Vaření bez tuku, bez námahy a bez připálenin má svoje nesporné kouzlo a dlouhá léta byl jeho synonymem teflon. Co ale všechny ty články varující před jeho zdravotními riziky? Máme se skutečně bát a teflonového nádobí se nekompromisně zbavit, nebo je realita úplně jiná? Pojďme se podívat na to, jak je to s teflonem doopravdy.
Teflon byl dříve vyráběn za použití kyseliny perfluorooktanové (PFOA), chemické látky, kterou nedokáže odbourat ani lidské tělo, ani příroda. V roce 2013 se proto většina výrobců v rámci mezinárodní dohody PFOA Stewardship Program závazala ukončit používání této látky a od roku 2015 bylo její využití v potravinářském průmyslu zakázáno definitivně.
Moderní teflonové nádobí je proto považováno za zcela bezpečné a strach není na místě ani u toho starého v případě, že je používáno správně - nedochází k jeho přehřívání a nevaříte na něm, když je jeho povrch poškozený.
Mějte na paměti, že u nepřilnavého nádobí víc než kde jinde platí, že sázka na kvalitu je zárukou nezávadnosti. Renomovaní výrobci totiž garantují, že jejich produkty neobsahují nebezpečné látky a splňují nejpřísnější standardy. Zatímco u super levného nádobí, kde nemáte možnost zjistit, z čeho je vyrobeno, je v sázce nejen kratší životnost, ale především zdraví.
Představte si, že objevíte materiál, který je tak hladký, že na něm nic neulpí. Přesně to se stalo v roce 1938 chemikovi Royi Plunkettovi, když omylem vytvořil teflon. Původně šlo o výzkum pro vojenské účely – teflon měl chránit před agresivními chemikáliemi. Po válce však začala honba za tím, jak tento zázračný materiál využít i v běžném životě.
Na scénu přichází Francouz Marc Grégoire, který teflon poprvé nanesl na pánev – a voilà, svět nepřilnavého nádobí byl na světě! Díky němu přestalo být smažení spojováno s následným drhnutí, a kuchaři po celém světě si mohli oddechnout.
- Keramické povrchy, které jsou sice trochu méně nepřilnavé, ale za to vydrží vyšší teploty,
- Minerální povrchy, jako je například granit, jsou také méně nepřilnavé, ale za to jsou vysoce odolné,
- Titanové povrchy, jež s nepřilnavostí kombinují mimořádnou robustnost a tedy i dlouhou životnost.
Nejlepší nepřilnavé pánve dle hodnocení zákazníků
Máte doma staré teflonové nádobí? Pak je na místě opatrnost, ale ne panika. Jak už bylo řečeno, starší teflonové povrchy byly pravděpodobně vyráběny s použitím PFOA, tedy té látky, která je při zahřívání na velmi vysoké teploty spojována s karcinogenitou, poruchami endokrinního systému i ledvin a z těla se prakticky neodbourává.
Nebezpečí hrozí i při dlouhodobém vdechování výparů z PFOA. Ty se začínají uvolňovat při 260 °C a zhruba od 300 °C mohou způsobit tzv. horečku z polymerového kouře. Ta má podobné příznaky jako klasická chřipka, ale na rozdíl od ní velmi rychle vymizí. Pravdou však je, že tyto potíže se týkají spíše lidí, kteří s PFOA pracují v průmyslových provozech, kde jsou vysoké teploty zcela obvyklé a k uvolňování výparů dochází dlouhodobě. Při běžném vaření se teflonová pánev (pokud ji nepřehřejete) zahřívá zhruba na 150 °C, takže ohrožení horečkou z polymerového kouře nehrozí.
Pokud však máte doma ptačího mazlíčka, tak se mějte na pozoru za všech okolností, i malá koncentrace výparů z PFOA je pro něj smrtelná.
Nejvíc pozornosti je ale třeba věnovat poškozenému teflonovému nádobí! Je totiž vysoce pravděpodobné, že části povrchu se uvolnňují do připravovaných pokrmů a z nich do vašeho trávicího systému. Ten je sice vyloučí, kdo by ale chtěl mít v sobě teflon? A právě to je ta chvíle, kdy je vhodné starou teflonovou pánev vyhodit a nahradit novým, zdravotně nezávadným kusem.
Nejlepší nepřilnavé hrnce dle hodnocení zákazníků
- Vyhněte se přehřívání
Prázdnou pánev dopředu nezahřívejte a vždy vařte spíše na střední teplotu. - Šetrné náčiní
Zapomeňte na kovové lžíce a obracečky – dřevo, plast nebo silikon jsou jediní opravdoví přátelé nepřilnavých povrchů. - Ostražitost při poškození
Pokud si povšimnete, že je povrch poškrábaný, je nutné nádobí vyměnit. Nikdo nechce mít kousky teflonu či jiného nepřilnavého povrchu v jídle.
- Snadná manipulace
Nepřilnavé nádobí má ve svém nitru hliníkové tělo, díky tomu jsou i velké pánve lehké a snadno se s nimi pracuje. - Jednoduchá údržba
Zbytky jídla snadno sklouznou z povrchu, takže čištění zabere asi tak stejně dlouho jako umytí talíře. - Dostupnost
Nepřilnavé pánve a hrnce jsou dostupné v různých cenových kategoriích, takže si může vybrat opravdu každý.
Závěrečný verdikt
Původní teflon si zaslouží opatrnost, ale moderní nepřilnavé nádobí je vyrobeno s ohledem na zdraví, a tak se ho nemusíte obávat. Pokud hledáte zcela bezpečné a zároveň nepřilnavé řešení, skvělou volbou jsou například titanové pánve či hrnce, které nabízejí odolnost, dlouhou životnost a perfektní výsledky při vaření.
Kvalitní titanové pánve