, rozšlehané vejce, sůl a najemno nastrouhejte parmezán a vše důkladně promíchejte metličkou.
Přidejte pak i kvásek, opět důkladně promíchejte na hladké řidší těsto, mísu přikryjte utěrkou a nechte 90 min kynout. Poté potřete lívancovou pánev trochou oleje či sádla a smažte dozlatova z obou stran.

Chřest omyjte, zbavte dřevnatých konců. Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu s 2 kávovými lžičkami soli. Chřest ponořte do vody na 2 minuty, poté jej ihned vytáhněte a přesuňte na další minutu do mísy s ledovou vodou.

A teď holandská omáčka. Do menšího rendlíku, do kterého se Vám vejde kovová miska na vodní lázeň, nalijte vodu, aby byla na výšku tak 2 cm, více vážně není potřeba, protože miska se žloutky se nesmí dotýkat vody a přiveďte ji lehce k varu, ne moc, aby se žloutky nesrazily. Žloutky spolu s hořčicí, 1 lžíci vody a solí dejte do nerezové misky a tu dejte nad vodní lázeň nad mírně vroucí vodu. Pomocí metličky šlehejte cca 3 minuty, musí vzniknout světle žlutá napěněná omáčka. Máslo nakrájejte na malé kostky a prvních 5, 6 přidávejte po jedné nyní ke žloutkům. Vždy jej pořádně rozmíchejte, než přidáte další a pak můžete máslo přidávat i po 2 kostkách. Ve chvíli, kdy budou všechny kostky rozmíchány v omáčce, ještě chvilinku šlehejte a poté odstavte z vodní lázně. :-) Dochuťte ji podle své chuti solí, citrónovou šťávou a přidejte nasekané bylinky.
Lívance podávejte tak, že 3 kousky naskládejte na sebe na talíř, vedle dejte chřest, vše zalijte omáčkou a ozdobte lososem.

Doporučujeme

  • Hluboký talíř Mio světle šedý

    Hluboký talíř Mio světle šedý

     

    Blomus

    426 Kč

    skladem

  • Mísa na míchání Ø 21 cm červená Burgundy

     

    Mísa na míchání Ø 21 cm červená Burgundy

     

    Emile Henry

    645 Kč

    skladem

  • Šlehací metlička malá TWIN® Pure steel

     

    Šlehací metlička malá TWIN® Pure steel

     

    Zwilling

    649 Kč

    skladem

  • Kráječ na bylinky SILVA

     

    Kráječ na bylinky SILVA

     

    Zone

    1 300 Kč

    skladem

V hlavní roli

Lívanečník z řady Mineral B Element je pro domácí použití ještě vylepšen o povrchovou úpravu na bázi včelího vosku pro extra nepřilnavé vlastnosti. Ten ho chrání před zoxidováním a zvyšuje jeho přirozené nepřilnavé schopnosti, které se navíc s každým dalším použitím zlepšují. Lívanečník je určen na všechny typy varných zdrojů včetně indukce. Ocelový lívanečník Mineral B Element je 100% přírodní, EKO-logický a recyklovatelný.

1460X1400_CZ

5_1460x1400_MILLUJI

O autorce

Když Katka zrovna nepíše, nefotí nebo necestuje tak ráda vaří. Výsledky svojí kulinářské tvorby sdílí na svém blogu, který je dostal poetický název Milluji. Najdete tam hromadu báječných receptů, které jednoduše musíte zkusit. A to není zdaleka vše. Na své si na Milluji přijdou i ti, co hledají dobrý tip na výlet nebo jen motivaci, jak žít život naplno. Samozřejmostí je i spousta úžasných fotek, které jsou tou správnou lifestylovou inspirací.
Kromě toho všeho je Katka i mámou rok a půl staré dcery Natálky, která ji učí užívat si sebemenších každodenních maličkostí. Milluji tak dělá čest svému názvu: předává dál lásku k životu, jídlu i sobě samé. Stejně, jako jeho autorka, pro kterou je spolupráce s Kulinou srdcovou záležitostí.