Parní hrnce
Parní hrnce a parní vložky - zdravý způsob vaření
Jak funguje napařovací hrnec ?
Parní hrnce a parní vložky jsou určeny k vaření pokrmů pomocí páry. V parním hrnci jsou potraviny umístěny nad vroucí vodou, nikoli v ní, a vzniklá pára vaří potraviny vlhkým horkým vzduchem.
Je vaření v páře zdravější než vaření nebo dušení?
Díky vaření v páře si potraviny zachovají své přirozené živiny, chuť, barvu, tvar a strukturu lépe než při vaření nebo dušení ve vodě. Vaření v páře je nejlepším způsobem, jak zachovat flavonoidy, sloučeniny, které mohou přispívat a poskytovat zdraví prospěšné látky v boji proti nemocem, a také vitaminy B a C, které se při jiných způsobech vaření ztrácejí.
Jak vypadá napařovací vložka ?
Existují různé druhy napařovacích hrnců, jako jsou jednovrstvé napařovací hrnce, stohovatelné napařovací hrnce, bambusové napařovací hrnce, napařovací vložky a napařovací koše. Obvykle jsou vyrobeny z hliníku nebo nerezové oceli a dno košů je perforováno mnoha otvory. Koše se dvěma úrovněmi umožňují vařit různé potraviny současně, jednu nad druhou.
Co můžete vařit v napařovací hrnec nebo v napařovací vložka?
- zelenina
- ryby
- maso a drůbež
- rýže a obiloviny
Jak se vaří v napařovací hrnec?
Vaření v napařovací hrnec nebo s vložkou na stonku je poměrně snadné.
- přidejte do hrnce trochu vody,
- vložit do vložky,
- vložte zeleninu do košíku
- zavřete víko hrnce
- počkejte, dokud nebude zelenina hotová (dbejte na to, abyste ji nerozvařili, vaření zeleniny "aldente" je mnohem lepší a zdravější, a to je vlastně smyslem vaření v páře)
Nezapomeňte, že celková doba vaření se liší podle druhu a množství vařené zeleniny, ale vaření v páře může trvat přibližně 30 až 45 minut. Pokud máte dvouúrovňový parní hrnec, vložte potraviny, které vyžadují nejdelší dobu vaření, do spodní vrstvy a potraviny, které vyžadují kratší dobu, do horní vrstvy.
Na stránkách Kulina najdete parní hrnce i parní vložky, takže pokud chcete začít vařit zdravěji, jste na správném místě!