Jak vybrat dokonalou sadu příborů?

 

Každý z nás má doma příbor a nijak se nad ním nepozastavuje. Příbor je prostě jen další součást vybavení kuchyně, nad kterým nepřemýšlíme. Nicméně pokud je vaše sada příborů v povážlivém stavu nebo vybavujete novou domácnost, tak si dejte na výběru sady příborů opravdu záležet. Počáteční investice se zdá vysoká, ale kvalitní příbor vydrží celé věky.

Kolik příborů je vlastně potřeba?

Základní pravidlo je, že příborů má být minimálně dvakrát více než je členů v domácnosti. To je samozřejmě úplné minimum. Musíme také počítat s návštěvami a zejména rodiny s dětmi dají za pravdu, že malí členové domácnosti rádi ztrácí a schovávají příbory všude po domě.

Klasické sady se prodávají po 24 kusech. Skládají se ze lžíce, nože, vidličky a lžičky. Pořádáte-li u sebe doma sešlosti pro přátele či rodinu, tak je lepší mít v záloze více kusů příborů. Větší sady o 60 kusech mají ve složení i dezertní vidličky či jiné speciální druhy příboru.

Kvalitní materiál je základ

Možná si ještě pamatujete na prastaré příbory u babičky z lisovaného plechu nebo hliníku, možná je máte dokonce stále doma, ale těmto materiálům již dávno odzvonilo. Nemusíte se bát, že se hliníkovým příborem otrávíte a plechový vám rozřeže ústa, jde především o komfort a toho se od starého příboru nedočkáte.

● Nesmrtelná nerezová ocel

V současné době je nejčastějším materiálem pro výrobu příborů nerezová ocel. Při výběru příborů si všimnete tajemných čísel 18/10 nebo 18/0. Jedná se o procenta chromu a niklu v nerezu. V prvním případě je osmnáct procent chromu a deset procent niklu a v druhém případě jde pouze o chromovou ocel.

Nerezová ocel je opravdu nesmrtelná. Nerezaví, je pevná a nezdeformuje se při vyšších teplotách. Nerez má klasický i moderní vzhled a hodí se ke všem společenským událostem, včetně svateb.

Mezi nerezovými příbory najdete klasické kousky i různé designové výrobky, které se skvěle hodí do moderních interiérů. Vybírejte nejen podle vzhledu, ale dívejte si i na ergonomii. Sebekrásnější příbor vám nepřinese požitek z jídla, když nebude dobře sedět v ruce.

Údržba nerezových příborů nemůže být snazší. Nerezaví, takže se mohou odmáčet. Lze je mýt ve dřezu nebo v myčce. Není třeba je leštit ani používat speciální přípravky. Nerezové příbory jsou i pro líné kuchaře, kterým se nechce trávit hodiny udržováním lesku svého nádobí.

● Rodinné stříbro

Stříbrné příbory jsou bez nadsázky označovány jako rodinné stříbro. Jejich pořizovací cena je poněkud vyšší, ale je to investice do drahého kovu, který časem nesejde.

Při výběru kvalitního stříbrného příboru hledejte označení ryzosti 925/1000. Toto označení naleznete u firmy Robbe & Berking, která se specializuje na výrobu kvalitních stříbrných výrobků a zejména příborů. Pokud hledáte opravdovou kvalitu, tak tady rozhodně nešlápnete vedle.

Stříbro se hodí i na ty nejluxusnější společenské události. Každodenní stolování je samozřejmě možné, ale stříbrné příbory vyžadují častou péči a pravidelné používání jim ubírá na kráse. Nicméně stříbro je velmi zdravé, v medicíně se používá do speciálních obvazů k zabíjení patogenních mikroorganismů a stříbrné příbory mají stejnou vlastnost.

Stříbro nikdy nemyjte v myčce nádobí, agresivní čisticí prostředky a programy mu nesvědčí. Po umytí uložte příbor ze stříbra nejlépe do vzduchotěsné dózy vyložené látkou. Před použitím je můžete doleštit hadříkem. Na obnovu zašlého lesku stříbra si můžete pořídit speciální přípravek nebo se spolehnete na domácí péči v podobě octa.

S rukojetí, nebo bez rukojeti?

U nerezových příborů si můžete vybrat klasickou celokovovou variantu nebo dřevěnou rukojeť. Obě varianty mají svá pozitiva i negativa. 

● Horší údržba

Pod dřevěnou rukojeť se snadno dostanou zbytky jídla a v různých záhybech se bude držet špína. Dřevo snižuje životnost a nenáročnou údržbu nerezové oceli, protože dřevo nesmí zůstat delší dobu vlhké.

● Ergonomické držení

Zejména dětem a starším lidem však mohou příbory s dřevěnou rukojetí vyhovovat, protože se jim snáze budou držet. Navíc díky dřevěné části je příbor o něco lehčí a manipulace je tak pro dětskou ruku snazší.

Speciální kategorií příborů s dřevěnými rukojeti jsou steakové příbory speciálně uzpůsobené pro krájení masa. V nádherném rustikálním designu jsou vyrobeny příbory Ranch, které jsou uloženy v pěkné dřevěné krabičce. Díky velice ostré čepeli nebude žádné maso problémem. Steakové nože nesmí doma chybět žádnému milovníkovi masa.

Rada na závěr

Možná se vám bude zdát pořizovací cena příborů vysoká, ale nekupujete si přeci novou sadu každý rok. Nebojte se investovat do nadčasového designu a opravdové kvality. Byla by přeci škoda kazit dojem při stolování nepěknými kusy příborů.