Kód: ML219414
Značka: MAUVIEL
Série: MAUVIEL M’passion
Barva / rozměry: Ø 14 cm, v 8 cm, V 1,2 l
Materiál: měď

Popis produktu

Speciální rendlík na zkaramelizování cukru nebo na ohřívání omáček.

Série M’passion je určena pro všechny gurmány, kteří si užívají přípravu dezertů stejně jako jejich konzumaci. Naleznete zde široký výběr produktů pro přípravu moučníků a čokoládových specialit. Jsou vyrobeny z mědi, nerezové oceli a hliníku. Série Mauviel M’passion uspokojí touhy náročných milovníků kvalitního dezertu z celého světa.


Karamelizacecukru:

Cukr se mění zahříváním na karamel, postupně podle teploty (od 160 do 180 °C) dostává zlatavou až tmavohnědou barvu. Stupeň karamelizace závisí na receptuře, pro kterou má být karamel použit. Použití rendlíku z čisté mědi umožňuje perfektní kontrolu karamelizace a zabraňuje krystalizaci cukru.

Cukrový sirup začíná karamelizovat při 170 °C; intenzivně voní a mění barvu od světle medové až po tmavě hnědou. Vzniklý karamel je buď skoro tekutý nebo měkký, ale může být až křehce lámavý, podle toho, kdy ho přestaneme zahřívat a ochladíme. Měkký karamel s přídavkem mléka a másla je obdobou známých karamel, tmavý karamel se používá jako poleva na zmrzlinu a další cukrářské výrobky. Křehce lámavý karamel je základem pro různé oříšky v karamelu.

Při přípravě karamelu přidejte k cukru v měděném rendlíku trochu vody, aby po zamíchání směs připomínala mokrý písek. Krystalizaci cukru účinně zabrání trocha citrónové šťávy. Citrónovou šťávu můžete nahradit několika kapkami vinného octa či zředěné kyseliny vinné; poslouží i kukuřičný sirup. Vždy používejte důkladně vymytý rendlík a čisté kuchyňské náčiní. Jakákoli nečistota nebo zbytky mohou způsobit vytváření krystalků cukru v jejich okolí.

Měděný rendlík zahřívejte na mírném plameni. Jakmile se cukr roztaví, můžete stírat stěny pánvičky mokrou stěrkou; to také brání rekrystalizaci cukru, protože každá tuhá kapička sirupu může být příčinou tvorby krystalků.

Karamel mění zahříváním svou jantarovou barvu od světlé po tmavě hnědou. Sejměte rendlík z plotny ihned, jakmile karamel dosáhne požadované teploty a tedy i barvy.

Stupně karamelizace:

TEPLOTA:
Závisí na nadmořské výšce a na počasí (nízký nebo vysoký tlak)
RECEPTURY:TEST STUDENOU VODOU:
Sejměte rendlík z plotny. Dřevěnou lžící dejte do malého množství ledové vody několik kapek cukrového sirupu. Prsty zkuste zformovat kuličku.
160 - 180 stupňů °CDorty, karamelové košíčkyKaramel: sirup od světlé po tmavou barvu. Nepoužívejte „test studenou vodou“. Tavenina potáhne rovnoměrně kovovou lžičku, vytvoří lehce karamelizující hmotu, když se rozleje na rovnou plochu.
160 stupňů °CSladové bonbonyČirá kapalina: cukr se rozpouští
170 stupňů °CSvětlý karamelSvětle hnědá kapalina: rozpuštěný cukr hnědne
180 stupňů °CPralinky, cukrová vata, karamelové košíčky, oříšky v karameluStředně hnědá kapalina: rozpuštěný cukr tmavne

Co se děje s cukrem při karamelizaci:

Od čiré kapaliny:
Pokud použijete kukuřičný sirup, přidejte ho ve chvíli, kdy směs cukru a vody začne vřít, pokud použijete citrónovou šťávu, přidejte ji hned na začátku. Závisí to na zvoleném receptu.

K světle jantarové:
Směs začne houstnout a mění barvu (tmavne). To může trvat až 40 minut.

Až po tmavě jantarovou:
Změna barvy směsi od světle jantarové po tmavou probíhá velice rychle. Když směs dosáhne požadovaného zbarvení, sundejte ihned rendlík z plotny a zchlaďte jej po dobu asi 10 vteřin ve vodní lázni, aby se zabránilo další karamelizaci. (Následné mytí rendlíku usnadní, když do něj nalijete trochu vody a vrátíte na plotnu, aby zbytky karamelu změkly.)


Jak používat měděné nádobí Mauviel:

Před prvním použitím a po každém použití umyjte nádobí horkou mýdlovou vodou, vypláchněte a osušte.

Nádobí není vhodné do myčky!

Údržba:

  • nikdy nepoužívejte na nádobí Mauviel bělidla. Mohlo by dojít k nevratnému poškození
  • pokud se vám jídlo přichytne na vnitřní straně, nechejte jej odmočit v horké mýdlové vodě
  • během času se při používání mění barva mědi, je to přirozený jev, který nemá žádný vliv na vlastnosti materiálu
  • pro obnovu lesklého měděného povrchu používejte čisticí pastu na měď "Copperbrill", pro více informací klikněte zde
  • měděné nádobí není vhodné do myčky nádobí! Mycí prostředky v myčce jsou velmi agresivní a výrazně snižují životnost nádobí

KÓD VÝROBCE: 2194-14

O značce MAUVIEL

MAUVIEL

Společnost Mauviel působí na trhu v oblasti kulinářství již od roku 1830. Ve všech jejích produktech se odráží typický francouzský cit pro eleganci a mnohaletá zkušenost s výrobou produktů pro vaření. Vlajkovou lodí této značky je excelentní měděné nádobí, které skvěle vede teplo.